diumenge, 16 de desembre del 2012

Jardins de llum i amor



Veient l'exposició de Sorolla a l'Alhambra, sobre la llum, amb aquells quadres preciosos de xiprers i jardins, en unes sales em vaig fixar en els esbossos que el pintor fa per al seu jardí a casa de Madrid: dos projectes successius, prenent elements de Granada i d'escultures clàssiques, etc. Aquí apareixen aquests versos de Juan Ramón Jiménez: "Mariposa de luz, la belleza se va cuando yo llego a su rosa. / Corro, ciego, tras ella...  La medio cojo aquí y allá... ¡Solo queda en mi mano la forma de su huida!" Poc va gaudir Sorolla dels jardins d'aquesta casa preciosa, pocs anys, ja que al cap de tres anys d'aquests esbossos, el 1920, va tenir una hemiplegia i va morir al cap de altres tres anys. Aquests projectes em van fer pensar en els desitjos que ens mouen cap a alguna cosa més enllà del tangible, ens transporten sempre més enllà. 

En els dies lluminosos de Granada, amb tants colors i matisos sobre els arbres i muntanyes, cel i façanes, deia un pintor que voldria capturar tanta bellesa en un llenç. Però com diuen els versos, quan gairebé sembla que ho tenim, se'ns escapa. I així també molts projectes en la vida, quan els veiem fets realitat, ens surt cert desencant pensant: "només era això?". Tenim il·lusions i desitjos que quan es fan realitat ens satisfan per haver-ho aconseguit, però després se'ns passa l'entusiasme. Ens cansen les coses ... no era això el que buscàvem. Antonio Machado diu: "Érase de un marinero / que hizo un jardín junto al mar / y se metió a jardinero. // Estaba el jardín en flor / y el marinero se fue / por esos mares de Dios".
Podem passar una part de la nostra vida com el ruc darrere de la pastanaga, amb metes i propòsits, amb enganys de publicitat que ens diuen: "aconsegueix això i tindràs la felicitat"... però no la atrapem. On trobar-la? Explica una història d'un samurai que va tenir una visió. Va veure l'infern amb dimonis famolencs i magres que semblaven esquelets. Estaven asseguts davant d'un enorme plat amb un saborós arròs. A les seves mans tenien uns llargs palets d'uns dos metres de longitud. Cada dimoni intentava agafar la major quantitat possible d'arròs. No obstant això cadascun obstaculitzava l'altre amb els seus llargs palillos, que a més no podien arribar a posar-se'l a la boca, i cap arribava a menjar res. El samurai espantat va apartar la seva mirada d'aquella visió ... Més tard va arribar al cel. Allà va veure la gent feliç, en una estada preciosa i tots en una taula amb menjar molt rica, amb el mateix gran plat amb l'arròs saborós i els mateixos llargs palillos. Però els elegits respiraven literalment salut. Els enormes palets no els causaven cap dificultat. És veritat que cap podia alimentar-se amb el seu instrument. Però cada un prenia del plat i l'hi posava a la boca a qui tenia davant al costat ...

 No tenim uns "palets" per donar-nos la felicitat a nosaltres mateixos, però quan fem el bé als altres ens transformem en bons, i llavors, "de rebot" fem "cistella" com al basket: ens ve la felicitat. Per ser feliços hem de donar-nos als altres, estimar. Aquest és el secret d'una vida plena, alegre, plena d'esperança.
Llucià Pou i Sabaté