divendres, 7 de juny del 2013

Úrsula Von der Leyen, una ministra familiar


Està revolucionant la política alemanya. Fa ombra a la poderosa  Àngela Merkel  i fins al seu nom ha sonat per presidenta del país o futura canceller. És el cas  Úrsula Von der Leyen , una política atípica que està trencant motlles a Europa. Precisament ara és ministra de Treball i Afers Socials a Alemanya i a Espanya és coneguda per haver vingut a oferir feina a 5.000 joves espanyols.

 

   Aquesta alemanya de 55 anys és més que política. Els alemanys l'anomenen " la mare de la nació "   té set fills. Durant els seus anys en la política s'ha entestat a demostrar la grandesa dels fills, les enormes avantatges dels infants a la societat i ha lluitat per obrir camí a les famílies que volen tenir fills en una Europa amb una històrica crisi demogràfica.

 

La importància de resar amb els fills

Von der Leyen és a més una dona de fortes conviccions religioses. És cristiana i practicant. Conte orgullosa l'important que és esmorzar tots els dies amb els seus fills i pregar amb ells abans d'acudir a les seves obligacions  al Ministeri. De la mateixa manera fa el mateix a les nits abans que els seus fills vagin a dormir.

 

És una de les principals valedores a recuperar i  posar en valor a Europa els valors cristians  que han forjat el continent segles enrere. La família juga un paper essencial. Ho sap. I no l’importa liderar aquesta revolució familiar. No és estrany, per tant, que les feministes radicals la tinguin en el seu punt de mira i estigui sempre en la diana de les seves crítiques i insults.   "Aquesta dona! ". Així es refereixen a ella amb menyspreu les feministes. No obstant això, ella els replica que Alemanya i Europa anirien millor amb més dones com ella, és a dir, mares.

 

Lluitadora per la família

Des de 2009 és ministra de Treball però la seva incansable lluita per la família ve de més enrere, doncs prèviament, de 2005 a 2009, va ser  ministra de Família, Dona i Joventut . Des d'aquest lloc va legislar a favor d'aquest col·lectiu i va ajudar a que les famílies poguessin conciliar millor la cura dels fills i la feina. Una cosa bàsic avui dia.

 

Úrsula ha mostrat també al món la fal·làcia que no es pot ser mare i progressar professionalment, sense haver de renunciar per això a tenir família. Va estudiar Econòmiques i més tard es va doctorar en Medicina arribant a dedicar-se a la investigació. Més tard es va traslladar als EUA a causa de compromisos laborals del seu marit. Allà es va dedicar a cuidar dels seus fills i a la investigació i va veure la importància d'ajudar  la família. A partir d'aquí va entrar a la CDU alemanya i  va començar la seva meteòrica carrera política.

 

La seva carrera contracorrent

En arribar al Govern de Merkel va ser conscient que les seves cinc companyes de l'Executiu, inclosa Merkel, havien renunciat a la maternitat per dedicar-se a la política. Ella era l'estranya i lamenta que al seu país " tenir set fills estigui mal vist, es considera gairebé una provocació ".

Com ministra de Família preparar una mini-revolució que va ser fins i tot mal vista pel seu propi partit encara que sempre va seguir endavant. Va proposar  guarderies gratuïtes  i ajudes als pares per a la cura dels seus fills així com el permís perquè els pares poguessin quedar-se a casa cuidant dels nens. Malgrat les crítiques ella parlava de les seves experiències familiars i com havia pogut conciliar treball i família. "M'han arribat a preguntar si vull tancar als pares a fuetades i això  demostra el menyspreu cap a tot el que tingui a veure amb la cura dels nens ".

 

La família, bressol de valors

En una entrevista a  ABC  quan encara era ministra de Família, Von der Leyen assegurava que " no sóc una  superwoman , on sóc és el resultat d'un llarg camí d'alts i baixos i decisions amb el meu marit, i també d'alguns errors ".

 

"La família recobra la seva importància, no només com a factor d'equilibri, sinó com a eina per transmetre directament uns valors, una interioritat i una transcendència . A més, vam comprovar que sense nens un país no pot seguir existint, per raons econòmiques i també emocionals ", afirma.

 

"Els nens no signifiquen pobresa"

En aquest sentit, afegia que "estem en una situació molt crítica, sobretot psicològicament.  Cal tornar a parlar del pa que els nens porten sota el braç : es diu alegria, força creadora, seguretat futura ... que els nens no signifiquen pobresa, sinó perspectiva ".

 

De la mateixa manera, Úrsula Von der Leyen afirma que cal recuperar els valors de sempre, no existeixen els nous. "La família, la responsabilitat de l'altra,  valors cristians que han de ser traduïts a altres temps . La família no pot perviure mirant al que va ser, la seva economia i la de tots és ja global i la dona és avui molt important. Però segueixen important que hi hagi nens als carrers, la solidaritat generacional, la bona educació, la subsidiarietat, i cal preguntar-se com mantenir-les en un món modern ".

 

"Tenir quatre fills és com dirigir una pime"

En la seva opinió, la família "recupera importància enfront de la globalització.  La família és on s'aprèn la responsabilitat entre fills i pares , els valors que volem per demà. L'educació avui és transfronterera, però igual necessita límits, doncs més un trobarà regles. Els nens segueixen necessitant temps, i exemple: i han de conèixer valor de l'esforç per  l'èxit ".

 

Malgrat això veu canvis en el món actual. Ja hi ha empreses que prefereixen personal amb família que a solters. La ministra respon que és una cosa normal ja que "són els caps més flexibles, ràpides i madures emocionalment. Pensi que  tenir quatre fills és com dirigir una pime ".

 

Igualment, explica la seva experiència personal als Estats Units quan s’hi va traslladar amb el seu marit. "Quan em presentava a treballs als EUA sempre em preguntaven què feia a més del treball, si criava nens o col·laborava amb alguna associació.  M'han donat llocs per tenir fills ... A Europa me'ls donarien per no tenir-los! ".