dimarts, 16 d’abril del 2013

Excursions i ‘geocaching’

El bon temps sembla que ja ha arribat i tot convida a preparar les romeries del mes de maig.
Últimament  fent ‘geocaching’ hem descobert nous llocs on hi havia un amagatall que guarda el catxé. Aquest però, té la particularitat que actualmente, de llarg, és el més ben puntuat. Em refereixo al que està posat a l’ermita de les Alegries. Aquell dia l'ermita era tancada, només un forat fet a posta ens va permetre veure  la Mare de Déu. Posteriorment ens hem assabentat que els mesos de maig, setembre i gener es celebren grans festes  però en especial la del mes de maig, guarneixen el recinte   ple de flors. A la Mare de Déu li posen el millor vestit, i fins i tot la pentinen per tal que llueixi i faci força goig.
Acompanyo unes fotos.
 

Fou la primera parròquia de la vila de Lloret. Es troba a 2,5 km del centre i fou església parroquial des que es consagrà l'any 1079 fins a l'any 1522. Té un campanar romànic i pintures al fresc de Calàndria. A Lloret, era tradició que el mar cobrís tot el pla fins al lloc anomenat les Alegries.


El terreny per a l'edificació del temple i per al cementiri corresponent, unes trenta passes al voltant - d'aquí el nom de La Sagrera amb què era conegut el barri -, fou donat per Sicarda, senyora del Castell i terme de Lloret, vídua del noble Humbert de Ses Agudes. A la consagració de l'església, feta pel bisbe Berenguer Vifred el 8 de gener de 1079, van assistir-hi la senyora Sicarda i els seus fills, un dels quals - Bernat Humbert - seria precisament el següent bisbe de la diòcesi (1093-1111), mort en una expedició a Palestina. Consta que, antigament, l'ermita era coneguda també com a Nostra Senyora de Palos o Palou. Tal volta es tractaria d'una mala lectura de Ntra. Sra. de l'Alou, referint-se a la terra franca (alou) que havia donat Madona Sicarda.

En alçar la nova parròquia de Sant Romà, arran del mar, l'antiga esglesiola rural fou coneguda com a l'església vella o la Mare de Déu antiga. Més tard, passà a ser l'ermita de la Mare de Déu de les Alegries. L'ermita té característiques de construcció romànica, si bé les reformes modernes fetes després de la Guerra Civil la desfiguraren, sobretot per la part del campanar, al qual s'afegí un pis d'arcades i es rematà amb uns falsos arcs llombards de ciment i una teulada poc adient, de teula de colors, envernissada. La imatge principal és una verge vestida i articulada, sense valor artístic.
Festa de les flors a les Alegries
La Festa de les Flors se celebra a mitjans de Maig. L’ermita s’engalana de flors i es realitzen activitats al voltant de l’ermita durant tot el dia.
A més del concurs de flors a primera hora del matí a les Alegries, trobareu tot tipus d’activitats com sardanes, dansa, animació infantil, poesia i molt més.
La Festa de les Flors se celebra a mitjans de Maig, i s’engalana l’ermita de flors, amb un concurs obert a tothom, per dinar, es dona estofat i es ballen sardanes.
L’ermita de les Alegries, consagrada a l’any 1.079 i dedicada a Sant Romà, va ser la primera parròquia de Lloret de Mar, quan la població va separar-se de Maçanet de la Selva. Va ser-ho fins que l’any 1.522 es va traslladar a l’actual parròquia.
L’ermita també va ser coneguda com la Mare de Déu Antiga, fins que al segle XVIII rebé el nom actual. Del romànic original només en queda el campanar encara que no en la seva totalitat i la planta quadrada. Als segles XVII – XVIII, s’hi van fer remodelacions clarament marcades de la tendència arquitectònica del moment: el barroc, amb porta rectangular, ull de bou i un campanaret.