dijous, 3 de juliol del 2014

Celebració del 950 aniversari de la consagració de Sant Llorenç del Munt

Dissabte passat 28 de juny es va celebrar a la Mola el 950 aniversari de la consagració del temple al Monestir de Sant Llorenç del Munt.

 

Mons. Saiz Meneses, Bisbe de Terrassa, va presidir a les 11h. la Missa a l’església del monestir de Sant Llorenç del Munt, a La Mola. Va estar acompanyat per Mn. David Abadías, rector de Matadepera i altres preveres de l’arxiprestat de Terrassa. Assistí la Sra. Mireia Solsona, alcaldessa de Matadepera i diversos regidors tant de Matadepera com de Terrassa. El poble fidel, que també pujà amb aquest motiu a la muntanya de la Mola, omplí el temple. En la seva homilia el Sr. Bisbe  feu referència a la bellesa de la Creació, tot recordant els moments significatius de la història de l’emblemàtic monestir. Convidà a tenir una mirada agraïda al passat, a viure el present amb passió i a obrir-se al futur amb esperança. En el moment de l’ofertori es feu l’ofrena simbòlica d’un ciri com a expressió de la flama de la fe que acompanya tant la vida dels monestirs com de les comunitats parroquials.

 


El monestir és una còpia exacta del de Sant Cugat del Vallès, ja que els promotors de la seva construcció eren precisament monjos d'aquest monestir.
L'església té tres naus, amb un transsepte al centre que sosté el cimbori sota els arcs torals. És, doncs, un exemple de la construcció religiosa catalana del romànic. Per a la construcció es van utilitzar pedres de la mateixa muntanya, de color rogenc. No té cap mena de luxe pel que fa a ornaments artístics.
L'edifici actual, reconstruït entre el final del segle XIX i mitjan segle XX, respecta l'estructura original construïda al segle XI. Això el converteix en un dels pocs monestirs romànics purs existents en l'actualitat.

 

Més informació: Aquí