dimarts, 26 de maig del 2015

Excursió: Riera de sant Esteve, Tines i Forn de teules i maons


Cap el 1860 en els pobles es feren (les primeres declaracions de terres per pagar un nou impost sobre les terres). El terme de Rocafort i el Pont de Vilomara tenia 646,4 ha. i a Talamanca 503,3 ha. Podríem dir que una de cada tres hectàrees d’aquests termes municipals estaven plantades de vinya. Hi havia amplies zones en que les vinyes ocupaven totalment el paisatge.

Les hectàrees de vinya plantades encara van créixer més quant a França hi va arribar la fil·loxera i els preus de vi a Catalunya van arribar a nivells inimaginables.

El Bages és una comarca que esta organitzada a l’entorn d’un pla central (situat entre els 200 i els 300 m. D’altitud) i tot un seguit de serralades que el tanquen pels quatre costats i que poden arribar als 1000 m. Enfilant-se poc a poc fins a l’altitud màxima que es la serralada de Sant Llorenç del Munt, amb un munt de torrents i rieres que van drenant fins a abocar les aigües al Llobregat.

Us demanareu perquè expliquem tot això? Doncs perquè avui no que pràcticament cap vinya, val la pena resseguir la carretera de Pont de Vilomara a Rocafort Mura, Vallhonesta o Santa Creu de Palou, transitar per Talamanca cap als altres pobles veïns per fer-se una idea que les vinyes no estaven plantades en un terreny fàcil, per això no arribaven els carros i en molts casos ni tan sols els animals. Es en aquest entorn on apareixen unes construccions insòlites, úniques a tot Catalunya, les anomenades Tines en mig de les vinyes.
L’aparició d’una Tina com a paraula data del segle XIV.

Les tines al mig de la vinya

Segurament, ja sabreu que la història vitivinícola de la comarca del Bages ens ha dotat, al llarg dels anys, no només d'uns vins a l'alçada dels millors de Catalunya, si no també d'un paisatge esplèndid, amb autèntiques joies, com són les tines al mig de la vinya.
De ben segur tots coneixeu un dels recorreguts interessants per les tines al mig de la vinya, que és el què es pot fer per la Vall del Flequer. Un altre recorregut destacable pel Bages és el de les tines de la Vall de la riera de Mura o de sant Esteve, que em va portar a les Tines de les Generes, de les Solanes,  la Casa de les Tines o el Forn de Teuleria.