dissabte, 30 d’abril de 2011

Agenda programa de la beatificació de Joan Pau II

Després del trasllat del taüt de Joan Pau II, el primer acte oficial relacionat amb la beatificació de Joan Pau II és la vigília que se celebrarà al Circ Màxim de Roma el dissabte 30, a les 20 hores, hora de Roma.


Durant l’acte es recordaran els últims anys de Joan Pau II. Parlarà el cardenal cardenal ‘Stanislaw Dziwisz’, que va ser secretari personal, el seu portaveu ‘Joaquín Navarro-Valls’, i sor ‘Marie Simon-Pierre’, que contarà com es va curar miraculosament per intercessió de Joan Pau II.


A més, està prevista una connexió en directe amb cinc santuaris visitats pel Papa. Es tracta de Cracòvia, Fàtima, Guadalupe, Líban i Tanzània.


Al final, es connectaran també amb la residència de Benet XVI, que beneirà als assistents.


Durant la nit, moltes esglésies de Roma estaran obertes per atendre els pelegrins i per qui ho desitgi s'aturi a pregar amb calma.


La Missa de beatificació, començarà demà a les 10 del matí a la Plaça de Sant Pere. i serà retransmesa en directe a Espanya per TVE-2, Popular TV, 13 TV, Canal 10, entre d'altres


Fent un clic AQUÍ podreu veure tots els actes, començant per la vigília d’avui en el Circ Màxim.


Demà, a més, també es podrà seguir per Internet, en directe:


-- a través del Vatican Player: http://www.vatican.va/video/


-- a través de YouTube: http://www.youtube.com/johnpaul2

Roses, oliveres i xiprers decoraran Sant Pere durant la beatificació de Joan Pau II


El seu primer destí és la plaça de Sant Pere, que llueix les seves millors gales per a la beatificació de Joan Pau II. Els preparatius van començar el dimecres després de l'audiència general i acabaran avui dissabte..

El fèretre de Joan Pau II ja és fora de la tomba

El secretari de Joan Pau II, ‘Stanislaw Dziwisz’ va veure fa sis anys com es tancava aquesta tomba. Avui ha assistit amb gran emoció a l'obertura i ha tornat a besar-lo. Al seu costat hi havia les monges que atenien el servei domèstic de Joan Pau II i el cardenal ‘Tarcisio Bertone’.


Una senzilla cerimònia amb la que inicien els actes previstos per a la beatificació.


El fèretre de Joan Pau II està compost de tres taüts. Un de fusta, que és el que es va veure durant el funeral, un altre segellat de plom i un tercer de fusta, que és el que ara es veu.


Al final, ha estat cobert amb una solemne tela blanca i daurada i col•locat davant la tomba de Sant Pere. Allà estarà fins a l’iniciï de la cerimònia de beatificació.


La llosa que fins ara cobria la tomba serà regalada a la nova església dedicada al beat Joan Pau II que s'està construint a Cracòvia, la ciutat de ‘Karol Wojtyla’.divendres, 29 d’abril de 2011

Joaquín Navarro-Valls: "Algun dimarts Joan Pau II s'escapava d'incògnit a la muntanya"


Una de les principals revolucions del pontificat de Joan Pau II va ser la seva obertura als mitjans de comunicació. En aquest camp, el seu braç dret va ser Joaquín Navarro-Valls, primer portaveu del Papa durant 22 anys. Recorda que la seva primera imatge de Joan Pau II va ser la de "un home jove, somrient que va començar a fascinar l'Opinió Pública".

“Totus Tuus ", himne oficial de la beatificació de Joan Pau II


Aquest és l'himne oficial de la beatificació de Joan Pau II. Se’n diu "Totus Tuus" i va ser compost per al 50 aniversari de l'ordenació sacerdotal de Joan Pau II.


Interpretarà el cor de la diòcesi de Roma el dissabte 30 d'abril durant la vigília de pregària que tindrà lloc en el Circ Màxim i serà el 'leitmotiv' d'aquest esdeveniment històric.

dijous, 28 d’abril de 2011

L'Alegria de Joan Pau II

Una pàgina interessant que descriu l'alegria de Joan Pau II, ara que estem celebrant la Pasqua de Resurrecció i ben a prop la seva beatificació.


Només falten 3 dies per a la Beatificació

Segurament els qui vam participar en directe en algun d'aquests moments al costat Joan Pau II, iguals o semblants als que recull el vídeo, ens vindrà a la memòria tants bons records, propòsits i desitjos de ser millors que varem fer. Ara és el moment de renovar-los.dimecres, 27 d’abril de 2011

NOTICIES

BarcelonaEl director del Servei Català de la Salut ha explicat les primeres mesures per reduir la despesa sanitària. La mesura més destacada és que el temps màxim garantit de les llistes d'espera per a les operacions no urgents més freqüents s'allargarà de 6 a 8 mesos.

Gentilesa de Kimi


dimarts, 26 d’abril de 2011

Testimoni del mestre de cerimònies pontifici monsenyor ‘Konrad Krajewski’, publicat a "L'Osservatore Romano".

.

Estàvem agenollats a l’entorn del llit de Joan Pau II. L’habitació del Papa estava en penombres. La suau llum del llum il•luminava la paret però ell era ben visible. Quan va arribar l'hora en què, pocs instants després, tothom se’n va assabentar, de sobte, el cardenal ‘Dziwisz’ es va aixecar. Encengué la llum de l'habitació, interrompent així el silenci per la mort de Joan Pau II.


Amb veu commoguda, però sorprenentment ferma, amb el típic accent de muntanya, allargant una de les síl•labes, va començar a cantar: "A Tu, oh Déu, et lloem, a Tu, Senyor, et confessem". Semblava un to provinent del cel. Tots miràvem meravellats a monsenyor ‘Stanislaw’ [el seu secretari personal]. Però amb la llum encesa i el cant amb les paraules següents - "A Tu, etern Pare, tota la terra et venera ..." - donaven confiança a cada un de nosaltres. Heus aquí - pensàvem - que ens trobem en una realitat totalment diversa. Joan Pau II ha mort: vol dir que ell viu per sempre. Tot i que el cor bategava fort i el plor estrenyia la gola, mig sanglotant vam començar a cantar. Davant de cada paraula la nostra veu es tornava més segura i més forta. El cant proclamava: "Vencedor de la mort, has obert als creients el regne del cel". Llegir la resta de l'article »

Joan Pau II i la Divina Misericòrdia, la devoció que va guiar el seu pontificat


Joan Pau II serà beatificat l'1 de maig, diumenge de la Divina Misericòrdia, perquè justament aquest dia, l'Església catòlica celebra la mateixa festa litúrgica del dia que va morir el Papa. Una festa molt lligada a Polònia i al seu pontificat per la gran devoció que tenia Joan Pau II a la santa polonesa sor ‘Faustina Kowlaska’ que va començar la difusió de la devoció a la Divina Misericòrdia.


De fet, Joan Pau II va instituir oficialment la devoció de la Divina Misericòrdia per a tota l'Església durant la canonització de sor ‘Faustina Kowalska’.


Per preparar la beatificació de Joan Pau II el Papa ha volgut que l'1 de maig es resin a la plaça de Sant Pere les lletanies de la Divina Misericòrdia. Una demostració de la importància d'aquesta devoció en la vida del Beat Joan Pau II.

.

dilluns, 25 d’abril de 2011

Espectacular vídeo de la BBC

BONA PASQUA!


Felicitats a tots. Jesucrist ha ressuscitat i segueix entre nosaltres. Alegrem-nos-en!


Human Planet ha filmat al voltant de 80 llocs diferents que ens acosten la natura al món d’avui, donant a conèixer moltes històries que mai abans no s’havien vist . L'equip ha fet un programa filmat, des de l'aire, caminant, i pel món submarí. El resultat: una "experiència cinematogràfica" mundial d’història natural.


Gentilesa de Magda. Gràcies. (Millor veure'l a pantalla completa)

dissabte, 23 d’abril de 2011

Benet XVI batejarà una jove xinesa avui, durant la cerimònia de la vigília de Pasqua

‘Zhonghua Wang’ viu a Alemanya i estudia Història...Relíquies

“La Sábana Santa”, el ‘Llençol Sant’, una relíquia amb més de 2000 anys

El "Titulus Crucis", la taula de l'INRI, una relíquia venerada a Roma
.

divendres, 22 d’abril de 2011

El Papa respon a les preguntes d'espectadors a la televisió italiana


Benet XVI es converteix en el primer Papa que participa en un programa de televisió. El Papa ha respost set preguntes enviades per espectadors de tot el món, i ha tocat temes com el sentit del dolor, l'atenció a malalts en coma, la persecució dels cristians o la relació amb els musulmans.
Divendres Sant

El Divendres Sant és una de les principals celebracions del catolicisme. Aquest dia es recorda la mort de Jesús a la Creu. El Divendres i el Dissabte Sant són els únics dies en què no se celebra Missa, com dol per la mort de Jesús, es venera la creu i es recorda la Passió de Crist.En aquesta veneració, es descobreix el crucifix en tres etapes. Com que en aquesta celebració no hi ha consagració, es distribueix la comunió amb formes consagrades durant la missa del Dijous Sant.Durant la litúrgia d'aquest dia, els catòlics resen especialment per l'Església, el Papa, els sacerdots i pels qui professen altres religions.També és costum resar aquest dia el Via Crucis, que significa literalment, "el camí de la creu". A través de 14 estacions es recorden els moments que va passar Jesús fins la seva mort.

dijous, 21 d’abril de 2011

Què se celebra el Dijous Sant?

Després del diumenge de Rams, el dia important de la Setmana Santa és el Dijous Sant. Amb ell comença el Tridu Pasqual, els tres dies que l'Església Catòlica dedica a commemorar la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús.

A la tarda la Missa recorda l'Últim Sopar i commemora la institució de l'Eucaristia i del sacerdoci. Durant aquesta celebració el sacerdot renta els peus a 12 persones, com va fer Jesús amb els apòstols.

Durant tota la nit es deixa exposat el Santíssim Sagrament, perquè es pugui acompanyar Jesús que va passar la seva última nit en una presó. El sagrari de l'església queda obert i l'altar sense estovalles ni canelobres.
El Congrés Univ “endolceix” l'Audiència General

El Papa ha saludat a deu representants dels 3.500 joves del Congrés Univ 2011. Com a regal li han portat un llibre amb missatges d'agraïment a Joan Pau II i una enorme cistella de dolços.


Des de fa 42 anys, cada Setmana Santa el Fòrum Univ reuneix a Roma a milers d'universitaris d'arreu del món per reflexionar sobre temes d'actualitat. El Papa ha recordat sant Josepmaria Escrivà, qui va inspirar i va impulsar aquestes trobades.
dimecres, 20 d’abril de 2011

Anècdotes del viatge a Roma.

.
Disposàvem de pocs dies, a més, quan visites Roma tot et sembla que es fa curt.
A part de les visites imprescindibles, en aquest viatge ens havíem proposat seguir alguns dels llocs marians on havien anat a resar Sant Josepmaria i Don Álvaro..
Així doncs, explicaré alguns detalls dels llocs visitats.

.El primer va ser el ‘Santuari de la Mare de Déu del Tufo’
.
L'origen d’aquest Santuari data del 1490 i fa referència al salvament miraculós d'un vianant que estava en perill de ser aixafat per una roca de 150 tones que s’havia després del ‘Mont Cavo’ i rodava muntanya avall. Al veure que li venia a sobre sense que hi pogués fer res, va demanar insistentment la intercessió de la Mare de Déu. Just abans d’aixafar-lo la roca es va parar en sec. El vianant en agraïment, va fer construir una església quedant la pedra a dins. Al mig de la pedra va fer pintar la imatge de la Mare de Déu que encara avui s’hi veneraEl nou santuari es remunta als anys trenta. Joan Pau II hi va resar el 1988 i Benet XVI el 2006. Sant Josepmaria i Don Álvaro el van visitar també diverses vegades.El darrer cop va ésser el 13 de juliol de 1981 quan Don Álvaro va tornar-hi per demanar la curació de Joan Pau II, que seguia malalt com a conseqüència de l'atemptat que havia patit.

A poca distància, a uns 7 km, hi ha la “edicola di Genzano “.


El 1980, al passar per davant del petit parc on és troba, a Don Álvaro li va agradar la estàtua de la Verge i el Nen i, va comentar: “És molt bonica aquesta bella representació de la Verge. El nadó està adormit als seus braços, la Verge vetlla".

La inscripció Cor meum vigilat! que hi ha sobre la capelleta li va recordar una de molt semblant que a Sant Josepmaria li havia agradat i que tenia la mateixa jaculatòria gravada.


.

dimarts, 19 d’abril de 2011

Sisè aniversari de l'elecció de Benet XVI: la ‘fumata blanca’ i les seves primeres paraules

Sant Pare, moltes felicitats!


El 19 d'abril de 2005, després de dos fumejades, finalment el cardenal ‘Joseph Ratzinger’ va ser escollit Papa. El seu nom Benet XVI i les seves primeres paraules: "Després del gran Papa Joan Pau II, els senyors cardenals m'han escollit a mi, un simple i humil treballador de la vinya del Senyor".

El Sant Pare Benet XVI celebra avui el sisè any de Pontificat després d'haver estat elegit pel conclave el dia 19 d'abril de 2005. Que el Senyor el segueixi beneint amb tota classe de béns espirituals perquè, il•luminat amb la llum de l'Esperit Sant, pugui seguir guiant la seva Església en el camí cap a la santedat.

Un llibre reuneix els millors missatges deixats davant la tomba de Joan Pau II

Cada dia passen davant la tomba de Joan Pau II milers de persones. Alguns són turistes, altres curiosos, però la gran majoria són persones amb una gran devoció i afecte per aquest Papa. Per això molts d'ells resen davant la seva tomba i en alguns casos deixen missatges. La periodista ‘Elisabetta Lo Iacono’ ha analitzat i reunit més de 2.000 d'aquests missatges en el llibre "Caro Signor Papa".


Els que escriuen aquests missatges demanen curacions, ajuda per a solucionar situacions difícils, i en molts casos també consell. Però ‘Elisabetta Lo Iacono’ assegura que hi ha una "especialitat" de Joan Pau II.


En moltes ocasions en aquestes cartes hi ha detalls precisos dels assumptes sobre els quals se li demana ajuda i en moltes ocasions deixen les seves dades, com si esperessin una resposta del Papa.


Alguns dels missatges que més es repeteixen són de mares que demanen a Joan Pau II ajudi als seus fills, no només a trobar feina sinó també que els aparti de males companyies. També moltes noies li demanen trobar el que elles defineixen com "l'home dels seus somnis".


Un llibre en què es recullen peticions, històries i agraïments de persones de tot el món a un amic, el beat Joan Pau II.

.

dilluns, 18 d’abril de 2011

Què és la Setmana Santa?

La Setmana Santa és l'última setmana abans de la Pasqua. Aquest any comença el 17 d'abril, diumenge de Rams. Aquest dia es commemora l'entrada de triomfal de Jesús a Jerusalem, quan va ser rebut amb rams d'oliveres i palmes. D'aquests dies, el cardenal italià 'Gianfranco Ravasi' destaca la profunditat de la commemoració de la Passió de Crist.

La principal festa després del Diumenge de Rams és el Dijous Sant, dia en què Jesús va celebrar l'Últim Sopar amb els apòstols. Allà va instituir dos sagraments: l'Eucaristia i l'Ordre sacerdotal.

Des del dijous a dissabte de Setmana Santa, els catòlics participem en el Tridu Pasqual, tres dies per meditar intensament sobre la Passió de Jesús.

El Divendres Sant es recorden les últimes hores de Jesús i la seva crucifixió, amb la que va salvar a tota la humanitat.

La Setmana Santa s'acaba el Dissabte Sant, el dia abans de la Pasqua. En aquest dia, es commemoren les hores que Jesús va passar en un sepulcre. A la nit, els catòlics celebren l'instant de la Resurrecció amb la Vetlla Pasqual, una solemníssima cerimònia que recorre la història de la redempció a través de símbols com la llum i el foc.
.

Anècdotes del viatge a Roma

.

Santa Maria de ‘Grottaferrata’ Un santuari Marià de ritus grecobizantí


Corria l’any 1004, i pels voltants de la regió de Túsculo, arribaren un grup de monjos guiats per un sant ancià, ansiós de trobar un lloc per a construir un monestir. Aquest sant era sant Nil, de família grega, nascut a ‘Rossano’ a Calàbria (que aquells temps era bizantina)


Va fundar diversos monestirs a Calàbria i a la regió de Campània. A causa del gran estima i consideració per part dels prínceps, emperadors i papes, Nil l'humil sant, va començar a fugir dels honors, passant d'un lloc a un altre, anant en direcció a Roma. Sant Bartomeu, el seu biògraf i deixeble, va escriure que sant Nil coneixia per 'revelació divina' el lloc del seu últim repòs.
Els monjos van ser atrets per unes immenses ruïnes d'una Vila Romana als turons de Túsculo, i enmig d'aquestes, van començar la construcció en forma de 'opus quadratum'. A les finestres hi van posar barres de ferro, per aquesta raó la construcció era anomenada 'Cripta Ferrada' i d'aquí va sortir el nom de 'Grottaferrata'.
La tradició diu que en aquesta cripta, la Verge es va aparèixer als dos sants (Nil i Bartomeu), demanant-los que en aquell lloc edifiquessin un santuari dedicat a Ella, i des d'allà s'expandiria les seves gràcies per tota la regió. Després d'haver rebut aquest territori com a donació per part de Gregori, comte de Túsculo, van iniciar la construcció de l'Església i del Monestir.
El santuari ha sofert diverses modificacions al llarg dels segles. La part externa va ser restaurada al 1910 i conduïda a la seva bellesa primitiva. És d'estil romànic. Les parets són blocs de pedres quadrades intercalades per línies transversals més fosques. Les motllures i ornaments són de terracota. Una gran varietat d'arcs pendents recolzats en pilastres i blocs de marbre.
A la part superior de la façana una sèrie d'arcs gòtics mostren les modificacions fetes, i a la part central s'observa un bell marbre rosat.Sant Nil provenia de la regió de Calàbria que era bizantina. Ell i els seus monjos eren d'origen grec. Per això van portar a Grottaferrata el ritus grecobizantí que es conserva fins avui.En el segle XI Bizanci (Constantinopla) es van separar de l'Església Romana, sent així anomenades: les Esglésies Ortodoxes. Però la Comunitat Grega de Grottaferrata va seguir sempre fidel, unida a la Seu de Pere tot i conservant gelosament el seu propi ritus i les seves tradicions orientals. La icona de la Verge Maria és típicament bizantí, pintada sobre una taula daurada.


.


diumenge, 17 d’abril de 2011

Els Museus Vaticans acullen una exposició de Fabergé

Els Museus Vaticans acullen fins al proper 11 de juny una mostra amb obres mestres del famós taller de joieria ‘Carl Fabergé’, el joier dels últims tsars de Rússia. Entre les 140 peces exposades es troben els sumptuosos ‘Ous de Pasqua’ que la ‘Cort dels Romanov’ i l'alta aristocràcia europea van encarregar al prestigiós joier. Una exposició de la millor joieria russa de finals del segle XIX i principis del XX.
.

dissabte, 16 d’abril de 2011

Preparatius per a la beatificació de Joan Pau II


Falten menys de quinze dies per a la beatificació de Joan Pau II. Per això, el Vaticà ha presentat els últims detalls d'aquest esdeveniment històric.

El divendres 29 d'abril les grutes vaticanes estaran tancades pel trasllat de les restes de Joan Pau II. El taüt no s'obrirà i es situarà davant de la tomba de Sant Pere fins al dia de la beatificació. El trasllat es farà en la més estricta intimitat.


.

El congrés UNIV 2011 recordarà especialment Joan Pau II

Un llibre i un vídeo per donar gràcies a Joan Pau II que es regalarà a Benet XVI. Aquestes són les noves iniciatives del congrés UNIV que tindrà lloc a Roma del 16 al 24 d'abril.

UNIV és un congrés internacional que reuneix cada any milers de joves a la Ciutat Eterna per parlar sobre temes d'actualitat. Aquest any reflexionarà sobre com "viure la llibertat amb decisió".

El congrés UNIV se celebra des de fa 42 anys. En l'edició d'enguany participaran més de 3.000 universitaris de 200 universitats de tot el món.

"Tothom està convidat a participar-hi. No hi ha restriccions, no cal ser cristià per assistir-hi. Fins i tot, molts dels que participen no són cristians ".

Joves universitaris, cristians i no cristians, dels cinc continents reunits per debatre com millorar la societat. Milers d'universitaris que viatgen fins a la Ciutat Eterna per viure en el cor de la cristiandat els dies claus de la Setmana Santa.
.

divendres, 15 d’abril de 2011

El Sant Pare compleix demà 84 anys. El Vaticà rep milers de correus de felicitació

El 16 d'abril, Benet XVI fa 84 anys. Per celebrar-ho, els bisbes d'Anglaterra i Gal•les han obert una pàgina al ‘Facebook’ per felicitar el Papa. La pàgina s'anomena ‘The Papal Visit’ i es creà el darrer mes de setembre passat amb motiu del viatge de Benet XVI al Regne Unit.


Els bisbes també han recordat l'adreça de correu electrònic del Papa: benedict.xvi @ vatican.va per enviar els missatges sense passar per ‘Facebook’.

La Conferència Episcopal d'Anglaterra i Gal•les li enviarà la seva pròpia felicitació d'aniversari juntament amb un missatge d'agraïment pels quatre dies que va passar a Anglaterra i Escòcia.
Per felicitar el Papa: benedict.xvi@vatican.va

La millor foto de Joan Pau II, segons el seu fotògraf personal


‘Arturo Mari’, fotògraf personal de Joan Pau II

Aquest és un dels homes que va passar més temps amb Joan Pau II. Es diu 'Arturo Mari' i era el seu fotògraf personal. Ha captat milions d'instantànies de Pius XII, Joan XXIII, Pau VI, Joan Pau I, Joan Pau II i ara de Benet XVI. Però no dubta quan li pregunten quina és la seva foto preferida.
"El Sant Pare va demanar a D. ‘Stanislao Dziwisz’ que li donés la creu. En un moment determinat, durant una fracció de segon, va agafar el crucifix, va recolzar el front, el cap en ell, el besà, i se’l posà al costat del seu cor. Això no ho va veure ningú perquè va ser només durant un segon ".


Una foto que ha donat la volta al món i que mostra de manera gràfica com va viure el dolor Joan Pau II. Una imatge que capta la personalitat d'un Papa, vista per una de les persones que millor va conèixer.

dijous, 14 d’abril de 2011

Roda el món i torna al born

Per circumstancies familiars hem estat la meva dona i jo a Roma. Per això el bloc ha quedat aturat uns dies. De primer, pensava que tindria temps per escriure alguna cosa però, quan podia no tenia connexió, finalment ho vaig deixar córrer, ara, amb més calma, intentaré publicar unes quantes anècdotes per encomanar-vos l’ambient que bullia a Roma aquests dies, organitzant l’aniversari de l’elecció de Benet XVI, la preparació de la Pasqua de Resurrecció i la Beatificació de Joan Pau II. Començaré amb l’anècdota de la Història de l’Obelisc que hi ha a la Plaça de Sant Pere del Vaticà.La història d'un obelisc


Mulleu les cordes! Aigua a les cordes!

Qui hagi vist una foto o visitat la Plaça de Sant Pere a Roma podrà recordar que al bell mig hi ha dret un gran obelisc. No obstant això, pocs saben que va ser portat des de la ciutat egípcia d'Heliópolis fins a Roma per ordres de l'emperador Cal•lígula. Era l'any 37 dC quan va voler posar-lo al circ romà com trofeu de guerra. Anys després, l’obelisc va ser "testimoni mut" de la crucifixió de Sant Pere al Circ de Neró.


No obstant això, segles després el Papa Sixte V com una part del seu pla per embellir Roma va encarregar el seu trasllat davant la Basílica Vaticana. Per al projecte d'aquesta 'mudança' es van presentar més de 500 plans diferents; finalment va ser adjudicat a l'arquitecte ‘Domenico Fontana’. Va ser una gesta d’enginyeria que va durar tot un any. El 10 de setembre de l'any 1586 hi havia treballant més de 900 homes amb 150 cavalls, innombrables politges i centenars de metres de corda, intentant posar en peu, al centre de la Plaça de Sant Pere, l’enorme obelisc egipci de 350 tones, més de 25 metres d'alçada i 4000 anys d'antiguitat.


Donat que era un lloc sagrat i per evitar blasfèmies, es va imposar l'obligació de romandre en rigorós silenci sota pena de mort. Els obrers, en absolut silenci, van començar hissar tan descomunal pedra de granit rosa mitjançant cordes, però a causa de la fricció les cordes van començar a treure fum i a cedir. Hi havia el perill que es trenquessin i anés tot per terra, però ningú s'atrevia a dir res per por de ser castigat. De sobte, un gran crit va ressonar per tota la Plaça de Sant Pere: ¡Aqua alle funni!, és a dir, "Aigua a les cordes!". Era el capità ‘Bresca’, un mariner procedent de la Ligúria, coneixedor que les cordes de cànem es trenquen si no se les refreda. Es va arriscar, i va demostrar valentia, sense por de ser penjat, va alçar la seva veu per salvar aquest bloc petri, així com les vides que estaven en perill.


Què se’n va fer d’aquell valent mariner anomenat ‘Bresca’ que tenia bons pulmons per cridar a plena veu? Va ser immediatament detingut i portat davant el Papa. Però Sixte V en lloc de castigar-lo, el va recompensar concedint-li el privilegi de poder hissar la bandera vaticana en el seu vaixell.


A més, li atorgà a ell i als seus hereus el dret a poder vendre en exclusiva els palmons el Diumenge de Rams a la plaça de Sant Pere. Des de llavors, fa ja més de 425 anys, els seus descendents segueixen tenint aquesta prerrogativa papal, sent ells qui subministren les branques de palmera. La gran gesta encara és recordada en el seu poble natal Bordighera.


Va ser el primer obelisc alçat en el període modern i és l'únic de Roma que no ha caigut des dels temps romans. La cúspide conté un tros original de la Creu de Crist, anomenat "Lignum Crucis".


¡Aqua alle Funni!, És una frase que s'utilitza per expressar amb valentia la solució que es pensa és correcta, encara que això impliqui comprometre's, no important les greus conseqüències personals que vinguin. Originalment va ser un crit realitzat en dialecte genovès: "Daghe l'aiga a le corde!". És un crit, que s'ha convertit en tot un símbol de qui anteposa el bé comú al seu propi benefici, i que ens convida a denunciar la malícia.

dimecres, 6 d’abril de 2011

La besnéta de ‘la Pasionaria’, abraça la Fe

.
Per compartir el tresor de la nostra fe catòlica no ens ha de frenar la fredor o llunyania de les persones que tractem. Aquí en tenim un exemple. Es diu ‘Anna Biriukov’, va néixer a Moscou el 1975 i el 1992, amb 16 anys, es va traslladar junt amb els seus pares a viure a Madrid. Va ser educada en el comunisme i en l'ateisme més sever. Va militar en organitzacions del PCUS. Va rebre una formació soviètica. Ni va ser batejada ni va llegir mai una Bíblia. El fet religiós li era aliè llevat d’algunes advertències de la seva àvia Raisa que li deia: "Anna, que Déu et veu" o "Anna, això que has fet no li agrada a la Mare de Déu". Ho explica el diari El Mundo la veterana periodista Pilar Urbano en una ampli reportatge titulat "La besnéta de la Pasionaria que va acabar a l'Opus Dei".


Lluitadora en la Guerra Civi.l Més d'un es posarà les mans al cap al veure les voltes que dóna la vida. ‘Dolors Ubárruri’, més coneguda com ‘la Pasionaria’, va ser una llegendària dirigent del Partit Comunista d'Espanya, temuda per la seva ferocitat durant la Guerra Civil, implacable amb els seus enemics, especialment amb els sacerdots i, en canvi, protectora de les monges en plena contesa , i una bona mostra va donar al seu dia la avui beata ‘Madre Maravillas de Jesús’. El nom de ‘la Pasionaria’ provocava calfreds al Madrid republicà del 36 per les tremendes i violentes històries que en fan referència. Una besnéta seva, ‘Anna Biriukov’, casada amb un espanyol i amb sis fills, dóna fe de la seva conversió al catolicisme i el descobriment de la seva vocació a l'Opus Dei. Diu que és "l'ovella negra d'una família ... roja. A Rússia ni vaig jurar la Bíblia ni vaig escopir-hi. No hi havia Bíblia ".


"Ja a Madrid, per amor a ‘Nacho’ (el seu marit), començo a rebre catequesi. Vaig descobrint l'Antic Testament, l'Evangeli, les riqueses espirituals de l'Església ... Sobretot em vaig trobant amb una persona: Jesucrist. És un procés serè -diu Anna -. No vull que sigui un tràmit per al casament. És més, no hi va haver casament fins a tres anys després. Arribo a la fe amb racionalitat, amb sinceritat, amb llibertat. I amb molta alegria. Bé, dic que 'arribo a la fe', però no arribo sola. Déu em porta. I em batejo ". I, després, l'Opus Dei, Anna porta els seus fills a dues escoles de Foment, ‘Aldovea’ i ‘Aldeafuente’, que tenen encomanada l’assistència religiosa a sacerdots de la Prelatura de l'Opus Dei. "Déu es va fer sentir. No vaig respondre de seguida. Vaig trigar. Aquí es va produir un joc d’amagats. Però Déu va respectar els meus dubtes, els meus temors. Fins que un dia vaig descobrir el talismà amb el qual seria capaç de tot: la gràcia. I vaig dir: 'Aquí em teniu, vull ser de l'Opus' ".


ORIGINALPUBLICAT EN EL BLOC CARA CARA PER ‘SINRETORNO’

.

dimarts, 5 d’abril de 2011

Carta del Prelat de l’Opus Dei (Abril 2011)

.
La beatificació de Joan Pau II i algunes escenes evangèliques que proposa l'Església són una invitació -assenyala el Prelat- per viure amb intensitat la Quaresma i acollir la celebració de la Pasqua.

Dos són els temes que ocupen preferentment la Carta de Mons. Xavier Echevarría : la segona part de la Quaresma que ens presenta un bon moment per repassar els propòsits que ens havíem formulat en començar aquestes setmanes i per revifar els desitjos sincers d'arribar ben preparats a Setmana Santa i Pasqua , per la qual cosa suggereix que potser cal servir-se, com a fil conductor, dels textos de l'Evangeli que llegirem els propers diumenges a la Missa, com Benet XVI assenyala en el seu Missatge d'aquest any , i el sisè aniversari de la mort de Joan Pau II , esdeveniment que duu a la memòria l'exemple de fidelitat a Déu que el Sant Pare va oferir a l'Església i al món.

Recorda el Prelat la profunda impressió que va causar la seva mort santa en el món sencer, així com l'extraordinària afluència de persones de totes les edats, especialment joves, que en aquells dies es van traslladar a Roma per acompanyar les seves sagrades restes mortals, van constituir un senyal clar que la fe batega en moltíssima gent, encara que de vegades es trobi oculta sota una capa de acostumament, de rutina, i fins i tot de pecat , però, com va passar en aquelles jornades, n'hi ha prou l'alè de l'Esperit Sant perquè moltes ànimes experimentin una profunda conversió i s'acostin de nou a Déu.

I continua el Prelat, aquesta mateixa reacció sobrenatural va repetir-se, poc després, amb motiu de l'elecció del Papa Benet XVI, el dia 19 d'abril. Llavors vam ser testimonis emocionats, convençuts i agraïts per allò el Sant Pare va afirmar amb força en la Missa de començament del seu ministeri petrí: «L'Església està" viva "»! , i afegeix que efectivament, no és possible que fineixi -encara que en ocasions sembli que trontolla- perquè està assistida pel Paràclit i el seu Cap és Jesucrist , ressuscitat i gloriós, Rei de tota la creació .

Referint de nou a la pròxima beatificació de Joan Pau II, manifesta Mons Echevarría el seu convenciment que l'elevació als altars d'aquest sant Pontífex novament provocarà en el món i en l'Església una onada de fe i d'amor, de gratitud a Nostre Senyor, d'adhesió plena de confiança a l'Església, la nostra Mare .

Mentrestant , continua, preparem-nos per la Pasqua, considerant en la nostra pregària personal els textos evangèlics que la litúrgia ens presenta en aquestes setmanes. Per això, mirem amb valentia si hem acompanyat i acompanyem de prop Jesucrist , si l’escoltem i ens apliquem el que ens diu, si volem no deixar mai sol.

Després de considerar alguns textos de la litúrgia dels dies previs a la Pasqua, afirma que torno al de sempre: pregueu per les meves intencions. En aquestes últimes setmanes, com ja us vaig comunicar, un lloc cabdal l'ocupen les conseqüències del terratrèmol al Japó i els conflictes bèl•lics en diverses parts del món, especialment a Costa d'Ivori i a Líbia. Acudim a la Mare de Déu, Reina de la pau, invocant amb fe en les lletanies del Rosari. I continuem molt units al Sant Pare, de manera especial el 19 d'abril, aniversari de la seva elecció a la Càtedra de Pere. Demaneu també per mi, que el dia 20 començo un nou any del meu servei pastoral a l'Església com Prelat de l'Opus Dei .


.

dilluns, 4 d’abril de 2011

El Papa Benet XVI recorda Joan Pau II


Durant l’àngelus, Benet XVI va recordar el seu predecessor Joan Pau II perquè es complia el sisè aniversari de la seva mort.

" L’he recordat amb afecte en l'oració com penso també ho heu fet tots vosaltres. Mentre recorrem la Quaresma i ens preparem per a la Pasqua, ens acostem amb alegria al dia en què podrem venerar com beat a aquest gran Pontífex, testimoni de Crist i recórrer encara més a la seva intercessió ".
.

diumenge, 3 d’abril de 2011

Joan Pau II, un repàs de la seva vida


Emocionant vídeo-homenatge sobre la vida de Joan Pau II, narrada per ell mateix en menys de 5 minuts.
dissabte, 2 d’abril de 2011

Aniversari del traspàs de Joan Pau II


Avui es compleixen 6 anys de la mort de Joan Pau II.


Aquella nit milers de persones es van concentrar a la plaça de Sant Pere per estar físicament a prop del Papa durant els seus últims moments. Mentre a la plaça esclatava un potent aplaudiment dedicat al Papa que acabava de ser acollit a la casa del Pare, a l'apartament de Joan Pau II es va produir una reacció semblant.

Joaquín Navarro-Valls ex-portaveu del Vaticà recorda com es va viure la mort de Joan Pau II

"La primera oració que es va resar en aquella habitació en el moment de la seva mort no va ser una oració com l'Església sol fer, una oració pel sufragi d'aquesta ànima. No, va ser d'acció de gràcies. Naturalment no acció de gràcies per aquella mort sinó acció de gràcies per aquella vida tan rica que històricament acabava en aquest moment "
.

divendres, 1 d’abril de 2011

Descobrir Déu


M'ha agradat aquesta entrada de ‘Juan Ramón Domínguez Palacios’ al seu bloc ‘Anècdotes i Poesies’ i la reprodueixo.


Sorprèn gratament la conversa de ‘Anne Igartiburu’ amb María Ángeles Fernández al programa "Ultimas preguntas” a la 2 de TVE.Es veu aquí a una dona que ha descobert Déu en entrar en contacte amb la congregació religiosa de les "Germanes de la Caritat de Santa Anna" a Ankur (Índia) en realitzar els tràmits d'adopció de la seva filla Noa. Des de llavors col•labora amb elles de forma activa i desinteressada.


Acostumats a sentir-la parlar de notícies del cor i frivolitats diverses, crida l'atenció escoltar dels seus llavis conceptes com el compromís, l'espiritualitat, com és Déu per a ella, com viu la seva Fe, la presència de Déu en la seva peculiar biografia, la coherència de vida en la seva agitada professió, la recerca del sentit últim, el sofriment, les preguntes importants ...
.