dijous, 28 de juliol del 2011

Tot esperant la Jornada mundial de la Joventut

En l'àmbit de la societat, de les relacions socials, de la cultura ciutadana, què poden significar aquestes reunions de joves, al voltant, en aquest cas, del Papa Benet XVI?

VÍDEO: Madrid és jove – JMJ 2011


S'ha escrit molt, i encara se seguirà escrivint sobre l'esdeveniment. És difícil fer prediccions, i potser ni tan sols val la pena fer-les. És una sembrada d'avui amb clara perspectiva de futur, com tota gran tasca d'evangelització.
Ja són més de 17.000.000 de joves, els que ha participat en trobades semblants en diferents llocs del món en els que fins ara ha tingut lloc.
Dins l'Església, i en l'àmbit de la Fe els motius per a l'Esperança estan ben fonamentats. D'aquests milions d'homes i dones un nombre considerable ha descobert la llavor de la vocació que el Senyor havia posat en el seu cor al ser concebuts: el matrimoni, el celibat viscut enmig del món, enmig de les professions, per amor a Crist, el sacerdoci ministerial, el claustre, etc. etc. I amb la gràcia de Déu, l'han seguit.
Tots saben que el Sant Pare els parlarà amb claredat de molts aspectes de la seva vida que potser en altres entorns ni tan sols els ho recorden. Els dirà, com va fer recentment amb els joves de Croàcia:
«No us deixeu portar per aquesta mentalitat secularitzada que proposa la convivència (" viure junts ") abans, com preparació, o fins i tot substitutiva del matrimoni. Ensenyeu amb el vostre testimoni de vida que és possible estimar, com Crist, sense reserves, que no cal tenir por a comprometre’s amb una altra persona ».
Els recordarà que la joventut és un temps
«que el Senyor dóna per poder descobrir el significat de l'existència. És el temps de grans horitzons, de sentiments viscuts amb intensitat ». «No us deixeu desorientar per les promeses atractives d'un èxit fàcil, d'estils de vida que privilegien l'aparença en detriment de la interioritat. No cediu a la temptació de la posar la confiança absoluta en el tenir, en les coses materials, renunciant a descobrir la veritat que va més enllà, com un estel a la part alta del Cel, on Crist us vol portar. Deixeu-vos guiar a la glòria de Déu ».
Els animarà a convertir-se a Crist, i per això, els convidarà a conèixer-lo, que el coneguin llegint el Nou Testament; els recordarà la seva responsabilitat de comprendre el que creuen, de formar-se en els continguts de la Fe. Així descobriran que. «El Senyor Jesús no és un mestre que enganya els seus deixebles: els ho diu clarament, seguir-lo requereix esforç i sacrifici personal, però que val la pena».
Aquesta Jornada, com totes les anteriors, no és una aglomeració, una sorollosa assemblea, és una catequesi exigent, una preparació per mantenir viu aquest esforç per buscar Crist; i els joves arriben lliurement, amb ànsies de veritat de trobar-se amb Crist, perquè saben que
«És Ell qui cerca, fins i tot abans de que vosaltres el busqueu. Respectant la vostra llibertat, s'acosta a cada un de vosaltres i es presenta com la resposta autèntica i decisiva en aquest anhel que nia en el vostre ser, desig d'una vida que val la pena ser viscuda ».
En el pròleg del Catecisme preparat per aquesta Jornada -titulat Youcat, per l'anglès Catecisme dels Joves: ‘Youth Catechism’- escriu Benet XVI:
«Per això us convido: estudieu el Catecisme! És el meu desig més ardent. Aquest Catecisme no és còmode d’escoltar. No us ho posa gens fàcil, ja que us exigeix una vida nova. Us presenta el missatge de l'Evangeli com "la perla de gran valor" (Mt 13, 46), per la qual cal deixar-ho tot. Per això us demano: estudieu el Catecisme amb passió i constància! ¡Dediqueu temps! Estudieu en el silenci de la vostre cambra, llegiu-lo amb un amic, formeu grups de treball i xarxes, intercanvieu opinions a Internet. ¡De totes maneres, mantingueu converses sobre la fe! ».
Moltíssims joves recolliran el missatge, i de ben segur ho viuran.


Ernest Julià Díaz
ReligionConfidencial.com / Almudí