diumenge, 5 de juliol del 2015

Excursió; Roca de Canalda


Roca de Canalda és una característica paret de conglomerat orientada al sud, a la zona de Port del Comte, a la comarca del Solsonès. Es tracta d'una paret fàcilment recognoscible des de lluny per la seva forma i majestuositat.

Les roques de Canalda estan plenes de cavitats: coves, balmes o esplugues si tenen un recorregut horitzontal, i avencs o bòfies si és vertical. Moltes de les esplugues de l’indret foren habitades en èpoques prehistòriques. S’ha trobat restes a les coves dels Moros a la paret de Canalda; alguna d’aquestes es fortificà en època medieval i només era accessible per una escala abatible.

Algunes coves foren habitades quasi fins als nostres dies. És el cas de cal Cavallol que antigament es coneixia amb el nom de cal Llop, i més recentment també es coneix com a ca la Rita, que és l’última estadant de la casa fins que als anys vuitanta, en ser ella molt gran, se’n va anar a viure amb la seva família a Solsona. Aquesta casa, de començament del segle XIX, és un edifici de planta i un pis, situada a recer d’una gran balma.

Annexos a la casa encara es conserva el forn, les corts i els corrals per al bestiar, una petita bassa que recull l’aigua que goteja de la roca i una gran era també sota de la balma on no fa gaires anys hi havia encara la màquina de batre. A la llinda de la porta d’entrada i a la boca del forn hi ha gravada la data de 1819.