dilluns, 16 de juliol del 2012

Mare de Déu del Carme

Patrona dels mariners la Benaurada Verge Maria del Mont Carmel, muntanya en què Elies va aconseguir que el poble d'Israel tornés a donar culte al Déu viu i en què, més tard, alguns, buscant la soledat, es van retirar per fer vida eremítica, donant origen en el decurs del temps a un orde religiós de vida contemplativa, que té com a patrona i protectora la Mare de Déu. Des dels antics ermitans que es van establir al Mont Carmel, els Carmelites han estat coneguts per la seva profunda devoció a la Mare de Déu. Ells van interpretar el núvol de la visió d'Elías (1 Reis 18, 44) com un símbol de la Mare de Déu Immaculada. Ja al segle XIII, cinc segles abans de la proclamació del dogma, el missal Carmelita contenia una Missa per la Immaculada Concepció.
.
L'estrella del Mar i dels Carmelites
Els mariners, depenien abans de les estrelles per marcar el seu rumb en l'immens oceà. D'aquí l'analogia amb la Mare de Déu qui com, estrella del mar, ens guia per les aigües difícils de la vida cap al port segur que és Crist.
Per la invasió dels sarraïns, els Carmelites es van veure obligats a abandonar el Mont Carmel. Una antiga tradició ens diu que abans de fugir se'ls va aparèixer la Verge mentre cantaven el Salve Regina i els va prometre ser per als altres l'Estrella del Mar.
.
Recordem avui l’emocionant final en acabar la Missa celebrada pel Papa a la plaça de l'Obradoiro de Santiago de Compostel·la. Els cadets de l'Escola Naval de Marín van cantar commoguts la tradicional "Salve Marinera" davant Benet XVI.
.