dijous, 16 de gener del 2014

Balma de Can Solà


 
Després de parlar-ne tantes vegades i les veient fotos, el track etc, em va cridar molt l'atenció i vaig pensar que algun moment hi hauria de treure el cap. Primer va ésser en Marcel i en Jordi amb aquell ‘especial Jordi C’.  Després en repetides ocasions la colla que sortim d’excursió la van repetir, però cada vegada per un o altre motiu no els vaig poder acompanyar. Això em va deixar un ‘cuc’ a dins que avui gràcies a la cerca d’un catxé a la Bauma, he tingut  la satisfacció de realitzar-lo

Balma de Can Solà

Al terme municipal del Bruc a la comarca de l’Anoia a 553 m d’altitud i ben a prop de la muntanya de Montserrat, hi ha la Balma de Can Solà, espectacular balma de grans dimensions que no deixa de sorprendre quan s’hi arriba per primer cop.

Amplada:  120 metres /  Fondària màxima : 34 metres /  Fondària promig: 26 metres
Alçada màxima: 15 metres /  Superfície aixoplugada: 3.150 metres quadrats /  Desnivell: 8 metres,
sent una de les més grans de Catalunya

 

Al llarg de la història ha estat utilitzada com aixopluc natural i com  espai en el qual descansaven els ramat de la zona. Avui també és un lloc ideal per l’escalada i disposa de 12 vies instal·lades.

La seva extensió està calculada en 3.150 m2 i longitudinalment hi circula un torrent d’aigua que ha erosionat els estrats de forma circular formant la balma. Al centre hi ha una antiga font i en èpoques de moltes pluges hi brolla abundantment. Al costat d’aquesta font hi ha un forat artificial a la paret on s’observen orificis fets per una prospecció minera.

Aproximació: Alguns hi van a peu des de la urbanització Montserrat Parc : http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4525230, una passejada que no arriba a 5 km.

Jo he anat en cotxe – això sí, ha de ser una mica alt o tot terreny-, agafant una pista a l’aparcament de la benzinera que hi ha a la A2 poc abans d’entrar al túnel del Bruc, direcció Igualada. Acompanyo plànol indicatiu. He deixat el cotxe en un trencall de la pista a l’esquerra que està barrat el pas a vehicles per uns blocs de pedres. Seguint aquest camí 350 m a peu et porta fins la Bauma.