divendres, 27 de gener del 2012

Etsuro Sotoo, l'escultor que es va fer catòlic quan va entendre la Sagrada Família de Gaudí

Etsuro Sotoo era professor d'Art de la Universitat de Kyoto, al Japó, quan va decidir viatjar per Europa. El 1978 va arribar a Barcelona i es va quedar impressionat davant la Sagrada Família. Tant, que va abandonar tots els seus projectes per treballar com a escultor en l'obra de Gaudí. Des de llavors, es va obstinar a conèixer més de prop l'arquitecte català.
"Jo conec totes les obres, totes les paraules, totes les maquetes que he tocat però no puc donar un pas més . No puc tocar Gaudí. Vaig decidir no mirar Gaudí. On miro? Intentar mirar on mirava Gaudí. Sóc escultor, vaig intentar fer el que volia fer Gaudí. Aquest és el moment magnífic i el miracle ".
Etsuro procedia d'una tradició cultural i religiosa molt diferent a l'europea i li costava connectar amb el projecte d'una manera fidel a l'esperit de Gaudí. Quan va conèixer la veritable intenció de l'autor de la Sagrada Família va entendre el seu treball. I va canviar la seva vida.
"Convido a tothom que vol conèixer a Gaudí que no s'equivoqui de porta. Si veritablement volen conèixer a Gaudí troqueu a la porta espiritual i fe de Gaudí".
Etsuro Sotoo diu que el seu compromís amb l'arquitectura va ser el primer pas perquè Gaudí l’ajudés a replantejar els seus valors. Temps després va arribar la seva conversió al catolicisme.
"Per a què construïm el temple de la Sagrada Família? Una pregunta senzilla: per què construïm. No busquem la bellesa orgullosa de l'home. No. El temple de la Sagrada Família és una eina per construir a nosaltres. Gaudí va deixar mig acabat el temple, el temple de la Sagrada Família va construir perfectament a Gaudí ".
Etsuro Sotoo segueix actualment treballant en les principals escultures de la Sagrada Família. Un treball i una trobada que li han canviat la vida.