dimarts, 21 de febrer del 2012

Dimecres de cendra. Benet XVI presidirà demà la tradicional Estació Quaresmal a l'Aventino de Roma

Demà, Dimecres de Cendra i començament de la Quaresma, Benet XVI, com és tradicional, presidirà a la tarda a l'Aventino de Roma la celebració eucarística a la basílica de Santa Sabina, amb el ritu de la benedicció i imposició de la cendra. La litúrgia "estacional" iniciarà a l'Església de sant Anselm en l'Aventino, on el Papa primer tindrà un moment de pregària i recolliment i després seguirà la processó penitencial fins a la basílica de Santa Sabina, en què participaran cardenals, arquebisbes, bisbes, els monjos benedictins de Sant Anselm, els pares dominics de Santa Sabina i alguns fidels laics. Després de la processó, el Papa presidirà la santa Missa.
En el seu Missatge per la Quaresma 2012, que porta per títol una part d'un text bíblic pres de la Carta als Hebreus: "Fixem-nos els uns en els altres per estímul de la caritat i de les bones obres", Benet XVI assenyala l'itinerari quaresmal centrat en la caritat. Caritat que consisteix a estar atents els uns als altres en un esperit de responsabilitat i de veritable fraternitat, que ens impulsi a desitjar el bé del nostre proïsme en tots els seus aspectes (físic, moral i espiritual), en una dimensió de reciprocitat que ens ajudi a caminar junts en la santedat.

Benet XVI la rebrà la imposició de la cendra, de mans del cardenal ‘Josef Tomko’, qui pronunciarà davant el Papa aquell "recorda que ets pols i en pols et convertiràs".
Pocs saben que des de fa aproximadament 1.200 anys, els papes surten del Vaticà cada dimecres de cendra, per rebre-la en una basílica de Roma.
Des de fa dècades, la cerimònia comença a la basílica de Sant Anselm, a la muntanya Aventino de Roma. Des d'aquí surt una processó penitencial presidida pel Papa, que arriba fins a la basílica de Santa Sabina. És una processó costa amunt per simbolitzar l'esforç que ha de fer cada catòlic per a ser sant.