divendres, 19 d’abril del 2013

Aniversari d'elecció del Papa emèrit Benet XVI

 
 
Ja amb el nou Papa Francisco, i en aquest nou aniversari de l'elecció de Benet XVI, ens ve al cap la seva recent renúncia, declarada en el consistori del dia de la Mare de Déu de Lourdes, que havia estat ja anunciada per ell en alguns escrits , i al portar-lo a la pràctica, ho ha fet tant pel bé de l'Església com per ajudar els seus successors. Ja estava previst en el dret, però ara també és un fet, que ha posat de manifest la seva humilitat. Així com els bisbes tenen una missió i després una dimissió, així també el bisbe de Roma pot renunciar a la missió per falta del vigor necessari.
.
Cal vigor per donar aquest pas. Ho tenia meditat. Joan Pau II seria l'últim a aguantar fins al final. També és heroica la decisió de renunciar quan en consciència veu que és millor per a l'Església. Així ho ha fet. És el primer a fer-ho, en aquest sentit. Els altres bisbes, també vicaris de Crist, ho feien. El bisbe de Roma, amb la missió de succeir a Pedro, també pot fer-ho. Han canviat els temps, ara es viu més, i el món requereix una participació més activa en la manera de viure el papat, d'aquí que requereixi vigor el seu exercici. De fet, veiem que sembla que està pitjor de salut aquests dies.
La fina intel·ligència de Benet XVI, la seva elegància sense artifici en l'estil, la humilitat basada en l'estudi, han commocionat el món en aquest acte d'obediència a la seva consciència, allà dins del cor on l'ànima toca a Déu, sense dependre de ningú. Déu l’hi ho ha fet veure. Tota la resta, per molt que es parli, intrigues i polítiques eclesiàstiques ... és secundari davant d'això: no se sent "amb el vigor físic i d'esperit necessaris" per continuar amb la seva tasca. Ell vol ser amb la seva vida "col·laborador de la veritat", de la Veritat que és Crist. El "humil treballador de la vinya del Senyor" que va acollir el ministeri petrí, es retira amb la mateixa senzillesa amb què va acceptar. Assenyala a Jesús, té la saviesa de saber-se com el que està de pas.
No es pot analitzar tot el que ha fet aquest Papa en poques línies, però m'agrada destacar que és una persona que sap escoltar. Que en una Europa en crisi, ha deixat de banda la sospita de l'Església sobre els quals no creuen, per establir un diàleg fecund.
La renúncia al que és vida personal és també resposta a aquella invitació de "segueix-me" que Jesús va fer als apòstols i segueix fent-nos a nosaltres. Així ho va dir l'altre dia: «En els moments decisius de la vida, però, ben mirat, en tot moment, estem davant d'una cruïlla: volem seguir al jo, o a Déu? ¿L'interès individual, o el veritable bé, el que és realment bé?» És difícil no trobar ressons de la seva decisió, presa «pel bé de l'Església», en aquestes paraules.
Llucià Pou Sabaté