dilluns, 10 de juny del 2013

El Col·legi Major Moncloa (Madrid) celebra el seu LXX aniversari


Durant l'any 1943 Sant Josepmaria Escrivà va animar alguns professors universitaris a cercar una seu àmplia per traslladar la Residència del carrer Jenner, 6, que havia obert les seves portes el 1939, només acabar la guerra civil espanyola. A l'avinguda de la Moncloa (http://www.cmmoncloa.org/), a un pas de la Ciutat Universitària, van trobar dos xalets, que no estaven contigus, sinó a banda i banda del carrer, un davant de l'altre. La reparació dels danys causats allà durant la guerra i l'adaptació dels edificis a la seva nova destinació, es va allargar diversos mesos.

L'1 d'octubre de 1943, després de mesos d'obres, va obrir les portes la Residència de la Moncloa. El 7 octubre 1943 Josepmaria Escrivà -que atenia sacerdotalment la residència i era l'inspirador de tot el seu projecte formatiu- va explicar als nous residents la naturalesa de la mateixa. Entre els residents i els promotors s'establia un acord, com un contracte. La residència els oferia allotjament i atenció domèstica en bones condicions perquè poguessin concentrar-se en l'estudi; ambient de família i possibilitats d'expansió cultural. A canvi, lliurement, cadascun es comprometia a respectar un mínim d'horari i de normes de convivència bàsiques, que feien possible la finalitat de la residència.

El clima des del primer moment era de gran confiança. No s'ocultava la identitat cristiana de l'ambient de la residència, i alhora, el fundador de l'Opus Dei va explicar també que cadascun era lliure de pensar (en l'humà i el diví) el que li donés la gana: a ningú se li obligava a participar en els costums de família de caràcter religiós.

Un paper crucial des del primer moment ho va tenir l'Administració de la Residència. Amb l'ajuda de Carmen Escrivà (germana de Sant Josepmaria), un grup de dones va atendre l'Administració del Col·legi Major i van posar les bases del to d'educació i respecte que es conrea.

En aquests anys i en els anys posteriors, sant Josepmaria va acudir a Moncloa en nombroses ocasions per impulsar la formació i l'apostolat. El 24 octubre 1972 va tenir lloc una trobada amb els residents del Col·legi Major de la qual es recullen alguns moments en aquest vídeo commemoratiu del LXX Aniversari.