dissabte, 21 de gener del 2012

La Festa Major d’Hivern a Matadepera

Les festes de sant Sebastià es celebren en ple fred hivernal, sempre pels volts del 20 de gener, diada d'aquest sant que ha estat tradicionalment invocat per tal de protegir les poblacions de les desgràcies, com les pestes, el còlera i el foc. Com a advocat contra la pesta, moltes són les viles que li han dedicat un "vot de poble", una prometença comunitària mitjançant la qual decideixen posar-se sota la protecció del sant.
La festivitat de Sant Sebastià s'ha convertit en la més important a Matadepera. La devoció a Sant Sebastià és molt antiga. La llegenda de la seva intervenció prodigiosa en aturar una epidèmia de pesta a Roma (any 680) el feu popular sobre tot a partir de les onades de pestes que assolaren Europa al final de l'Edat Mitja i als segles posteriors.
A Catalunya el trobem sovint, a partir del s. XV, presidint capelles, processons i festivitats. El veïns de Matadepera a primers del s. XX van tenir l'empenta de fundar amb el patrocini de Sant Sebastià una germandat d'assistència als malalts i necessitats. Els actes s'allarguen durant dues setmanes amb un marcat regust tradicional i amb un protagonista ben especial: el pi.
Les festes les enceten el divendres de la setmana abans de Sant Sebastià, amb una marxa amb torxes cap a la Riera de les Arenes per encendre unes fogueres de grans dimensions: lloc de trobada al costat del foc. L'endemà, dissabte, començaran les activitats més multitudinàries. Durant tot el matí se celebra la Fira d'Artesans amb una important presència d'oficis antics: cisteller, escloper, picapedrer, terrissaire, ceramista, bufador de vidre, vitraller, espardenyer ...

Els Grimpaires, principal acte de dissabte
El segon dissabte de les Festes de Sant Sebastià tenen un nom propi: el Gran Concurs de Grimpaires que des del 1975 és una de les convocatòries més seguides. A partir de les 10 del matí i des de la Plaça de Cal Baldiró 100 podran ser el màxim nombre d'inscrits en una competició de tres categories, i un únic objectiu: tocar el pernil amb el menor temps possible.