dimecres, 29 de febrer de 2012

La Cova Gran de les Fogueroses

Un dels grans secrets de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac és la Cova Gran de les Fogueroses. Des que fa un segle l'excursionisme va fer seves aquestes muntanyes, és habitual que es limiti el coneixement d'alguns dels seus indrets. Algunes vegades no s'acaba d'entendre bé el motiu. Però, en aquest cas, es comprensible que, a manca d'altres tipus de mesures, s'hagi optat per limitar la divulgació de la situació exacta i la difícil forma d'accedir-hi. És un veritable museu natural, una gran mostra de formacions calcàries.
La cova gran de les Fogueroses és també una de les grans cavitats del massís, amb un recorregut que suma 120 metres, repartits en diverses galeries i nivells.
Però, sobre tot, és una de les cavitats més impressionants de Sant Llorenç del Munt. Hi ha una gran quantitat d'estalactites i d'altres formacions. La natura ha fet de la cova un bell indret.
Per això, des del moment del seu descobriment, es va decidir no fer gaire divulgació de la seva localització. Aquest és el motiu pel qual la cova no figura ni en el mapa del Centre Excursionista de Terrassa ni en el publicat per l'editorial Alpina.
Ara bé en les últimes dècades no s'ha pres cap altra tipus de mesures de protecció més enllà de la donada també per la pròpia natura: la dificultat d'accedir-hi. Però malauradament la cavitat no ha pogut quedar al marge dels brètols i espoliadors. Algunes de les seves estalactites han estat incomprensiblement trencades.
Per arribar a la Cova Gran de les Fogueroses cal superar diverses dificultats i una última rampa empinada. La boca d’accés a la cova és molt estreta (mig metre), però força alta (més de quatre metres). L'estret passadís d'entrada (del qual hi ha una derivació a la dreta) condueix en 10 metres fins a una sala i d'allà sorgeixen diverses galeries en diverses direccions i nivells. En el sostre d'algunes galeries es troben les estalactites.
La cova és la cirereta de les Fogueroses, un dels indrets amb més bellesa de Sant Llorenç del Munt.
Avui hi entrarem de la mà d’en Llibert

diumenge, 26 de febrer de 2012

La fantasia del llibre

De ben segur en moltes famílies hi ha algun bibliòfil, a casa nostra en tenim una que aquest nom li ve con un guant, a més, com que avui és el seu aniversari li dedico aquesta bonica ‘fantasia del llibre’ .
Emotiu vídeo que realça el poder màgic que tenen els llibres d’embolicar-nos en un fascinant món de fantasies. En realitat des dels primers segons t'atrapa la entendridora història d'aquest personatge.
Aquest és el poder dels llibres, quelcom capaç de transformar la nostra àrida visió del món en alguna cosa plena de color i imaginació perdurable dins el temps. Penso que la poesia pot ser buscada i trobada en altres formes d'expressió. De tots els instruments de l'home, el més sorprenent és, sens dubte el llibre. Los altres són extensions del seu cos ... Però el llibre és una altra cosa : el llibre és una extensió de la memòria i de la imaginació "
Meravellós!. Afortunadament hi ha moltíssims ‘Morris Lessmore’ al món, i això és un plaer!.

dissabte, 25 de febrer de 2012

La Mare de Déu de la Caritat, mare del poble cubà

"El Papa Benet XVI ha escollit Cuba com un dels destins que visitarà, el març del 2012. Durant la seva estada el Sant Pare anirà com a pelegrí al Santuari de la Mare de Déu de la Caritat del Coure, patrona de Cuba, que celebra aquest any el 400 aniversari de la seva troballa a la badia de Nipe. Després de Joan Pau II, Benet XVI és el 2n Pontífex que visitarà el Santuari de la Mare de Déu de la Caritat, a la localitat del Coure, a pocs quilòmetres de Santiago. Contar la història de la Mare de Déu cubana significa explicar la història dels darrers quatre-cents anys de l'illa, quan tres pescadors -coneguts com "los tres Juanes"- van portar a terra ferma una imatge mariana, que van trobar flotant al mar.Des de llavors, aquesta devoció ha acompanyat la història de Cuba. "

divendres, 24 de febrer de 2012

¡AVUI POTS MORIR: CONFESA’T!

Enmig dels riscos, per al destacament espanyol a la província afganesa d’‘Herat’, que suposa el desenvolupament del seu treball, aflora el sentiment religiós. D'aquí la comanda que des de la capellania han fet arribar a Madrid: 300 rosaris i altres 300 creus (hi ha prop de 350 efectius a la base), sis paquets grans de formes per a la Comunió, vi de missa, un ciri i espelmes grans i petites.

Els militars solen demanar als capellans estampes i medalles quan s'enfronten a missions complicades. Com anècdota, el nombre de sol•licituds de escapularis va augmentar considerablement després d'un perillós atemptat.

Encara n’hi ha més, en alguns vehicles, un adhesiu al tauler de control l'origen no és clar -el capellà se’ls va trobar ja posats-, amb un missatge una mica tètric però que mou a les tropes a acostar-se a Déu: "Avui pots morir, confessa't ".
RELIGION CONFIDENCIAL

dijous, 23 de febrer de 2012

Benet XVI: "La Quaresma és un itinerari de renovació espiritual"

Ahir, dimecres de cendra va començar la Quaresma i, Benet XVI va aprofitar l'audiència general per reflexionar sobre aquest període i explicar per què dura precisament quaranta dies.
"La Quaresma, és un itinerari de renovació espiritual marcat pel significat simbòlic que l'Escriptura dóna al número quaranta, a saber: una pacient perseverança, una llarga prova, un temps suficient per veure l'obra de Déu, un temps també per assumir la nostra pròpia responsabilitat ".
El Papa va recordar que l'exemple de Jesús al desert, quan va ser temptat pel diable, ajuda a "afrontar les dificultats amb valentia i paciència, a posar en Déu la confiança".
"Convido a tots a que durant la Quaresma, a imitació del Senyor, sentim com Déu enforteix el nostre esperit i ens dóna la victòria, tot i les sotsobres de la vida present".

Quaresma 2012: Aprèn a portar la teva creu

Qualsevol sigui la nostre creu, per més que sigui el nostre dolor, sempre hi haurà una resplendor, un capvespre després la pluja. Potser podem ensopegar, fins i tot caure, però Déu sempre està a punt a respondre a la nostre crida. Déu sempre enviarà un arc de Sant Martí després la tempesta.

dimarts, 21 de febrer de 2012

Dimecres de cendra. Benet XVI presidirà demà la tradicional Estació Quaresmal a l'Aventino de Roma

Demà, Dimecres de Cendra i començament de la Quaresma, Benet XVI, com és tradicional, presidirà a la tarda a l'Aventino de Roma la celebració eucarística a la basílica de Santa Sabina, amb el ritu de la benedicció i imposició de la cendra. La litúrgia "estacional" iniciarà a l'Església de sant Anselm en l'Aventino, on el Papa primer tindrà un moment de pregària i recolliment i després seguirà la processó penitencial fins a la basílica de Santa Sabina, en què participaran cardenals, arquebisbes, bisbes, els monjos benedictins de Sant Anselm, els pares dominics de Santa Sabina i alguns fidels laics. Després de la processó, el Papa presidirà la santa Missa.
En el seu Missatge per la Quaresma 2012, que porta per títol una part d'un text bíblic pres de la Carta als Hebreus: "Fixem-nos els uns en els altres per estímul de la caritat i de les bones obres", Benet XVI assenyala l'itinerari quaresmal centrat en la caritat. Caritat que consisteix a estar atents els uns als altres en un esperit de responsabilitat i de veritable fraternitat, que ens impulsi a desitjar el bé del nostre proïsme en tots els seus aspectes (físic, moral i espiritual), en una dimensió de reciprocitat que ens ajudi a caminar junts en la santedat.

Benet XVI la rebrà la imposició de la cendra, de mans del cardenal ‘Josef Tomko’, qui pronunciarà davant el Papa aquell "recorda que ets pols i en pols et convertiràs".
Pocs saben que des de fa aproximadament 1.200 anys, els papes surten del Vaticà cada dimecres de cendra, per rebre-la en una basílica de Roma.
Des de fa dècades, la cerimònia comença a la basílica de Sant Anselm, a la muntanya Aventino de Roma. Des d'aquí surt una processó penitencial presidida pel Papa, que arriba fins a la basílica de Santa Sabina. És una processó costa amunt per simbolitzar l'esforç que ha de fer cada catòlic per a ser sant.

El bisbe més jove d'Espanya renúncia al 25 per cert del sou per la crisi

El bisbe de Solsona, a Lleida, Espanya, es rebaixarà el seu sou un 25 per cent i destinarà aquest estalvi a ajudes socials. Amb un comunicat titulat: "Tots contra la crisi", el bisbe Xavier Novell diu que és una decisió personal i comunica un Pla de Càritas perquè la diòcesi destini el 10 per cert del seu pressupost a ajudar els més afectats per la crisi econòmica .
Xavier Novell, té 43 anys i és el bisbe més jove d'Espanya. Passa de rebre 1.200 € a 900 € i ha convidat als rectors a fer el mateix. A més, demana a la societat una major col•laboració amb els que més ho necessiten.

diumenge, 19 de febrer de 2012

L’Abidal, exemple per als nens malalts

Avui l’Agustí i la Mercè m’han enviat aquesta carta signada per J. Garcia Serra sobre Abidal i que va publicar ‘La Vanguardia’ el passat 15 de gener. Pel seu interès i per tal de donar-la a conèixer al més nombre possible de gent la publico en el bloc. De veritat, amb persones com Abidal, tenim el futur guanyat. El pitjor és que són tan poquetes... Força, Abidal!

"Tens al cap el mateix que ha tingut l'Abidal al fetge, i demà t'ho trauran", és l'única cosa que vaig ser capaç de dir al meu fill de quinze anys, completament trasbalsat per la terrible notícia que jo havia conegut dos minuts abans. "Papa, compra'm la samarreta de l'Abidal. Lluitaré com ell i guanyaré la meva Champions", em va respondre. No va plorar. Va ser l'únic que no ho va fer. Va entrar al quiròfan amb la samarreta de l'Abidal, i va estar penjada a la capçalera del seu llit, com una mena d’objecte sagrat, durant tota l'estància hospitalària. Una setmana després de l'operació, coincidències, en una botiga em vaig trobar l'Abidal, a qui mai no havia vist abans. Li vaig explicar el nostre cas, i amb el mòbil li vaig ensenyar les fotos del meu fill amb la seva samarreta a l'hospital. Li vaig agrair la força que ens ha donat el seu exemple. "Jo també vull conèixer l'Abidal", deia el meu fill quan l'hi vaig explicar.

Després de cinc mesos d'operacions, radioteràpies i químios, el passat dijous 5 de gener alguns jugadors del Barça van visitar els nens a l'hospital. A la nostra planta els tres jugadors designats eren Puyol, Alexis i Éric Abidal, gràcies a una infermera que va fer que ens toqués l'Éric. Quan l'Abidal va entrar a l’habitació va abraçar el meu fill, que per primera vegada plorava sense consol. "Vamos, vamos, hermano, que yo estoy aquí para animarte. Yo también estoy peleando contra esta enfermedad y voy a montar una fundación que alegre y haga masajes a los chicos enfermos", li va dir al meu fill.

Afectuós, tendre, simpàtic, durant deu minuts no va parar d´abraçar-lo. Tots estàvem molt emocionats i agraïts. Abans de marxar, en fer un comentari del rellotge, es va treure el seu Rolex Daytona i li va posar al nen: "Toma, quiero que te lo quedes. Detrás está grabado mi nombre". Va ser impossible fer-li desistir i tornar-li el rellotge. "Lo que vale ya no me importa. Quiero que él esté feliz".

Ens va abraçar i va continuar el recorregut per les habitacions. Vaig mirar el meu fill, mai no podré oblidar l’expressió de felicitat que tenia, ja no l'hi recordava. A la nit va encendre el llum diversos cops per mirar la inscripció que hi ha al darrere del rellotge. La meva dona i jo no sabem com agrair a l'Abidal la seva atenció i generositat. El mínim que podíem fer era escriure aquesta carta.

La visita dels jugadors va millorar més l'estat d’ànim dels nens que qualsevol medicament. Això fa que el Barça sigui alguna cosa més que futbol. Admirem Pep, Messi, Xavi, Iniesta, Puyol, però, passi el que passi, el gran ídol de la meva família per sempre serà l´Éric Abidal. Per nosaltres és més que un jugador. Molta salut als nens malalts i una abraçada forta als seus pares."

divendres, 17 de febrer de 2012

Cardenal Timothy Dolan entusiasma al Vaticà amb la seva proposta per a la Nova Evangelització

El Papa s'ha reunit amb 133 cardenals per intercanviar impressions sobre el seu pla per a la "Nova Evangelització" i sobre el pròxim "Any de la Fe". Benet XVI ha demanat al nou cardenal de Nova York, ‘Timothy Dolan’, que parli de la nova evangelització als purpurats. La trobada ha estat a porta tancada, i segons testimonis presencials, ha estat una de les més engrescadores que s'han celebrat al Vaticà.

dijous, 16 de febrer de 2012

Yosemite HD

Aquest vídeo és una col•laboració entre ‘Sheldon Neill’ i ‘Delehanty Colin’. Tots els 'Timelapses' van ser enregistrats en una Canon 5D Mark II amb una varietat L de Canon i lents Zeiss CP.2.
El projecte conjunt ha estat una experiència increïble. Ens vam fer amics a través de ‘Vimeo’ i després de nombrosos viatges per captar bells paisatges, i explorar un interès comú en timelapsing al Parc Nacional de Yosemite durant un període prolongat de temps va sorgir la nostra idea. El que va començar com una idea, es va convertir en una aventura permanent a Yosemite.
Ens agradaria expandir aquesta iniciativa a altres llocs i estem oberts a qualsevol suggeriment per a un projecte de futur.
Et convidem a veure el nostre vídeo amb l'esperança que sereu testimonis del Parc de Yosemite com mai hauríeu imaginat.

dimarts, 14 de febrer de 2012

Una manifestació de la Providència divina

Un 14 de febrer, sant Josepmaria entengué amb profunditat que Déu cridava les dones i els sacerdots a ésser i fer l’Opus Dei.
Ofereixo una sèrie de textos, vídeos i històries sobre aquesta data.
En aquest vídeo, algunes dones relaten la seva vocació a l'Opus Dei, aquella crida de Déu que dóna un nou color a la realitat de cada dia.
Més informació: clic aquí

Aniversari de la Societat Sacerdotal de la Santa Creu

El 14 febrer 1943 sant Josepmaria va trobar la solució que buscava perquè hi hagués sacerdots a l'Opus Dei.
Per conèixer millor la Societat Sacerdotal de la Santa Creu: clic aquí

Sant Valentí, dia dels enamorats

La diada fa referència a Sant Valentí bisbe de Terni, màrtir a Roma. La seva festivitat litúrgica se celebra el 14 de febrer.
En molts països és considerat el Dia dels Enamorats


dilluns, 13 de febrer de 2012

Missatge del Sant Pare per a la Quaresma 2012

«Fixem-nos els uns en els altres
per animar-nos a l'amor fratern i les bones obres» (He 10, 24)
Benvolguts germans i germanes,
La Quaresma ens ofereix un cop més l’oportunitat de reflexionar sobre el cor de la vida cristiana: la caritat. En efecte, aquest és un temps propici perquè, amb l’ajuda de la paraula de Déu i dels sagraments, renovem el nostre camí de fe, tant la personal com el comunitari. Es tracta d’un itinerari marcat per la pregària i el compartir, pel silenci i el dejuni, tot esperant viure l’alegria pasqual.
Llegir el missatge complet

dissabte, 11 de febrer de 2012

Lourdes celebra el 154 aniversari de les aparicions

Roma és la meta de pelegrinatges preferida pels catòlics. Molts pensen que la segona és Terra Santa, encara que, en realitat, és aquest petit poble, al sud de França.
Som a Lourdes, un dels santuaris més importants dedicats a la Mare de Déu. L'11 de febrer es compleixen 154 anys de les aparicions de 1858. Amb una Missa multitudinària es demanarà a la Verge que ajudi als que més pateixen els efectes de la crisi econòmica.
La Mare de Déu es va aparèixer en 18 ocasions a ‘Bernadette Soubirous’ aquí a Lourdes. Es va presentar com la Immaculada Concepció. Li va mostrar una deu propera. Una dona anomenada 'Catherine Latapie' que patia paràlisi, va beure l'aigua de la font i es va curar miraculosament. Va ser el primer miracle. En tots aquests anys, un total de 67 persones s'han curat miraculosament en aquest Santuari
Cada any, Lourdes rep 6 milions de persones i això la converteix en un dels centres de peregrinació més importants del món.

Fa poc un que va tornar entusiasmat de Lourdes em deia ‘a Lourdes només s’hi pot trobar la Mare de Déu’, a la qual cosa vaig afegir... i, molta fe.
dijous, 9 de febrer de 2012

Alfonso Nieto

De ben segur heu notat que per donar conèixer les notícies que m’arriben des de Roma utilitzo l’agencia ROME REPORTS.
Divendres passat vaig saber la notícia. D. Alfonso, que havia estat degà de la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat de Navarra, i més tard rector de la Universitat, havia mort a Pamplona. El seu últim somni en aquest camp va ser l'agència internacional de notícies ROME REPORTS . Ell va ser un dels seus principals accionistes fundadors, i el seu primer president.Tenia 79 anys i ha estat un pioner de la comunicació, i especialment de la comunicació a l'Església catòlica.diumenge, 5 de febrer de 2012

Cinc idees claus de la família y el matrimoni

Experts en temes de família, matrimoni i gènere ens donen cinc claus per aconseguir relacions d'èxit. Són el resum de les seves ponències en les 47enes Jornades de Qüestions Pastorals, que han tingut lloc a Castelldaura, Premià de Dalt, els dies 24 i 25 de gener de 2012.


Cardenal Antonelli, la família imatge de Déu

El president del Pontifici Consell per a la Família ha participat recentment a les 47enes Jornades de Qüestions Pastorals, celebrades a Castelldaura, Premià de Dalt (Barcelona). En aquest vídeo, explica breument la seva visió de la família cristiana.dijous, 2 de febrer de 2012

Les primeres nevades

Les previsions s’han complert, la nevada que des d'anit cau a la comarca del Vallès Occidental ha obligat a evacuar per carretera als alumnes de diversos centres educatius situats en zones de muntanya de Cerdanyola, Rubí i Sant Cugat, així com l'ús de cadenes en urbanitzacions de Castellar del Vallès i Matadepera.


Descens en picat divendres
El Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat "l'excepcional entrada d'aire fred" procedent del nord d'Europa, i a partir de divendres la temperatura baixarà en picat i arribarà a tocar fons durant el cap de setmana. Els models meteorològics indiquen que dissabte la temperatura a 850 hPa (uns 1500 metres d'alçada) a la vertical de Barcelona podria arribar als -12 ºC.
Les glaçades seran generalitzades i es preveuen molt fortes al Pirineu, entre moderades i fortes a la resta de l'interior i entre febles i moderades al litoral. Aquesta situació d'onada de fred s'allargarà durant l’iniciï de la propera setmana. El vent del nord i nord-est es reforçarà i agreujarà la sensació de fred, especialment al Pirineu, al Prepirineu i a l'extrem nord-est de Catalunya.
A banda, aquest enfortiment del vent del nord i nord-est donarà lloc a una important alteració marítima a partir de dijous al vespre a la meitat nord de la costa. Amb aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Risc per neu i per onatge i un preavís d'onada de fred.


Compte! Abrigueu-vos bé!


Sant Tomàs d’Aquino

Divendres passat vam celebrar la seva festa.
Tomàs d'Aquino, en italià Tommaso D'Aquino (nasqué a Roccasecca (Laci) o Belcastro (Calabria1), Itàlia, a finals de 1224 o inicis de 1225 - † Abadia de Fossanuova, en l'actual Província de Llatina, 7 de març de 1274) va ser un teòleg i filòsof catòlic pertanyent a l'Ordre de Predicadors, i és el principal representant de la tradició escolàstica, i fundador de l'escola tomista de teologia i filosofia. Conegut també com a Doctor Angèlic. D'altra banda, és considerat sant per l’Església Catòlica. El seu treball més conegut és la Suma Teològica, tractat en el qual pretén exposar de manera ordenada la doctrina catòlica. Canonitzat en 1323, va ser declarat Doctor de l'Església el 1567 i sant patró de les universitats i centres d'estudi catòlics en 1880. La seva festivitat se celebra el 28 de gener.
La ciutat de Viterbo conserva la trona situada al bell mig del carrer on predicava.