dimarts, 29 d’abril de 2014

Excursió del passat 23 d’abril de 2014


 
Una bonica excursió que sota la batuta d’en Narcís Serrat organitza cada mes amb el nom ‘Anem a fer un tomb...’ i que aquest mes va coincidir amb la festa de sant Jordi.
Sortida i arribada a l’Alzina del Salari, pujada per la Canal dels ‘Palestins’, entremig ens vam esbiaixar a la dreta per visitar  la cova.
Un cop dalt i des d’una esplèndida codina vam gaudir d’unes vistes extraordinàries de 360º, un cop fetes les fotos i admirar el panorama, per celebrar la diada de Sant Jordi vam llegir uns poemes d’en Joan Vinyoli.
A continuació ens vam dirigir cap a Coll de Boix, Alzina del Vent, Coma d’en Vila, Carena de la Castanyera, i Coll de Garganta.
Seguidament vam baixar per una bonica i curta canal per visitar la Foradada del Balcó, i prosseguir un flanqueig a la dreta per anar a la Cova del Centenari, Cova de la Esllavissada, el Gat Mesquer i el Morral del Llop.
Finalment vam baixar directament fins l’aparcament de l’Alzina del Salari

dilluns, 28 d’abril de 2014

Pelegrins abarroten la basílica de Sant Pere per resar davant la tomba de Joan Pau II


Milers de pelegrins van acudir a la Basílica de Sant Pere després de la canonització de Joan Pau II i Joan XXIII per resar davant les seves tombes.

De genolls o dempeus, persones de totes les edats i nacionalitats van aturar-se a la Capella de Joan Pau II, on ja es llegeix la paraula "Sanctus". Cadascun portava una petició.

I encara que molta gent també volia resar davant Joan XXIII, no va ser gens fàcil. Així i tot, molts pelegrins, sobretot italians, ja havien rebut del "Papa Bo" tot el que desitjaven.

diumenge, 27 d’abril de 2014

Apoteosi a la Plaça de Sant Pere: milers de persones assisteixen a la canonització de Joan Pau II i Joan XXIII


Una jornada única. La canonització de Joan Pau II i Joan XXIII passarà a la història com una de les dates més recordades per milers de catòlics.

La plaça de Sant Pere i els voltants oferien una imatge impressionant. Dos tapissos gegants amb la imatge dels Papes penjaven des dels balcons de la Basílica. Al costat de centenars de milers de pelegrins, mandataris de tot el món i membres de cases reials han assistit a la cerimònia.
 

dissabte, 26 d’abril de 2014

Joan Pau II: una retrospectiva de la seva vida


Es va descobrir el tapís i Sant Pere va trencar en aplaudiments. El 2 de maig de 2011, Joan Pau II va esdevenir beat.

Sis anys abans, més d'un milió i mig de persones li van retre el seu últim adéu a Roma. Era 8 abril 2005 i el vent agitava les fulles de l'Evangeli sobre el seu fèretre. Joan Pau II havia mort 6 dies abans i el món el recordava al crit de "Santo Subito".

La seva vida es va anar apagant poc a poc però la malaltia no va ser un obstacle perquè continués incansablement parlant de Déu; fins i tot en els últims moments, quan li va faltar la veu.
..

divendres, 25 d’abril de 2014

Joaquín Navarro-Valls: Joan Pau II no va encobrir Marcial Maciel


Una de les persones que va passar més anys amb Joan Pau II va ser Joaquín Navarro-Valls. Va viure el moment en què l'escàndol dels abusos sexuals per part de sacerdots colpejava a l'Església i també a un Papa ja ancià i afeblit per la malaltia.

Malgrat tot, diu que Joan Pau II va prendre les regnes de la situació i va donar importants passos per resoldre el problema.

"El Papa es va preocupar moltíssim. Per a ell era ... Calia entendre, com dir-ho, la puresa d'aquest pensament. Acceptar aquesta realitat era com increïble, però la va acceptar. Naturalment començà de seguida a prendre decisions. Cridà a Roma  tots els cardenals americans, no podia portar  tots els bisbes dels Estats Units ja que eren molts, però tots els cardenals van venir. Jo estava en aquesta reunió. Es va parlar clarament dels casos que es començaven a conèixer i començà  prendre decisions que eren decisions de naturalesa jurídica ".

dimecres, 23 d’abril de 2014

La Sagrada Família protegida per Sant Jordi

I per celebrar aquesta diada us convido a visitar la Parròquia de Sant Jordi de Vallcarca

 

dilluns, 21 d’abril de 2014

Més de 4.000 universitaris a Roma al Fòrum Internacional UNIV


Cada any milers de joves es desplacen fins a Roma per passar la Setmana Santa a prop del Sant Pare. Aquest Fòrum constitueix un espai multidisciplinari de diàleg i intercanvi d'informació entre universitaris.
El Fòrum UNIV neix el 1968 amb l'objectiu de contribuir a la comprensió dels problemes actuals de la societat, mitjançant les aportacions de professors universitaris i estudiants de les més diverses disciplines, així com de professionals de la comunicació i de la cultura. Pretén també fomentar una voluntat ferma de convivència respectant la multiculturalitat, un sentit de recerca de solucions i l'enfortiment d'una cultura de cooperació.

diumenge, 20 d’abril de 2014

Regina Coeli Laetare


Avui és un bon dia per celebrar la Pasqua al costat de la Mare de Déu

 


 
Reina del cel, alegreu-vos, al·leluia
perquè aquell que meresquéreu portar, al·leluia,
ha ressuscitat tal com digué, al·leluia.
Pregueu Déu per nosaltres, al·leluia.

S. Alegreu-vos, Verge Maria, al·leluia
P. Perquè realment el Senyor ha ressuscitat, al·leluia.

Preguem: Oh Déu, vós ompliu el món d’alegria amb la resurrecció del vostre Fill, Jesucrist, nostre Senyor. Per la intercessió de la seva Mare, la Verge Maria, concediu-nos d'arribar al goig de la vida eterna. Per Crist Senyor Nostre.
R. Amén.

Pasqua de Resurrecció


Celebrem avui del misteri de la nostra Salvació. La veritat nuclear del Cristianisme. La Resurrecció gloriosa del Senyor és el fonament de la nostra fe.

Missatge del Sant Pare «Urbi et Orbi»

Una multitud ha presenciat  la benedicció "Urbi et Orbi" (a la ciutat i al món) del Papa Francesc. Més de 150 mil persones que han omplert  la plaça de Sant Pere i els  rodals del Vaticà, en un matí assolellat. Primer el Pontífex ha celebrat la santa Missa i després ha pujat fins a la Lògia de les benediccions, per al seu missatge Pasqual.


Amb una especial salutació i els millors desitjos per a tots els amics d'aquest bloc. Bona Pasqua!

divendres, 4 d’abril de 2014

Excursió pels Cingles de Malanyeu


Malanyeu, és un poble del municipi de la Nou de Berguedà, comarca del Berguedà esta situat a l'esquerra de la riera de Malanyeu, aquesta riera és un afluent del riu Llobregat pel seu marge esquerra. Al vessant meridional hi als cingles de Malanyeu, que són un contrafort occidental de la serra del Catllaràs. Es troba a 999 metres sobre el nivell del mar, i al límit nord del municipi de La Nou de Berguedà.
 
El municipi de La Nou compta amb diverses rutes de muntanya captivadores. Per aquesta excursió vam sortir des de Malanyeu al costat de les antigues escoles. L’itinerari uneix diversos punts enlairats, fet que ens va permetre gaudir d’unes espectaculars vistes i alhora passar per indrets sorprenents.
 
És un itinerari circular pels cingles que circumdem la vall de Malanyeu. Paisatgísticament molt atractiu i variat: pinedes, fagedes, torrents, salts d’aigua, graus, cingleres i carenes. No vam assolir cap cim notable, però això sí, vam gaudir d’excel·lents perspectives i paisatges amb molts contrastos.
 

dimarts, 1 d’abril de 2014

Europa tancada


El passat 30 de març el Dr. Llucià Pou em va enviar un interessant article que li havien publicat a ‘Catalunya Cristiana’ i que avui reprodueixo perquè val la pena fer-ne ressò.
 
Punt de vista
 
Les pasteres plenes d’africans que intenten arribar a les costes d’Europa per trobar una vida nova són el signe d’una decadència en humanitat, de la nostra manca de capacitat per trobar solucions solidàries. Penso que és un altre aspecte d’aquesta crisi d’Occident, on l’egoisme ofega la solidaritat. Vivim molts moments d’ajuda als altres amb el Dia de les Missions, la tasca de Càritas, el Banc d’Aliments i altres institucions similars... però, Europa sembla tancada als veïns del sud.
 
La hipocresia d’Europa quan fa els ulls grossos davant dels que moren ofegats en el seu intent d’arribar a les nostres costes, plenes de radars que capten perfectament aquestes embarcacions, és patètica. L’Àfrica ha estat un camp de saqueig durant segles, en una colonització horrible, de vegades infernal, que ha quedat immortalitzada en l’obra de Joseph Conrad ‘El cor de les tenebres’ (que va ser guió de la pel·lícula ‘Apocalypse now’). La pel·lícula de Spielberg sobre el comerç d’esclavitud, ‘Amistat’, també reflecteix aquest horror de segles, amb milions de persones desposseïdes de la seva cultura, països desposseïts dels seus recursos materials i humans, governs instrumentalitzats, pobles corromputs amb la nostra febre perniciosa de consum. Aquesta Europa ara es vol tancar al seu castell on tothom és feliç mentre a fora hi ha gana i desesperació.
 
Al conte d’Edgar Allan Poe La màscara de la mort roja se simbolitza la futilitat de l’intent del príncep de tancar-se a palau i fer festes fins que passi la pesta. En una festa de disfresses, tothom s’adona de la presència d’un convidat sinistre que porta una capa tètrica, i que al final descobreixen que porta la màscara de la mort. És la pesta que ha entrat a palau. Aleshores tots queden contaminats i, els que pensaven que vivien aïllats, agafen la malaltia mortal. Se’ls fica a casa. La mort hi acaba entrant igualment. L’egoisme i l’aïllament no és la solució. El que salva és la solidaritat. I hi ha un deure històric: Europa és rica gràcies, en bona mesura, a tot el que se’n va endur d’Àfrica.
 
És una vergonya deixar morir de gana als seus països o ofegades a la mar les persones que tenim al costat. L’única solució per viure dignament és convidar els pobres a la nostra taula. Ens molesta veure’ls demanar almoina i vendre a les places. Europa està tancada. Mentrestant, l’Àfrica i l’Amèrica Llatina, i moltes persones d’Àsia, esperen aquesta ajuda, que també ens ajuda a nosaltres a créixer en humanitat. Allargar la mà als necessitats ens fa bé. A més, nosaltres podríem ser ells, i els hem de tractar com ens agradaria que ens tractessin a nosaltres si estiguéssim a la seva pell.

Llucià Pou Sabaté

Sacerdot i professor de Teologia