dimarts, 24 de setembre del 2013

La Verge de la Mercè allibera els captius


 

 
L'ordre fundat al segle XIII, i que encara segueix vigent, s'ha convertit en la festivitat més representativa de Barcelona

Com cada 24 de setembre, Barcelona tornarà a vestir de gala per celebrar una de les festes més esperades de la ciutat: la Mercè. No obstant això, si preguntem als barcelonins quin és l'origen d'aquesta celebració, molts d'ells, la gran majoria, no sabran la resposta. La festivitat de la Mare de Déu de la Mercè va ser en els seus inicis una ordre que tenia com a objectiu salvar cristians capturats pels musulmans.

Sant Pere Nolasc, fundador de l'Ordre

Per resoldre el dubte hem de viatjar al passat, concretament al segle XIII. Sant Pere Nolasc , mercader i fundador de l' Orde de la Mercè , va tenir un somni en el qual li era ordenat vigilar una olivera. Però la tasca es va veure amenaçada amb l'aparició d'uns individus que arrencaven les seves branques, encara que per cadascuna extreta brollaven noves.

Preocupat per aquesta misteriosa aparició va visitar el dominic català Sant Ramon de Penyafort per trobar una explicació. El considerat introductor de la Inquisició a la Corona d'Aragó li va proposar fer oracions abans d'anar a dormir. Curiosament, en arribar la nit, Pere Nolasc, Ramon de Penyafort i el Rei Jaume I van tenir un somni revelador: la Mare de Déu de la Mercè els demanava fundar una ordre per tal d'alliberar els cristians captius en terres de l'Islam. Els religiosos es quedarien com a ostatges en el lloc dels captius i donarien la pròpia vida per ells en cas de ser necessari.

Fundació i reconeixement ...

Amb aquest objectiu, el 10 d'agost de 1218, quedava fundada a la catedral de Barcelona l'Ordre de la Mare de Déu de la Mercè, coneguda popularment com els mercedaris. El rei va concedir al nou ordre el privilegi de poder usar el seu escut real i el bisbe el va condecorar amb la creu blanca. El reconeixement de la Santa Seu va ser obtingut de Gregori IX al 1235 i ratificat per Innocenci IV al 1245.

Segles més tard, en 1637, la Verge de la Mercè es va convertir en copatrona de Barcelona a causa d'un vot que li va fer el Consell de Cent com a condició d'alliberar la ciutat d'una plaga de llagostes que amenaçava les collites.

Però no seria fins a 1868 quan la Verge de la Mercè es convertiria en patrona de la ciutat, després que el Papa Pius IX ratifiqués la decisió.