divendres, 27 d’agost del 2010

Aniversari

.
Ahir vaig tenir un dia molt mogut, la tornada a casa de l’estiu.
Maletes amunt i avall, trasllat, carregar i descarregar...ah! i sobre tot, els testos que com sempre apareixen a última hora, te’ls trobes al costat mig dissimulats, però que al final, veient la cara que posa la teva dona, no tens més remei que buscar-los-hi un lloc encara que aparentment sembli que ni amb calçador, però finalment ... tot hi queb.

Estàvem tant conscienciats per les notícies del temps que faria tanta calor, que un cop arribats a casa varem trobar que s’hi estava força bé, i fins i tot, després de sopar feia fresqueta.

Tot plegat, amb els tràfecs, vaig oblidar-me d’una data prou important: El Centenari del naixement de la Mare Teresa de Calcuta.

La Mare Teresa considerada una de les dones més influents del segle XX, va dedicar la seva vida "als més pobres entre els pobres" amb el lema "estimar fins que dolgui". Ahir arreu del món es va celebrar el Centenari del seu naixement.

"Que l'exemple de mare Teresa augmenti el vostre amor al Senyor i inspiri un servei cada vegada major per als necessitats". (Joan Pau II, Beatificació Mare Teresa. 19/10/2003)

El seu nom original era ‘Agnès Gonxha Bojaxhiu’. Va néixer el 26 d'agost de 1910 en l'actual ‘Spokje’, República de Macedònia, llavors Albània.

La seva incansable obra pels pobres sempre va anar acompanyada d'una intensa vida d'oració.

Per celebrar aquest esdeveniment, un edifici del barri del Bronx (USA) es va vestir de blanc i blau, el color de l'hàbit de les Missioneres de la Caritat. El motiu, commemorar el centenari del naixement de la Beata Teresa de Calcuta, una monja albanesa baixeta i encorbada, que sens dubte se sentia més a prop dels habitants del Bronx que dels amos de l'altiu ‘Empire State Building’, un edifici de l'àrea metropolitana de Nova York que es pot visitar per 20 $ i que s’havia negat a il•luminar-se de blanc i blau perquè - segons un comunicat emès -, no commemora esdeveniments religiosos.

Segons la seva web, l'Empire és una màquina de fer diners en la que et cobren fins i tot per a respirar. Tanmateix, a l'edifici ‘Hutchinson Metro Center del Bronx’, van commemorar els 100 anys de la religiosa; en aquest barri l’any 1977 la Mare Teresa va inaugurar el seu primer convent en els ‘riquíssims i pobríssims’ Estats Units. Entre els més pobres dels pobres.

Una part del món segueix negant-se a acceptar la llum de Crist que la Mare Teresa de Calcuta va voler transmetre mentre vivia, lliurant-se als pobres i a malalts. Són incapaços d'il•luminar simbòlicament els seus edificis, que romanen foscos com les seves ànimes. Tanmateix, a molts d'altres sí els ha arribat la llum d'aquesta dona que deia no era necessari anar a Calcuta per trobar el nostre proïsme.

La Mare Teresa va parlar poc, però va dir molt amb l'exemple. I quan va tenir de parlar, va parlar claríssim.

Jo em felicito i us felicito en el centenari del naixement d'aquesta santa que afirmava que a occident no solament hi ha gana de pa, sinó també d'amor:

"La gent del nostre temps té gana d'amor; i no cal anar a països llunyans, de ben segur a prop de a casa nostra, hi ha gent que sofreix una terrible solitud, una tremenda desesperació, un profund odi; o gent que se sent menyspreada, descurada i desesperançada. Han oblidat com somriure, han oblidat la bellesa del contacte humà. Estan oblidant que estimar és humà. Necessiten algú que els comprengui i els respecti."

Feliç Aniversari!