dissabte, 19 de desembre del 2015

Geocatxing


Avui hem anat de ‘geocatxing’, i un dels catxés ens ha portat a Sant Jeroni de la Murtra i, ens ha sorprès la seva història.
Consta documentalment que en 1431 Sant Jeroni de la Murtra tenia catorze monjos que per dificultats econòmiques van voler fusionar-se amb el també Monestir Jeroni de la Vall d'Hebron de Barcelona. Denegada la fusió i gràcies a la protecció de Joan II, el Monestir es va anar consolidant i aconseguint favors sota els regnats dels Reis Catòlics i del rei Carles I, que es van fer càrrec de la realització de grans obres al monestir. Testimoni d'aquestes mercès són els retrats de Ferran i Isabel a la galeria de ponent del claustre, juntament amb els seus escuts d'armes; també es troba el nom de Joan II gravat al refectori.
Després de l'atemptat de Joan de Canyamars a Ferran el Catòlic el 7 de desembre de 1492 a les escales del Palau Reial Major de Barcelona, el monarca va passar uns dies recuperant-se al palau del bisbe d'Urgell i després marxà amb Isabel de Castella a Montserrat en acció de gràcies; enviaren una carta a Colom el 30 de març convidant-lo a venir a Barcelona, per tal que anés a informar-los del viatge; a principis d'abril s'instal·laren a Sant Jeroni, quelcom que consta documentalment. Segons consta, va ser a Sant Jeroni, i no a Barcelona, com s'havia afirmat tradicionalment, on els Reis Catòlics van rebre a Cristòfor Colom en tornar del seu primer viatge a Amèrica, comunicant-los la descoberta del Nou Món. Colom arribaria a Barcelona el 20 d'abril i la reunió amb els reis es va dur gairebé en absolut secret, perquè les cròniques oficials no en parlen. S'afirma que tal discreció era per evitar que els portuguesos no reconeguessin a Aragó els mateixos drets que a Castella al Tractat de Tordesillas, i per aquesta raó es va escollir el cenobi jerònim. La presència de Colom sembla que va quedar en la memòria de les generacions de les cases properes al monestir com Can Butinyà, Torre Pallaresa, Can Sunyol i Can Latrilla, testimonis recollits per Cuyàs. A més, cal destacar el fet que en el segon viatge de Colom a Amèrica, el 25 de setembre de 1493, l'acompanyà, entre altres eclesiàstics, el frare Ramon Pané, membre de la comunitat de Sant Jeroni.



 
 

1 comentari:

jet ha dit...

Molt interessant: cada cop coneixeu més indrets amb molts història!!