dimarts, 1 d’abril del 2014

Europa tancada


El passat 30 de març el Dr. Llucià Pou em va enviar un interessant article que li havien publicat a ‘Catalunya Cristiana’ i que avui reprodueixo perquè val la pena fer-ne ressò.
 
Punt de vista
 
Les pasteres plenes d’africans que intenten arribar a les costes d’Europa per trobar una vida nova són el signe d’una decadència en humanitat, de la nostra manca de capacitat per trobar solucions solidàries. Penso que és un altre aspecte d’aquesta crisi d’Occident, on l’egoisme ofega la solidaritat. Vivim molts moments d’ajuda als altres amb el Dia de les Missions, la tasca de Càritas, el Banc d’Aliments i altres institucions similars... però, Europa sembla tancada als veïns del sud.
 
La hipocresia d’Europa quan fa els ulls grossos davant dels que moren ofegats en el seu intent d’arribar a les nostres costes, plenes de radars que capten perfectament aquestes embarcacions, és patètica. L’Àfrica ha estat un camp de saqueig durant segles, en una colonització horrible, de vegades infernal, que ha quedat immortalitzada en l’obra de Joseph Conrad ‘El cor de les tenebres’ (que va ser guió de la pel·lícula ‘Apocalypse now’). La pel·lícula de Spielberg sobre el comerç d’esclavitud, ‘Amistat’, també reflecteix aquest horror de segles, amb milions de persones desposseïdes de la seva cultura, països desposseïts dels seus recursos materials i humans, governs instrumentalitzats, pobles corromputs amb la nostra febre perniciosa de consum. Aquesta Europa ara es vol tancar al seu castell on tothom és feliç mentre a fora hi ha gana i desesperació.
 
Al conte d’Edgar Allan Poe La màscara de la mort roja se simbolitza la futilitat de l’intent del príncep de tancar-se a palau i fer festes fins que passi la pesta. En una festa de disfresses, tothom s’adona de la presència d’un convidat sinistre que porta una capa tètrica, i que al final descobreixen que porta la màscara de la mort. És la pesta que ha entrat a palau. Aleshores tots queden contaminats i, els que pensaven que vivien aïllats, agafen la malaltia mortal. Se’ls fica a casa. La mort hi acaba entrant igualment. L’egoisme i l’aïllament no és la solució. El que salva és la solidaritat. I hi ha un deure històric: Europa és rica gràcies, en bona mesura, a tot el que se’n va endur d’Àfrica.
 
És una vergonya deixar morir de gana als seus països o ofegades a la mar les persones que tenim al costat. L’única solució per viure dignament és convidar els pobres a la nostra taula. Ens molesta veure’ls demanar almoina i vendre a les places. Europa està tancada. Mentrestant, l’Àfrica i l’Amèrica Llatina, i moltes persones d’Àsia, esperen aquesta ajuda, que també ens ajuda a nosaltres a créixer en humanitat. Allargar la mà als necessitats ens fa bé. A més, nosaltres podríem ser ells, i els hem de tractar com ens agradaria que ens tractessin a nosaltres si estiguéssim a la seva pell.

Llucià Pou Sabaté

Sacerdot i professor de Teologia