dimecres, 30 de novembre de 2011

Sant Andreu, apòstol

Avui celebrem la seva festa
En la seva catequesi del 14 de juny de 2006, Benet XVI va reflexionar sobre l'apòstol Sant Andreu, va explicar el significat del seu nom, el seu paper entre els apòstols i la història del seu martiri.dilluns, 28 de novembre de 2011

Què es un curs de recés

Ahir vaig tornar d’un curs de recés i al no enviar res, ni publicar des de fa uns dies, aquest matí algú s’ha afanyat a preguntar-me: Éreu fora? Estaves malalt? Llavors, li he explicat fil per randa per què havia fet ‘campana’; havia anat a un curs de recés i, tot seguit el què i el com és un recés.
Aprofito aquest vídeo en què van explicar-ho als pares en un col•legi de Madrid i podem dir el mateix a Barcelona, Terrassa o Matadepera.dimarts, 22 de novembre de 2011

Festa de la Trobada de la Rosa

Diumenge passat es va celebrar a Pallerols de Rialb la ‘Tradicional Festa de la Trobada de la Rosa’ que es fa cada any, al voltant del 22 de novembre, recordant la trobada d'una rosa de fusta daurada que sant Josepmaria Escrivà de Balaguer trobà al terra de l'església de Pallerols de Rialb el 22 de novembre de 1937 i que el confirmà en la seva decisió de continuar cap a Andorra després de passar una nit de forts patiments interiors, intentant descobrir si aquesta era la voluntat de Déu.
Confortat per aquest favor de la Mare de Déu continuà amb decisió el seu camí cap a Andorra amb la seguretat de què estava complint la voluntat de Déu, segons va ser la seva constant al llarg de la seva vida.

El passat 19 de novembre es va celebrar a Pallerols de Rialb la tradicional Festa


dilluns, 21 de novembre de 2011

Rio en 3 D

Agraeixo aquesta tramesa, m'ha agradat i la penjo al bloc
diumenge, 20 de novembre de 2011

Les millors imatges del viatge del Sant Pare a Benín

El Papa ha visitat Benín del 18 al 20 de novembre. Ha estat el seu viatge número 22 fora d'Itàlia com Pontífex, i sense cap dubte ha estat el més festiu. Durant la seva estada, el Papa s’ha reunit amb el president de la República de Benín, ‘Thomas Yayi Boni’. També ha visitat la tomba del cardenal ‘Bernardin Gantin’, un dels col•laboradors més estrets de Joan Pau II i de l'actual Papa.Benet XVI recorda el dia de la seva primera comunió als nens de Benín

Benet XVI va visitar la casa que les Missioneres de la Caritat tenen a Benín. Se'n diu "Pau i alegria" i hi viuen de manera estable desenes de nens que han estat abandonats.
La superiora de la casa i l'arquebisbe de Cotonou van rebre el Sant Pare. Alguns nens van ballar i van cantar per al Papa.
A l'església de Santa Rita, l'esperaven altres 800 persones, la gran majoria nens. Al costat d'ells, el Papa va recordar el dia de la seva primera comunió.
"El dia de la meva primera comunió va ser un dels més bonics de la meva vida".
Els va dir, que en combregar s'ha de "rebre Jesús amb amor i atenció".
Benet XVI els va demanar que parlessin de Déu als altres. Va dir que és un tresor que cal saber compartir amb generositat. El Papa va explicar als nens la manera de resar.dissabte, 19 de novembre de 2011

Viatge apostòlic a Benín (18-20 de novembre de 2011)

La visita marca el segon viatge de Benet XVI a Àfrica, i el primer a Benín. Durant el seu discurs, va enumerar les tres principals raons d'aquest viatge. Una d'elles és recordar al difunt cardenal Bernard Gantin al seu país natal. Gantin va ser el degà del Col•legi de Cardenals i va treballar estretament amb l'actual Papa: "Junts ajudem el millor possible al meu predecessor, el beat Joan Pau II, a exercir el seu ministeri Petri. Vam tenir ocasió de trobar-nos moltes vegades, de conversar profundament i de resar junts. ". El Papa també va destacar dos motius per a la seva visita. Inclouen la celebració del 150è aniversari de l'evangelització del país, i la presentació als bisbes africans de la seva nova exhortació apostòlica, destinada a ser una guia pastoral per a l'Església a l'Àfrica.


Benet XVI visita la casa de las Missioneres de la Caritat en Cotonú, Benín


Benet XVI repassa els problemes d’Àfrica en un nou document


Us facilito un enllaç per accedir a tots els missatges del Papa.
TEXTOS COMPLETS DEL VIATGE AQUÍ

Àfrica, un continent de màrtirs, sants i papes

El cristianisme està a l'Àfrica des dels primers temps. Segons l'Evangeli, Jesús va viure la seva infància a Egipte. A més, també són del continent africà molts sants, màrtirs i papes.
El sant africà més important és sant Agustí d'Hipona, en l'actual Algèria. Destaquen també altres com sant Tertulià, sant Cebrià, o sant Anastasi. L'última santa africana és Giuseppina Bakhita, canonitzada per Joan Pau II.
A més de sants, la web italiana "Il Sismògrafo", recorda que hi ha tres papes africans: Victor I, Melquíades I i Gelasi I.Declaració del Papa a l'avió: "És important que el Cristianisme no sembli complicat "

A l'avió camí de Benín, Benet XVI va mantenir una breu trobada amb la premsa. Va dir que per ajudar l'Àfrica "no n’hi ha prou amb bones intencions, sinó que cal una acció concreta, anar més enllà de l'egoisme i treballar per als altres".
El Cristianisme no ha de presentar-se com "una cosa difícil i europea" i l'Església catòlica ha de tenir una "litúrgia participativa però no sentimental que transmeti un missatge senzill, concret i comprensible per a tots".
El Papa va qualificar Benín com un país de pau i va subratllar la bona coexistència entre les diferents religions.

divendres, 18 de novembre de 2011

Agenda del viatge de Benet XVI a Benín

Benet XVI deixarà Roma divendres 18 a les 9 del matí. Viatjarà durant cinc hores i mitja fins Cotonou, per realitzar el seu viatge número 22 fora d'Itàlia i el segon al continent africà.
El president de la República de Benín rebrà el Sant Pare a l'aeroport internacional "Cardenal Bernardin Gantin"Opus Dei - INICIATIVES SOCIALS - Saps què és Harambee?

Harambee és un projecte internacional de solidaritat que promou iniciatives d'educació a l'Àfrica i sobre Àfrica, a través de projectes de desenvolupament a l'àrea subsahariana d’activitats de sensibilització a la resta del món, difonent els valors, les qualitats i les possibilitats de futur del continent africà. Va néixer per la canonització de sant Josepmaria Escrivà.


Harambee Africa InternationalLes millors imatges del primer viatge de Benet XVI a l'Àfrica

El març de 2009, entre el 17 i el 23 de març, el Papa va visitar Camerun i Angola. El seu primer viatge a Àfrica va portar algunes de les escenes més boniques del pontificat.
Al Camerun, va visitar malalts de SIDA, malària i tuberculosi en un hospital. A Angola commemorà els 500 anys de l'arribada del cristianisme al país i va denunciar la violència provocada per la bruixeria i la difusió de mines antipersones.
dijous, 17 de novembre de 2011

S'estrena un documental en 3D sobre la tradició dels Castells

Avui 17 de novembre, s'estrena en 3D el documental "Enxaneta", que tracta sobre la tradició de les torres humanes, "Castells" com anomenen a Catalunya. Està produïda pel canal de televisió TV3.
És un dels primers documentals espanyols produïts en 3D i va dirigit sobretot a aquells que no coneixen aquesta tradició única.
Aquesta va sorgir al segle XVIII com una exhibició folklòrica que es representava en festes religioses. Però la seva popularitat ha anat creixent convertint els "Castells" en un espectacle en si mateix.
El director del documental, Paulí Subirà, ha triat el 17 de novembre per a l'estrena de "Enxaneta". És una data simbòlica, perquè aquest dia els "Castells" van ser declarats Patrimoni Immaterial de la UNESCO l'any 2010.
La pel•lícula narra els valors que aquesta arriscada i emocionant tradició fomenta entre els 61 "colles castelleres" com l'esperit de superació, el treball en equip i la cohesió social.
De moment, "Enxaneta" es portarà a la gran pantalla únicament a Catalunya. Encara que els seus productors estan treballant per distribuir-la per la resta d'Espanya i també a nivell internacional.

A Terrassa en tenim entre d’altres una de les capdavanteres

dimecres, 16 de novembre de 2011

Els estornells de Roma

Els dies que vaig estar a Roma, em va sorprendre veure tots els cotxes aparcats a la riba del Tíber molt bruts –concretament al bulevard ‘Lungotevere’, on hi ha un seguit de grans plataners a banda i banda del riu –. La curiositat em va portar a preguntar a què era degut, i em van explicar que durant aquesta època és freqüent l’arribada d'un gran nombre d’estornells que nien en aquests arbres. Sovint s’ajunten grans quantitats i llavors es pot observar una curiosa dansa. Aquest ball dels estornells és un espectacle que capta poderosament l’atenció de moltes persones, d’altres com podeu imaginar no els fa gens de gràcia (pels seus hàbits bastant bruts).
Segons els biòlegs la raó d'aquest comportament tan espectacular és la supervivència. Els estornells són menjars apetitosos per als falcons i esparvers. Una bandada d'estornells en diuen una "murmuration", quan milers o milions d'estornells es reuneixen i pul•lulen com si fossin un sol organisme. Es tracta d'un "efecte de chorus line" - anticipant els avenços de l'onada. Alguns membres individuals van anticipant el que succeirà i la resta ho fa amb perfecció absoluta. Coses que s'assemblen molt complicades en realitat es tracta només d'un parell de regles molt simples.

dimarts, 15 de novembre de 2011

Una aplicació permet passejar per l'Antiga Roma

L'empresa italiana Altair4 ha llançat una aplicació per iPhone que permet reconstruir monuments de l'antiga Roma amb una qualitat sorprenent.
Gràcies a aquesta aplicació, qualsevol persona pot veure l'amfiteatre Flavi tal com ho veia un romà quan es va inaugurar l'any 80.
Segons els seus creadors, va dirigida a tots. Els entesos en Art seran capaços de comprendre millor l'arquitectura de l'Antiguitat, i els turistes podran fer-se una idea del significat dels llocs arqueològics mentre els visiten.dilluns, 14 de novembre de 2011

diumenge, 13 de novembre de 2011

Werner Arber, un protestant i Premi Nobel de Medicina assessora el Papa sobre la Ciència

La relació entre fe i raó mai ha estat fàcil, però sempre ha estat interessant. Per experts com ‘Werner Arber’, unir-les és part del seu treball.
"L'Acadèmia Pontifícia de les Ciències no fa investigacions pel seu compte. Segueix els avanços de la Ciència, realitza síntesi i comunica al Vaticà els seus punts de vista sobre els nous desenvolupaments ", explica ‘Werner Arber’, premi Nobel de Medicina i president de l'Acadèmia Pontifícia de les Ciències.
Sobre l'Acadèmia Pontifícia de les Ciències convé saber que compta amb uns 80 membres. Tots són considerats els millors en el seu camp. Al voltant d'un terç són premis Nobel, entre ells, ‘Werner Arber’. Provenen de diferents parts del món i tenen diferents religions. El president de l'Acadèmia és protestant.
La seu central està al bell mig dels Jardins Vaticans. Tot i que aquí no té laboratoris, els seus estudis són dels més avançats.
dissabte, 12 de novembre de 2011

Compartim l’alegria.

Ja tornem a ser a casa. Han estat uns dies magnífics, gràcies, moltes gràcies per les vostres pregàries. La cerimònia del Diaconat va ser molt emotiva, es feia palès la comunió dels sants.
En l'homilia de la cerimònia en què van ser ordenats 35 diaques, el Prelat va aconsellar insistir en la pregària, "rumiar" la Paraula de Déu perquè ressoni a l'interior.
Mons. Javier Echevarría va animar els diaques a que visquin una vida d'intensa pregària: "L'oració no s'esgota en recitar oracions vocals, cosa molt oportuna sempre que es faci amb pausa i atenció".
"Lògicament, el cristià no s’hauria d’acontentar només amb aquesta manera de dirigir-se a Déu: cal mantenir un diàleg personal amb Ell, de tu a tu, un diàleg fet d’escoltar la seva veu i de les nostres paraules"...
Després les famílies vam tenir una estona de tertúlia amb el Prelat en una sala annexa a Sant Eugeni. Va parlar de tot, de l’expansió , va tenir paraules molt boniques per a l’administració, i després va dedicar una bona estona a parlar dels sagraments de la Confessió i l’Eucaristia...
L’endemà vam anar a la plaça de sant Pere per estar amb el Sant Pare a l’hora de l’Àngelus. Recordo que va remarcar que "a Déu només el troben els que el busquen". Va recordar que el dia següent faria un any que havia estat a Barcelona per dedicar la Basílica de la Sagrada Família, “admirable suma de tècnica, bellesa i fe, que va concebre el servent de Déu Antoni Gaudí, genial arquitecte”. Finalment es va acomiadar dient-nos en català. “Bon diumenge!”
El dia següent vam fer una romeria d’acció de gràcies a un Santuari de la Mare de Déu a prop de Roma.
Roma té un encant que fa que costi marxar, i per fer-ne un tast acompanyo aquesta tramesa:
Increïbles vistes de Roma des de Google Earth
Des d’uns anys ençà, la tecnologia ha avançat moltíssim, i he d'admetre que Roma la ciutat eterna es veu increïblement bé a Google Earth. Ara, la ciutat, amb milers de nous edificis en 3D, es pot explorar i relacionar tots els temps . Podem veure la construcció de diverses capes de Roma des de Google Earth. Aquest vídeo n’és un exemple:Per veure els edificis, simplement fes la recerca de "Roma, Itàlia" a Google Earth i assegura't que tens la capa d'Edificis 3D activada. També pots utilitzar aquest tour KML que Google ha creat per mostrar algunes de les millors imatges. Finalment, no t'oblidis de l'excel•lent capa de Roma Antiga en 3D. Cerca en la secció "Galeria" de capa i seleccioneu "Roma antiga en 3D" per veure els models 3D dels edificis que van existir fa milers d'anys.
Roma és realment la ciutat eterna. Amb una història que abasta més de 2500 anys i els règims del regne a principis, a través de la república, l'imperi, i més tard com el cor de la fe catòlica a la ciutat del Vaticà, cadascun ha deixat la seva empremta al paisatge urbà d'arquitectura a Roma. Ara, amb el llançament de milers de nous edificis en 3D de la ciutat, per visitar la barreja de tots els temps en la construcció de capes de Roma dins de Google Earth.
Hi ha molt més per explorar a la capital de la Itàlia moderna, cal fer un volt per aquesta ciutat! I no us oblideu, de conèixer la Roma antiga en 3D que permet veure Roma com ho va ser l'any 320 AC. Per veure Roma de Google Earth per vosaltres mateixos, utilitzeu Google Maps amb vista de la Terra o convertir en "Edificis 3D" de Google Earth la capa i la recerca de "Roma, Itàlia". Alternativament, podeu descarregar aquest recorregut KML de la Galeria de Google Earth per fer un recorregut virtual dels monuments en 3D.

________________________________________

Però deixant de banda tant bells monuments i tanta història, el que més m’agrada i reflecteix un cant de lleialtat al Sant Pare és una inscripció que va fer posar sant Josepmaria l’any 1951, en un lloc de difícil accés (ho vaig llegir en el llibre "El Hombre de Villa Tevere" de Pilar Urbano), i diu així: “O quam luces Roma...”, Com brilles, Roma! Com resplendeixes des d'aquí, un panorama esplèndid, amb tants monuments meravellosos de l’antigor! Però la teva joia més preuada i més pura és el Vicari de Crist, del qual ets l'única ciutat que te’n glories.
Aquesta làpida oculta als ulls dels curiosos, ha estat, al cap dels anys, com l'acta notarial d'una fidelitat indestructible.
Aquestes paraules semblen fer-se ressò d'aquell altre elogi de romanitat que quinze segles abans, llançava sant Lleó el Gran, un gran Papa que va prestigiar l'autoritat de la seu de Pere com mai abans en la Història: Roma, t’has convertit en la nació Santa, el poble escollit, la ciutat sacerdotal i règia i, gràcies a la càtedra del benaurat Pere, en la capital del món. La supremacia, et ve de la religió divina, s'estén més enllà del que mai vas aconseguir amb la teva dominació terrenal.


Altres enllaços:
Visita virtual a la Basílica de Sant Joan del Laterà: http://www.vatican.va/various/basiliche/san_giovanni/vr_tour/index-it.html
Visita virtual a la Basílica de Sant Pere: http://www.vatican.va/various/basiliche/san_pietro/vr_tour/index-it.html
Visita virtual a la Basílica de Sant Pau Extramurs: http://www.vatican.va/various/basiliche/san_paolo/vr_tour/index-it.html
Visita virtual a la Basílica de Santa Maria Major: http://www.vatican.va/various/basiliche/sm_maggiore/vr_tour/index-en.html

dijous, 3 de novembre de 2011

Rowan Williams dóna suport a la recepta vaticana contra la crisi

El recent document del Vaticà sobre com afrontar la crisi mundial no ha deixat ningú indiferent. Ara acaba de rebre el suport del primat de l'Església anglicana, l'arquebisbe de Canterbury Rowan Williams. Williams ha publicat els seus comentaris al Financial Times. Segons la seva opinió, el document vaticà toca diversos punts fonamentals.
També Bill Gates, que participa en el G-20 de França, aplaudeix aquesta mesura.
Williams també està d'acord amb la proposta vaticana de donar diferents regles per a la banca botigues i de la d'inversions.
A més, el primat anglicà afegeix que en la seva opinió aquestes idees i les protestes globals "no són una simple crida per acabar amb el capitalisme, sinó que van més enllà d'una expressió general de descontentament".Fem-ho corre

Als EUA, el 90% dels fetus amb diagnòstic prenatal de síndrome de Down són avortats. Aquest nen porta un cartell que posa:

"Puc no ser perfecte, però sóc feliç. Sóc obra de Déu i porto la seva imatge. Estic beneït. Sóc el 10% dels nens nascuts amb síndrome de Down que han sobreviscut a ‘Roe vs. Wade’ (es refereix a la sentència judicial que permet l'avortament en els EUA) ".

dimecres, 2 de novembre de 2011

El Sant Pare reflexiona sobre la mort durant audiència general

Durant l'audiència general, el Papa ha fet menció de la pròxima cimera del G20 que tindrà lloc a Cannes, França. Aquesta reunió pretén trobar una solució als actuals problemes de l'economia mundial. Benet XVI espera que la reunió serveixi perquè impulsin el desenvolupament integral de la persona.
"El 3 i 4 de novembre, demà i demà passat, els caps d'Estat i de govern del G-20 es reuniran a Cannes per examinar els principals problemes de l'economia global. Espero que aquesta cimera ajudi a superar les dificultats que, a nivell mundial, obstaculitzen la promoció d'un desenvolupament humà i integral ".
També ha parlat sobre la vida eterna, perquè el 2 de novembre l'Església catòlica recorda als difunts.Una història exemplar

TMB Bank ha donat a conèixer aquesta curta història d'un grup de nens d'un poblat flotant tailandès que decideixen formar un equip de futbol i acaben arribant molt lluny, gràcies a un esperit que hauria d'estar sempre present en l'educació.dimarts, 1 de novembre de 2011

Tots Sants

L'Església ens convida a aixecar el pensament i a dirigir l'oració a aquesta immensa multitud d'homes i dones que van seguir a Crist aquí a la terra i es troben ja amb Ell al Cel. Aquesta és una festa que se celebra a tota l'Església des del segle VIII, ens recorda que la santedat és assequible a tots, en les diverses professions i estats, i per ajudar-nos a assolir aquesta fita hem de viure el dogma de la Comunió dels Sants.
El Papa Benet XVI ha dit: la santedat consisteix a deixar que Déu porti la nostra càrrega. Avui, en recordar en una sola festa la multitud de cristians que ens han precedit i que gaudeixen ja de la felicitat eterna, veiem, si ens fixem en qualsevol d'ells, que es compleixen les paraules del Sant Pare.
Tanmateix, quan mirem al voltant nostre i veiem la gran varietat d'éssers vius, animals, plantes, flors, colors i textures, què fàcil és pensar en la fantasia que Déu ha posat a la creació! La mateixa que ha bolcat en els homes, dones i nens que avui estan ja al Cel. "Una multitud que ningú no l’hauria poguda comptar" (Ap 7, 9).
Són persones concretes, amb noms i cognoms. Algunes les hem conegut i tractat. "¿Qui són i d'on vénen?" (Ap 7, 13). "Senyor meu, vós ho sabeu" (Ap 7, 14). La qüestió és que ja hi són, i poden veure el rostre del Pare. Sants d'altar al costat d'altres que mai seran canonitzats però que van passar per la nostra vida i amb la seva bondat i el seu exemple ens van mostrar el camí. Aquesta és la santedat de l'Església.
Feliç diada de Tots Sants!