dilluns, 1 de juny del 2015

Missa solemne a Montserrat en la festa del beat Àlvar del Portillo


 

El pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va celebrar aquest passat dissabte 30 de maig a l'esplanada de la plaça de Santa Maria del Monestir de Montserrat la primera Missa amb motiu de la festivitat del beat Àlvar del Portillo, que se celebra el 12 de maig . Van concelebrar amb el pare Abat el vicari de l'Opus Dei a Catalunya, D. Antoni Pujals, i una trentena de sacerdots.

El beat Álvaro va ser elevat als altars el passat 27 de setembre a Madrid, ciutat on va néixer ara fa cent anys. Més 3000 pelegrins vam participar en aquesta celebració.

En la seva homilia el pare Abat va fer apologia del ‘Bon Pastor’ i va destacar les virtuts de bon pastor del beat Àlvar del Portillo.

"Jesús es defineix com el bon pastor ... La imatge del pastor que guia i protegeix el ramat, l'Antic Testament l'aplica a Déu en referència a la seva sol·licitud pel poble d'Israel, i en el Nou Testament veiem com Jesús exerceix perfectament la seva condició de pastor sol·lícit de tota la humanitat... " [El Bon Pastor] se sent responsable perquè és una cosa seva. I en cap cas  per un afany de domini, ni per exercir un poder despòtic sobre les ovelles, sinó perquè les coneix, les estima i està disposat a donar la vida per a cadascuna d'elles ... Es tracta d'un amor que descobreix la seva font i la seva plenitud en l'amor que uneix el Pare amb el Fill. El profeta Ezequiel, en la primera Lectura de la Missa ho anuncia, de tal manera que prenia un caire de consol i de sanació: «Faré que descansin, els donaré de menjar, buscaré  la perduda, faré que torni la que es va allunyar i embenaré aquella que es va fer mal »".

En recordar que es venerava "a un dels nostres ", el beat Àlvar del Portillo, l'abat de Montserrat va destacar que "va treballar interiorment per adquirir les virtuts pròpies d'un pastor segons el cor de Déu i es va lliurar abnegadament al servei dels altres , gastant la seva vida per amor per anunciar  Jesucrist i el seu Evangeli a tothom”

Una relació llarga, intensa i beneficiosa. Àlvar del Portillo va ser pelegrí a Montserrat per primera vegada el juny de 1941, pocs dies després que es reunissin a Madrid amb l’abat Aureli Maria Escarré, el 1943 va convidar a del Portillo i a altres companys seus a passar la Setmana Santa a l'hostatgeria de Montserrat . Allà van poder compartir amb els monjos la litúrgia pròpia d'aquells dies sants i obrir el cor de bat a bat davant de la Imatge de la Mare de Déu.

D'aquí van néixer unes relacions i unes visites mútues que van des del compartir espiritualment en profunditat fins a l’empara de l'expansió de l'Obra a Catalunya i fins a Roma, passant pel familiar regal d'algunes ampolles del licor tradicional de Montserrat amb motiu de l'ordenació sacerdotal de D. Àlvar.