dijous, 28 de juliol de 2011

Tot esperant la Jornada mundial de la Joventut

En l'àmbit de la societat, de les relacions socials, de la cultura ciutadana, què poden significar aquestes reunions de joves, al voltant, en aquest cas, del Papa Benet XVI?

VÍDEO: Madrid és jove – JMJ 2011


S'ha escrit molt, i encara se seguirà escrivint sobre l'esdeveniment. És difícil fer prediccions, i potser ni tan sols val la pena fer-les. És una sembrada d'avui amb clara perspectiva de futur, com tota gran tasca d'evangelització.
Ja són més de 17.000.000 de joves, els que ha participat en trobades semblants en diferents llocs del món en els que fins ara ha tingut lloc.
Dins l'Església, i en l'àmbit de la Fe els motius per a l'Esperança estan ben fonamentats. D'aquests milions d'homes i dones un nombre considerable ha descobert la llavor de la vocació que el Senyor havia posat en el seu cor al ser concebuts: el matrimoni, el celibat viscut enmig del món, enmig de les professions, per amor a Crist, el sacerdoci ministerial, el claustre, etc. etc. I amb la gràcia de Déu, l'han seguit.
Tots saben que el Sant Pare els parlarà amb claredat de molts aspectes de la seva vida que potser en altres entorns ni tan sols els ho recorden. Els dirà, com va fer recentment amb els joves de Croàcia:
«No us deixeu portar per aquesta mentalitat secularitzada que proposa la convivència (" viure junts ") abans, com preparació, o fins i tot substitutiva del matrimoni. Ensenyeu amb el vostre testimoni de vida que és possible estimar, com Crist, sense reserves, que no cal tenir por a comprometre’s amb una altra persona ».
Els recordarà que la joventut és un temps
«que el Senyor dóna per poder descobrir el significat de l'existència. És el temps de grans horitzons, de sentiments viscuts amb intensitat ». «No us deixeu desorientar per les promeses atractives d'un èxit fàcil, d'estils de vida que privilegien l'aparença en detriment de la interioritat. No cediu a la temptació de la posar la confiança absoluta en el tenir, en les coses materials, renunciant a descobrir la veritat que va més enllà, com un estel a la part alta del Cel, on Crist us vol portar. Deixeu-vos guiar a la glòria de Déu ».
Els animarà a convertir-se a Crist, i per això, els convidarà a conèixer-lo, que el coneguin llegint el Nou Testament; els recordarà la seva responsabilitat de comprendre el que creuen, de formar-se en els continguts de la Fe. Així descobriran que. «El Senyor Jesús no és un mestre que enganya els seus deixebles: els ho diu clarament, seguir-lo requereix esforç i sacrifici personal, però que val la pena».
Aquesta Jornada, com totes les anteriors, no és una aglomeració, una sorollosa assemblea, és una catequesi exigent, una preparació per mantenir viu aquest esforç per buscar Crist; i els joves arriben lliurement, amb ànsies de veritat de trobar-se amb Crist, perquè saben que
«És Ell qui cerca, fins i tot abans de que vosaltres el busqueu. Respectant la vostra llibertat, s'acosta a cada un de vosaltres i es presenta com la resposta autèntica i decisiva en aquest anhel que nia en el vostre ser, desig d'una vida que val la pena ser viscuda ».
En el pròleg del Catecisme preparat per aquesta Jornada -titulat Youcat, per l'anglès Catecisme dels Joves: ‘Youth Catechism’- escriu Benet XVI:
«Per això us convido: estudieu el Catecisme! És el meu desig més ardent. Aquest Catecisme no és còmode d’escoltar. No us ho posa gens fàcil, ja que us exigeix una vida nova. Us presenta el missatge de l'Evangeli com "la perla de gran valor" (Mt 13, 46), per la qual cal deixar-ho tot. Per això us demano: estudieu el Catecisme amb passió i constància! ¡Dediqueu temps! Estudieu en el silenci de la vostre cambra, llegiu-lo amb un amic, formeu grups de treball i xarxes, intercanvieu opinions a Internet. ¡De totes maneres, mantingueu converses sobre la fe! ».
Moltíssims joves recolliran el missatge, i de ben segur ho viuran.


Ernest Julià Díaz
ReligionConfidencial.com / Almudí

L'ONU demana ajuda urgent per salvar milions de persones a la Banya d'Àfrica

Aquestes imatges es van gravar fa pocs dies. Allà, la sequera ha obligat a milers de persones a abandonar casa seva a la recerca de menjar i aigua. La sequera és tan extensa que molts han hagut de caminar mesos sencers per abandonar Somàlia i buscar refugi a Kenya o Etiòpia.
El Programa Mundial d'Aliments està subministrant aliments actualment a uns 6 milions de persones de les àrees afectades, però diuen que el nombre d'afectats pot augmentar a 10 milions en els pròxims mesos.
Estan buscant ajudes per aconseguir 1,6 milions de dòlars en els propers 12 mesos. Aquesta sequera podria provocar el "escàndol del segle".
Aquest estiu ves-te’n!

Una mica d'humor amb la 'ONCE’
Senzillament genial. A més, somiar no costa gran cosa:


.2
Fins i tot te'n fan venir ganes...

dimecres, 27 de juliol de 2011

Últims tocs en els preparatius de la JMJ

Falten pocs dies per la JMJ i la capital d'Espanya es prepara per rebre el Papa, més d'un milió de joves d'arreu del món participaran a la Jornada Mundial de la Joventut Madrid 2011.
Nens espanyols es preparen per ser la Guàrdia Suïssa del Papa durant la JMJ Madrid 2011
Família espanyola es prepara per acollir pelegrins de la JMJdilluns, 25 de juliol de 2011

El Papa condemna la massacre d'Oslo

Durant l'àngelus a Castel Gandolfo, Benet XVI ha condemnat els atemptats terroristes d'Oslo i ha demanat que es resi per les víctimes. El Papa ha expressat la seva solidaritat i condol amb els familiars i amics de les 93 persones assassinades aquest cap de setmana en el doble atemptat a la capital noruega.
El Sant Pare també ha parlat sobre la importància de tenir una consciència recta que porti a fer el bé i evitar el mal. Ha dit que això construirà una societat més justa i pacífica.
Ha demanat que tothom faci aquesta reflexió interna i abandoni el camí de l'odi.

.

L'apòstol sant Jaume i la Mare de Déu de Montserrat, patrons de l'església espanyola de Roma

Hi ha una església a Roma dedicada especialment a tots els espanyols: l'església de sant Jaume i Montserrat. Van fer falta gairebé quatre segles per construir-la i compta amb una història ambulant, amb diversos canvis de seu i de nom.
Va néixer a l'edat mitjana i des d'aleshores ha reflectit la història d'Espanya. Al principi va estar dedicada només a la Mare de Déu de Montserrat i hi acudien els pelegrins del Regne de Catalunya i Aragó.
En una de les sis capelles laterals va estar enterrat Alfons XIII fins que van traslladar les seves despulles al Monestir de l'Escorial a Espanya el 1980. És la mateixa capella on es troben les tombes de dos papes espanyols de la família Borja.
L'església de Montserrat i sant Jaume és avui el punt de referència dels espanyols que viuen a Roma però també acull altres llatins que no tenen església pròpia."Com més dura és la prova, més gloriós el triomf"

El circ de la Papallona


Un inspirat curtmetratge, en què de manera senzilla però contundent, es valora la superació personal. Destaca la capacitat humana per superar la por, els complexos, els ressentiments i, sobretot, aquest sentiment destructiu que pot niar dins el cor quan jutgem les contrarietats i els revessos de la vida com un abandó de Déu, sent ben al contrari, ocasions que se'ns brinden per prendre consciència dels talents i valors que Ell espera que posem en joc:Aquest Curtmetratge realment inspirador, magnífic, ha estat guanyador del concurs anual de curts que organitza www.thedoorpost.com amb un missatge d'esperança, de motivació, de repte. Per reflexionar i comprendre la bellesa en les persones i la vida en general.
Director: Joshua Weigel
Executive Producer: Nathan Elliott
Executive Producer: Jon and Esther Phelps
Executive Producer: Bob Yerkes
Associate Producer: Natalie Burkholder


Tan_Gente Posted by rsanzcarrera

dissabte, 23 de juliol de 2011

No apte pel qui té vertigen

L’austríac Paul Steiner i el seu equip Blanix han fet història en el vol acrobàtic. A una alçada de més de 2000 metres, van realitzar una pirueta impressionant.


‘Paul Steiner’ surt de la cabina, fa cabrioles passejant sobre l'ala d'un planejador i es desplaça a un altre a més de 2000 m d’alçada abans de saltar amb paracaigudes. Sense corretges, sense trucs. Això suposa una sang freda extraordinària i molt valor. No apte per a gent que tingui vertigen

divendres, 22 de juliol de 2011

Un dels esdeveniments de l’any

Ja està tot està preparat per a la ‘JMJ’. Faltes tu?
Més d'un milió de joves dels 5 continents aniran a Madrid a la Jornada Mundial de la Joventut.dimecres, 20 de juliol de 2011

Sense embuts

He tingut ocasió de veure una sèrie de vídeos fets per un equip d’universitaris que parlen clar i sense d'embuts sobre suposats "tabús" de l'Església o la religió catòlica.
Després de veure’ls, he de dir que he quedat impressionat per la senzillesa i la qualitat del què han fet. Pensant en l'amplitud del treball personal i tècnic que hi ha al darrere de la sèrie, només queda agrair i encomiar el seu afany.
Aquests breus vídeos estan accessibles a la xarxa. A més,'una pàgina a YouTube’, i la web (JMJ Young Answers) on es poden veure els diversos temes abordats (també a la llista i els enllaços que publico més avall).
Afortunadament, han realitzat aquest ‘making off’, que explica com ha anat el muntatge:

Els temes tractats, documents i vídeos són els següents :
-- “Dolor y enfermedad”
-- “¿Quién es para ti Benedicto XVI?”
-- “¿Preservativo en el matrimonio?”
--
“Iglesia y eutanasia”
--
“¿Demasiado dinero para la JMJ?”
--
“La píldora evitaría abortos: ¿Por qué no usarla?”
--
¿La Iglesia contra los homosexuales?
--
“¿Relaciones prematrimoniales?”
--
“Iglesia y sexo”
--
“Catolicismo: ¿la religión verdadera?”
-- ¿Confesar mis pecados a un hombre?
--
¿Juan Pablo II o Benedicto XVI?
-- “Las riquezas de la Iglesia”
--
“Preservativo y sida”
--
“Sacerdocio: ¿discriminación de la mujer?”
--
“¿Modernizar el mensaje de la EnllaçIglesia?”
-- ¿
Matrimonio para siempre, o divorcio?
-- “¿Qué sentido tiene el celibato sacerdotal?”
-- “¿Por qué permite Dios las catástrofes y el sufrimiento?”
--
“¿Por qué hay tantos curas pedófilos?”

dilluns, 18 de juliol de 2011

Notícies de Costa d'Ivori

En un país que acaba de travessar una situació molt conflictiva, el Prelat de l'Opus Dei va voler transmetre el seu afecte i el de tota l'Obra per als qui han patit, i convidar tots a perdonar, a col•laborar per restablir la unitat del país, i eliminar tot el que pugui assemblar-se a rancúnies o ressentiments
«Estimeu-vos més, estimeu-vos molt!». Aquest és el missatge que ha deixat Mons Xavier Echevarría al país recentment castigat per un conflicte civil.


«Uniu-vos, ivorians, molt units, molt units sempre. Per, si hi ha hagut conflictes, oblidar-los, i construir aquesta terra que és a les vostres mans. Estimeu-vos més, estimeu-vos molt, (...) penseu en tots els homes i en totes les dones de Costa d'Ivori i pregueu per totes i per tots els de Costa d'Ivori ».
Aquest és el missatge de reconciliació que ha deixat a Costa d'Ivori monsenyor Xavier Echevarría, Prelat de l'Opus Dei. El Prelat es va reunir a Abidjan i Yamoussoukro del 7 al 12 de juliol, amb diversos centenars de persones, fidels de la Prelatura, cooperadors i amics.
En un país que acaba de travessar una situació molt conflictiva, el Prelat va voler transmetre el seu afecte i el de tota l'Obra als qui l’han patit, i convidar tots a perdonar, a col•laborar per restablir la unitat del país, i eliminar tot el que pugui assemblar-se a rancúnies o ressentiments.
A la capital, Mons Echevarría va saludar en primer lloc l'Arquebisbe d'Abidjan, i després va tenir dues trobades: la primera amb diversos centenars d'estudiants i la segona amb més de mil cinc-centes persones, pares i mares de família.
Llegir més...
Opus Dei.org

dissabte, 16 de juliol de 2011

La Mare de Déu del Carme

El culte i devoció a la Mare de Déu del Carme es remunta als orígens de l'Ordre carmelitana, la tradició més antiga la relaciona amb aquell petit núvol com el puny, que pujava del mar i es divisava des del cim de la muntanya del Carmel, mentre el profeta Elies suplicava al Senyor que posés fi a una llarga sequera. El núvol va cobrir ràpidament el cel i va portar pluja abundant ...
El 16 juliol 1251 la Verge Santíssima es va aparèixer a Sant ‘Simó Stock’, General de l'Ordre dels Carmelites, i li va prometre unes gràcies i benediccions especials per aquells que portessin l'escapulari. L'Església ho ha aprovat repetidament amb nombrosos privilegis espirituals. Durant segles, els cristians s'han acollit a aquesta protecció de la Mare de Déu. “Porta sobre el pit el sant escapulari del Carme. —Poques devocions —n’hi ha moltes, de devocions marianes, i molt bones— són tan arrelades entre els fidels, i tenen tantes benediccions dels Sants Pares. —A més, ¡és tan maternal aquest privilegi sabatí!” Sant Josepmaria Escrivà,- Camí nº 500
Podem saludar un cop més la Mare de Déu cantant-li la Salve Regina: Déu vos salve, reina i mare de Misericòrdia; vida, dolcesa i esperança nostra, Déu vos salve...

Història del mosaic de la Plaça de Sant PereLa Plaça de Sant Pere, tal com la coneixem avui, va ser dissenyada per Bernini l'any 1657. Ell i els seus successors van idear les imponents columnes, les dues bellíssimes fonts i les 162 estàtues de sants. Però faltava un detall molt important: al centre de la Cristiandat no hi havia cap imatge de la Mare de Déu. D'això se’n va adonar un jove universitari durant la Setmana Santa de 1980. Aprofitant una audiència del Sant Pare als estudiants participants a la UNIV li ho va dir a Joan Pau II. L'arquitecte ‘Javier Cotelo’ recorda perfectament l'escena i ens ho explica.El proper desembre es compliran 30 anys de la seva col•locació. Amb ella, la plaça va quedar completa. Per això, es pot dir que és també l'última pedra de la plaça de Sant Pere.

dijous, 14 de juliol de 2011

'Amada Teresa'He passat uns dies esplèndids a la Vall d’Aran fent la meva convivència.

Entremig de classes, xerrades i altres activitats formatives, he aprofitat per fer alguna excursió.
No cal dir que per aquest temps la natura en aquest indret es manifesta en tot el seu esplendor, la verdor dels prats, l’esclat de les flors, els rierols etc.
Vaig fer caminades per la vall de Ruda fins els llacs de Saboredo i també excursions pels llacs Gerber. Però a més a més, aquest any m’he dedicat a aprendre el funcionament del ‘geocaching’ aprofitant la presencia d’un gran mestre de prestigi, que talla el bacallà en aquesta activitat.
En una de les sortides, vam buscar el catxé o ‘tresor’, en un cementiri. Quan m’ho va dir, no em va fer ni fu ni fa, però no es tractava d’un cementiri qualsevol, sinó un cementiri únic, que només acull una sola tomba.
Aquest es troba a les afores del poble de Bausen , passat Bossòst, en un indret amb unes vistes espaterrants.

No cal dir que el poble té el seu propi cementiri, certament molt cuidat al costat de l’església.
El que portava la batuta ens va explicar, com aquell qui no diu res, la següent història:
A principis del segle passat, en aquell poblet, perdut enmig de muntanyes, hi havia dos joves que es van enamorar . Van manifestar la intenció de casar-se, però el mossèn s’hi va oposar, adduint el seu estret parentiu.
Així doncs, davant la negativa a casar-se per l’església, van decidir seguir al poble i viure junts.
Fruit d’aquesta unió nasqueren dos fills, però poc després, als 33 anys, la dona que es deia ‘Teresa’ emmalaltí i va morir.
El mossèn no va permetre l’enterrament al cementiri del poble ni tampoc cap cerimònia religiosa.
Llavors el marit, ajudat d’uns veïns va construir un petit cementiri a les afores del poble on van enterrar la ‘Teresa’.
Aquest pintoresc cementiri està murallat, però a través de la reixa de la porta es pot veure perfectament la tomba envoltada de flors amb el seu epitafi ‘A mi amada Teresa’...


dilluns, 4 de juliol de 2011

Acròbates, malabaristes, i altres guillats

Després de veure aquest vídeo, em faig aquesta pregunta: quants morts i ferits hi va haver en els assajos, quantes vegades va intentar caure dins en la rotllana?

No hi ha com ser jove!


Descregut

Un xicot, que feia ostentació de ser un ateu convençut, assegurava que després de pensar-ho molt, havia arribat a la conclusió que Déu no existeix. Naturalment, vaig intentar convèncer-lo del seu error argumentant que si bé havia decidit que Déu no existeix, el seu no és autèntic coneixement. Perquè l'objecte propi del coneixement és l'ésser, l'ens, l'existent, el que existeix; només podem conèixer el que existeix. El que no existeix no podem conèixer-lo. En canvi Déu sí coneix el que no existeix, per això pot crear; nosaltres no podem crear, perquè no podem conèixer el que no existeix.
És patètic quan un ateu manifesta un autèntic odi a Déu, a qui diu que no coneix; perquè si no es pot estimar a qui no es coneix; llavors com pot odiar a qui no coneix? Penso que té algun coneixement, encara que no ho vulgui reconèixer.

diumenge, 3 de juliol de 2011

Santa Maria del Mar i el Barça

Els vitralls de Santa Maria del Mar són moderns. Durant la guerra civil, l'església va estar cremant onze dies seguits i el conjunt dels vitralls van rebentar pels quatre costats. L'edifici va estar a punt de cau en pes, però, miraculosament, encara llueix al barri de la Ribera. Immediatament, van pensar en la necessitat de restaurar-la i omplir aquelles finestres buides amb nous vitralls. Un únic vitrall que resta dels antics, es va salvar de miracle, sortosament era aquells dies en un taller de restauració i van poder posar-lo de nou al seu lloc.
Però no vull parlar avui d'aquell vitrall del Judici que encara llueix a una de les finestres altes de l'edifici, sinó d'un petit detall que hi ha a un dels vitralls de la capçalera. Allà hi destaca l'escut del Barça. El motiu l’hauríem de trobar en el paper de mecenes que el Barça va fer. El que és més que un club va finançar un dels vitralls de l'església i per aquest motiu encara es pot veure l'escut.dissabte, 2 de juliol de 2011

Sor Teresita

És la monja de clausura que més temps porta en un monestir. Es diu ‘Teresita’, té 103 anys, en porta 84 vivint al convent de ‘Buenafuente de Sistal’, a Guadalajara, Espanya.
El 1927 amb només 19 anys va ingressar en aquest convent de l'orde del Cister,, justament el mateix dia que va néixer Benet XVI.