dimecres, 29 de febrer del 2012

La Cova Gran de les Fogueroses

Un dels grans secrets de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac és la Cova Gran de les Fogueroses. Des que fa un segle l'excursionisme va fer seves aquestes muntanyes, és habitual que es limiti el coneixement d'alguns dels seus indrets. Algunes vegades no s'acaba d'entendre bé el motiu. Però, en aquest cas, es comprensible que, a manca d'altres tipus de mesures, s'hagi optat per limitar la divulgació de la situació exacta i la difícil forma d'accedir-hi. És un veritable museu natural, una gran mostra de formacions calcàries.
La cova gran de les Fogueroses és també una de les grans cavitats del massís, amb un recorregut que suma 120 metres, repartits en diverses galeries i nivells.
Però, sobre tot, és una de les cavitats més impressionants de Sant Llorenç del Munt. Hi ha una gran quantitat d'estalactites i d'altres formacions. La natura ha fet de la cova un bell indret.
Per això, des del moment del seu descobriment, es va decidir no fer gaire divulgació de la seva localització. Aquest és el motiu pel qual la cova no figura ni en el mapa del Centre Excursionista de Terrassa ni en el publicat per l'editorial Alpina.
Ara bé en les últimes dècades no s'ha pres cap altra tipus de mesures de protecció més enllà de la donada també per la pròpia natura: la dificultat d'accedir-hi. Però malauradament la cavitat no ha pogut quedar al marge dels brètols i espoliadors. Algunes de les seves estalactites han estat incomprensiblement trencades.
Per arribar a la Cova Gran de les Fogueroses cal superar diverses dificultats i una última rampa empinada. La boca d’accés a la cova és molt estreta (mig metre), però força alta (més de quatre metres). L'estret passadís d'entrada (del qual hi ha una derivació a la dreta) condueix en 10 metres fins a una sala i d'allà sorgeixen diverses galeries en diverses direccions i nivells. En el sostre d'algunes galeries es troben les estalactites.
La cova és la cirereta de les Fogueroses, un dels indrets amb més bellesa de Sant Llorenç del Munt.
Avui hi entrarem de la mà d’en Llibert