diumenge, 29 de juny de 2014

Sant Josepmaria


El sant promotor de la santedat de la vida ordinària i fundador de l'Opus Dei. El 17 de maig de 1992, Joan Pau II beatificà Josepmaria Escrivà de Balaguer a la plaça de Sant Pere, a Roma, davant 300.000 persones. «Amb sobrenatural intuïció», va dir el Papa en la seva homilia, «el beat Josepmaria va predicar incansablement la crida universal a la santedat i a l'apostolat». Deu anys més tard, el 6 d'octubre de 2002, Joan Pau II canonitzà el fundador de l'Opus Dei a la plaça de Sant Pere davant una multitud de més de 80 països. El Sant Pare, en el seu discurs als participants a la canonització, va dir que "sant Josepmaria va ser triat pel Senyor per anunciar la crida universal a la santedat i per indicar que la feina de cada dia, les activitats comunes, són camí de santificació. Es podria dir que va ser el sant de l'ordinari ".
Álvaro del Portillo, el fill més fidel de sant Josepmaria
Aquest any, la celebració de la festa de sant Josepmaria ha tingut un caire una mica especial. El 27 de setembre, a Madrid, serà beatificat Álvaro del Portillo. Des que va descobrir la seva vocació a l'Opus Dei, Álvaro del Portillo va lluitar per identificar-se amb l'esperit del seu fundador, sant Josepmaria. Sant Josepmaria deia que Álvaro l'hi havia posat Déu. Va ser per a ell un suport incondicional, un col·laborador eficaç, un descans, un fidel successor ... i, sobretot, un bon fill.


dilluns, 23 de juny de 2014

Nit de sant Joan


La Revetlla de Sant Joan se celebra la nit del 23 al 24 de juny, la nit més curta de l’any, coincidint amb el solstici d'estiu.
Hi ha molts elements simbòlics relacionats a la revetlla, però entre tots el que més destaca és el foc.
Les fogueres estan encara avui en dia presents en totes les celebracions i, per extensió, els petards i fonts de colors, i en moltes poblacions es fan les baixades de torxes o falles.
El foc és sinònim de purificació i curació, d’espantar les criatures malèfiques i de màgia.
Als carrers i places
és costum que la gent tregui tot tipus d’andròmines i coses velles per cremar. Tothom apila les seves coses i s’encén la foguera, al voltant de la qual es fa la festa.
La coca de St. Joan
Normalment la nit de la revetlla es passa juntament amb la família o amics. Una de les coses que no hi pot faltar a taula després de sopar, a part del cava, és la Coca de Sant Joan.
La coca, la que tothom considera que és la coca típica de Sant Joan, antigament era rodona i tenia un forat al mig. Es diu que la forma circular volia representar la imatge del sol. Es coïa a casa i s'havia de consumir a l'exterior. A pagès es deia que menjar-la sota teulat portava desventura. La coca es va incorporar a les revetlles l'any 1860. Cap a l'any 1900 ja n'era un element essencial. La tradició diu que la coca de Sant Joan ha de tenir una mida canònica, el doble de llarg que d'ample, i els angles arrodonits. La proporció entre l'amplada i la llargada de la coca és igual a la proporció entre el dia i la nit per Sant Joan.
Les més típiques són les de fruites (pa de pessic amb fruita confitada pel damunt, amb o sense crema) i la de llardons (amb pinyons torrats per sobre).
La Flama del Canigó
Cap a mitjans del segle passat es va iniciar una tradició: durant la nit del dia 22 de juny s’encén una foguera al cim de la muntanya del Canigó. D’aquesta foguera en surt la flama que ha d’encendre les fogueres d’arreu del país. La flama va recorrent pobles i ciutats a través de relleus de persones que la van transportant per tal d’arribar a moltes poblacions de Catalunya.
Solstici d'Estiu
Al llarg de l’any hi ha dos moments en què el Sol té la màxima distància angular de l’equador: Els Solsticis. Els Solstici d’estiu és quan el dia és més llarg (el dia que el Sol està més hores entre la seva sortida i la posta), i es produeix el pas de la primavera a l’estiu. En canvi, el Solstici d’hivern és exactament el contrari, sent el dia més curt, i representa el pas de la tardor a l’hivern.

diumenge, 22 de juny de 2014

La processó del Corpus Christi pels carrers de Roma


Just acabada la Missa presidida pel Papa Francesc la processó del Corpus Christi va recórrer els carrers de Roma cap a Santa Maria la Major.

Fins allà es va desplaçar el Papa en cotxe per concloure els actes litúrgics del dia. El portaveu de la Santa Seu, ​​‘Federico Lombardi’, va informar que el Sant Pare no va caminar durant la processó com l'any anterior per descansar.

En els propers dies l’hi espera una agenda atapeïda, especialment dissabte, quan visiti Calàbria, al sud d'Itàlia.

El Papa Francesc a la Missa del Corpus Christi: M’alimento amb el Pa de Déu o el de l'esclavitud?

El Sant Pare va convidar a la Missa del Corpus a "fer memòria" i va dir que els cristians no poden oblidar que depenen totalment de Déu. Només ell té l'aliment que sacia de veritat.
  "Alguns s'alimenten amb els diners, altres amb l'èxit i la vanitat, altres amb el poder i l'orgull. Però l'aliment que ens nodreix veritablement i que ens sacia és només aquell que ens dóna el Senyor".

El Papa va dir que a més de la fam "física" hi ha un altre tipus de fam immaterial, "d'eternitat". Va assenyalar que buscar el benestar material per sobre de tot esclavitza.
Al final de la Missa a la Basílica de Sant Joan del Laterà, la processó del Corpus va recórrer els carrers de Roma cap a Santa Maria la Major. Allà esperava el Sant Pare per presidir la benedicció solemne amb què va concloure la celebració del dia.

dijous, 19 de juny de 2014

Una empresa que conegui i resolgui necessitats personals


L'IESE, de la Universitat de Navarra, va celebrar ahir nit el centenari de D. Álvaro del Portillo. El que va ser el seu gran canceller des de 1975 a 1994 "sempre va veure l'empresa com ocasió per conèixer i satisfer les necessitats de les persones" i va defensar "la lleialtat i la veracitat com a claus per a la convivència ciutadana".

Més informació: http://www.opusdei.es/es-es/article/una-empresa-que-conozca-y-resuelva-necesidades-personales/

dimarts, 17 de juny de 2014

La visita del Papa a Filipines "ajudaria moltíssim" a les víctimes del tifó


Des de fa mesos el Sant Pare diu que vol viatjar Àsia. Quan era jove volia anar de missioner al Japó. En el viatge de tornada de Terra Santa va anunciar alguns detalls de les seves primeres visites a aquest continent.

dilluns, 16 de juny de 2014

Pel que fa a la beatificació d'Álvaro del Portillo

El passat dia 5 va tenir lloc a Madrid un primer "esmorzar informatiu" en què  van explicar les primeres dades sobre la missa de Beatificació de Don Álvaro del Portillo, prelat de l'Opus Dei.

diumenge, 15 de juny de 2014

Tsunamis de vida que mostren apassionants històries


Una xerrada casual entre unes joves universitàries donà lloc a un autèntic tsunami. Més ben dit, a 7 tsunamis. Són 7 vídeos que parlen de vides difícils però tan feliços com la de qualsevol persona.

«Als Quatre Vents» El misteri i l'amor


Glossa de l’Arquebisbe de Tarragona Mons. Jaume Pujol Balcells corresponent al dia 15 de juny de 2014

dissabte, 14 de juny de 2014