dilluns, 30 de setembre de 2013

Construïm el demà


La Sagrada Família

Recta final de l'obra mestra de Gaudí

diumenge, 29 de setembre de 2013

"Sóc conductor d'autobús i he nascut el 16 de juliol del 2013"


'Adolfo Reyes'   56 anys i va  néixer  el 16 de juliol de 2013. Així és com ell ho ha viscut. Adolfo va tornar a néixer realment a Palerm (Sicília) a bord d'un autobús en què viatjava un grup d'universitàries que havien anat a fer voluntariat des d'Espanya.


'Reyes', així l’anomenen, és conductor: porta 15 anys recorrent Europa amb aquest tipus de viatges i més de 30 al volant d'un autobús.

Aquell dia, un dimarts assolellat sicilià es va aixecar amb malestar, havia passat mala nit, li feia mal el pit i un braç. No li va donar més importància, l'esperaven per anar a la residència d'’Avis de Monreali’. No obstant això, Mn. Salvador, el sacerdot del grup, que era metge, va saber veure més enllà. Després de deixar  les voluntàries, dues de les responsables el van portar a l'hospital.
QuanAdolfo’ va entrar per la porta d'Urgències, li estava donant un infart de grau 3 i en plena operació va entrar en parada cardíaca. Després d'unes hores en estat crític, van tirar endavant gràcies als metges, als 6 'stents' que li van posar en el cor i segons ell: "com anava amb l'Opus segur que sant Josepmaria em va donar un cop de mà."
Encara que de seguida van arribar els seus fills, les voluntàries van anar-hi diàriament a veure’l. Va caldre establir torns perquè no podien estar les 26 a la UCI al mateix temps. Tanmateix ‘Reyes’ va esdevenir per a elles la persona més important a cuidar, sense desatendre per això a la gent gran de la residència.
Dos mesos després, la seva família i ell, planegen tornar a Palerm. El recorden com un lloc especial: el lloc on aquest estiu va tornar  néixer.

divendres, 27 de setembre de 2013

Una conversió "a cegues"


‘Ricardo’ té 46 anys i és cec a causa d'una malaltia a la retina. Durant la major part de la seva vida ha estat molt allunyat de l'Església. "Em dedicava a treballar, divertir-me i escoltar música heavy" Fins que va conèixer la que avui és la seva dona. A força d'acompanyar-la a Missa tots els diumenges a contracor, es va anar convertint amb les paraules que deia el sacerdot a les homilies. Després va conèixer l'Opus Dei a través d'un amic. Ens explica com ha canviat en la seva vida a l'acostar-se a Déu.

 

dijous, 26 de setembre de 2013

El Convidat


Així és com viu el bisbe més jove d'Espanya: el periodista Albert Om  és el conductor d'un curiós programa televisiu de TV3 anomenat "El convidat": visita amb la seva maleta la casa de personatges interessants de Catalunya i es queda a dormir i  menjar, convivint un parell de dies amb ells. En aquest cas conviu dos dies amb el Sr. Bisbe Xavier Novell a Solsona.
 
El passat dilluns 23 de setembre TV3 va emetre   la seva estada de dos dies a casa del jove bisbe de Solsona, Xavier Novell.
 

dimecres, 25 de setembre de 2013

dimarts, 24 de setembre de 2013

La Verge de la Mercè allibera els captius


 

 
L'ordre fundat al segle XIII, i que encara segueix vigent, s'ha convertit en la festivitat més representativa de Barcelona

Com cada 24 de setembre, Barcelona tornarà a vestir de gala per celebrar una de les festes més esperades de la ciutat: la Mercè. No obstant això, si preguntem als barcelonins quin és l'origen d'aquesta celebració, molts d'ells, la gran majoria, no sabran la resposta. La festivitat de la Mare de Déu de la Mercè va ser en els seus inicis una ordre que tenia com a objectiu salvar cristians capturats pels musulmans.

Sant Pere Nolasc, fundador de l'Ordre

Per resoldre el dubte hem de viatjar al passat, concretament al segle XIII. Sant Pere Nolasc , mercader i fundador de l' Orde de la Mercè , va tenir un somni en el qual li era ordenat vigilar una olivera. Però la tasca es va veure amenaçada amb l'aparició d'uns individus que arrencaven les seves branques, encara que per cadascuna extreta brollaven noves.

Preocupat per aquesta misteriosa aparició va visitar el dominic català Sant Ramon de Penyafort per trobar una explicació. El considerat introductor de la Inquisició a la Corona d'Aragó li va proposar fer oracions abans d'anar a dormir. Curiosament, en arribar la nit, Pere Nolasc, Ramon de Penyafort i el Rei Jaume I van tenir un somni revelador: la Mare de Déu de la Mercè els demanava fundar una ordre per tal d'alliberar els cristians captius en terres de l'Islam. Els religiosos es quedarien com a ostatges en el lloc dels captius i donarien la pròpia vida per ells en cas de ser necessari.

Fundació i reconeixement ...

Amb aquest objectiu, el 10 d'agost de 1218, quedava fundada a la catedral de Barcelona l'Ordre de la Mare de Déu de la Mercè, coneguda popularment com els mercedaris. El rei va concedir al nou ordre el privilegi de poder usar el seu escut real i el bisbe el va condecorar amb la creu blanca. El reconeixement de la Santa Seu va ser obtingut de Gregori IX al 1235 i ratificat per Innocenci IV al 1245.

Segles més tard, en 1637, la Verge de la Mercè es va convertir en copatrona de Barcelona a causa d'un vot que li va fer el Consell de Cent com a condició d'alliberar la ciutat d'una plaga de llagostes que amenaçava les collites.

Però no seria fins a 1868 quan la Verge de la Mercè es convertiria en patrona de la ciutat, després que el Papa Pius IX ratifiqués la decisió.

dilluns, 23 de setembre de 2013

Viatge del Sant Pare a Sardenya


Acompanyo un seguit de vídeos (un darrera l’altre) sobre la visita del Sant Pare a Sardenya

dimecres, 18 de setembre de 2013

Testimoni - Records d'Álvaro del Portillo


Coincidint amb la publicació del Decret que reconeix l'existència d'un miracle per intercessió de ‘Mons Álvaro del Portillo’, s'acaba d'estrenar un documental sobre la seva vida. ‘Alfonso Aguiló’ ens apropa la figura de qui va ser primer successor de sant Josepmaria al capdavant de l'Opus Dei.


Reportatge emès al programa "Testimoni" de TVE el passat dia 15 de setembre de 2013.

dilluns, 16 de setembre de 2013

Excursió al Roc Blanc: Agost 2013

 
Ascensió al bonic i altiu Roc Blanc (2.544 m), cim amb unes visites impressionants de 360º dels Pirineus. Entre elles podem destacar els Perics i la Dent d’Orlu. A peu de cim podrem gaudir del llac de Laurenti.
 
El cim es troba en una de les regions mes boniques del ‘Pirineu Ariegois’ perdut en la regió de Donesà en un escenari molt alpí.
 
El Donesà és una comarca occitana, al llenguadoc, al nord del Capcir, a la banda esquerra de l’Aude, riu que separa del País de Salt. Forma part del departament de l’Arièja.
 
A garbí (se), termenejant amb la reserva d’Orlú i la Vall de la Galba, s’hi alcen un grapat de cims d’escassa alçària, però de caràcter agrest: Pla Bernat, de la Tribuna, Baxouillade, Recantons, Roc Blanc.
 
El Donesà ens va acollir amb el seu espectacular paisatge d’estanys, boscos atlàntics de fagedes i avetoses i cims alpins, i ens proporcionà la  felicitat de caminar pels seus senders. Poc conegut i tant a prop, país de barretina i porró,  de parla catalana i occitana ens uneix un passat comú amb aquesta comarca veïna de la Cerdanya i el Capcir. Una meravella pels sentits caminar dins els seus boscos humits, entre estanys maragdes i cims altius.
L’ascensió al Roc Blanc és fàcil, però cal tenir en compte que en aquesta zona la neu hi és present fins ben entrat l’estiu i això pot augmentar el nivell de dificultat.
 
Es passa per l’estany de Laurenti, que és un paratge molt visitat per excursionistes i pescadors, un lloc idíl·lic.
 
El fet d’estar a una hora de camí del lloc on es pot deixar el cotxe fa que sobretot els caps de setmana sigui molt concorregut. A la riba del llac es permet l’acampada. Aquesta circumstància cal tenir-la en compte si hom vol fer l’excursió en dues etapes o si vol encadenar diversos cims de la zona.
 
Per definir la contrada, manllevem les paraules de l’autor d’un dels reportatges que podem trobar a la ressenya:

"Aquest indret permet fondre les targetes de memòria de les càmeres, ja que t’ho miris d’on t’ho miris, trobes aquella imatge de postal" o be " sabia d’ella pel que altres companys m’havien explicat, però al veure-la ‘in situ’ qualsevol elogi queda curt"
 
Sortida/Arribada:
 
Des de Montlluís, s’agafa la carretera cap a Formigueres (D-118) i Quérigut (D-16), a l’entrada de La Pla, cal seguir 100 metres cap a Mijanès, una carretera asfaltada a l’esquerra (últimament bastant deteriorada, hi ha trossos amb molts sotracs), durant uns 9 kilòmetres ens porta fins al refugi lliure Laurenti
 
Ruta
 
Refugi Laurenti (0:00 , 1.636 m) – Llac Laurenti (1:00 , 1.940 m) – Coll Laurenti (2:40 , 2.400 m) - Roc Blanc (03:10 , 2.544 m) - Coll Laurenti (3:30 , 2.400 m) – Llac Laurenti (5:00 , 1.940 m) – Refugi Laurenti (6:00 , 1.636 m).
 
 
Recorregut
 
Vam començar la ruta per un camí molt pedregós, amb una forta pujada per dins un bonic bosc de pi, fins al llac Laurenti, impressionants vistes, davant nostre l’estany, a l’esquerra la cresta de Laurenti amb el Pic de la Tribuna (2.499 m), al davant el Pic de Baxouillade (2.546 m) i a la dreta destaca l’imponent Roc Blanc (2.544 m). Vam flanquejar el llac per la dreta, el camí va pujant sempre deixant a la nostra dreta el cim del Roc Blanc, a la cota 2.250, un petit llac, fa girar el camí cap el nord, davant nostre el col de Laurenti (2.400 m) que el vam pujar per una forta pendent, arribats al coll una senyal ens indicà que al altre costat hi ha la Reserva National de fauna d’Orlú. Vam girar a la dreta per seguir enfilant-nos fins el cim, els últims metres ens tocà grimpar una mica per uns blocs de granit, per assolir el punt més alt (2.544 m) i poder gaudir de les vistes. La baixada la varem fer pel mateix lloc, per arribar al llac Laurenti en paral·lel a l’aigua que baixa pel rec Laurenti, arribats al llac el vam flanquejar per la dreta, així li vam donar tota la volta. A l’estiu hi ha qui aprofita per donar-se un bany i fer un petit descans en un dels prats d’herba fresca que l’envolten.
 
Finalment vam enfilar el camí fins al lloc de sortida pel mateix camí de pujada. De tornada vam fer una parada a Formigueres per comentar i celebrar el final d’una gratificant sortida.
 
 

divendres, 13 de setembre de 2013

Jornada mariana de la Família a Torreciutat


 

El Santuari marià de Torreciutat (Osca)  acollirà demà dissabte la 24ena Jornada Mariana de la Família. Aquest anyla peregrinació festiva  serà presidida per monsenyor Francisco Pérez, arquebisbe de Pamplona i bisbe de Tudela, i tindrà com a lema La família, formadora de valors humans i cristians’.

A més de l'Eucaristia, al llarg del dia tindrà lloc l'oferiment de nens a la Mare de Déu, el rés del Rosari i l'exposició del Santíssim, així com un festival infantil. L'agost passat, va tenir lloc al Santuari una altra tradició entranyable: la pesada i presentació a la Verge de Torreciutat de nens nascuts en l'últim any, la festa se celebra el diumenge posterior a la solemnitat de l’Assumpció. Segons és costum, els pares ofereixen el pes dels seus fills en productes típics de la seva terra, que serveixen per alimentar  famílies necessitades de la zona.

dimecres, 11 de setembre de 2013

El Papa respon la carta oberta d'un diari italià amb preguntes sobre la fe


El Papa Francesc torna  sorprendre. El diari italià 'La Repubblica' va publicar una extensa resposta del Papa al periodista i fundador del diari Eugenio Scalfari que al juliol i agost publicà una carta oberta en la qual plantejava els seus dubtes i preguntes sobre la fe cristiana després de llegir l'encíclica 'Lumen Fidei' .

dimarts, 10 de setembre de 2013

Excursió al Carlit. Agost 2013


El passat 20 d’agost vam fer una excursió molt original: pujar al Carlit. Alguns pensareu que faig broma i, què  la fa ‘original’? ja que en ple estiu pujar al Carlit no és cap cosa extraordinària, gairebé sembla una processó per la quantitat de persones que hi pugen.
Doncs no, no bromejo. L’excursió que explico a continuació és una mica més llarga, el desnivell més fort que el camí tradicional de les Bulloses, i també val a dir, que el tros final és una grimpada una mica exigent,  potser per aquests motius no es troba gairebé ningú fins arribar al cim. Però un cop dalt, renoi, quina satisfacció!
Aproximació:
Agafar la carretera N-20 en direcció Portè-Puymorens. Just a l’entrada de Portè desviar-se a la dreta en direcció als Llacs –un rètol ho anuncia a l'entrada-, seguir aquesta carretera fins el final.
Excursió:
Sortida de l'aparcament vora el llac Passet al final de la carretera, on pujaven les vagonetes per la construcció de la presa del Lanòs. Agafar el camí de pujada dels enginyés (cantó baga) en direcció Font Viva. Arribats a una cabana de pastors que han fet nova -no n’hi ha d’altre en tot el camí, i substitueix una antiga barraca de pedra mig enrunada -, aquí s’ha de parar atenció perquè al cap d’uns 50 m es troba una cruïlla -que no es veu gaire- i s’ha d’agafar un corriol a mà dreta en direcció oest, és un camí poc marcat doncs en prou feines hi transita ningú. Cal estar atents, de tant en tant hi ha alguna fita, però fet i fet s’ha d’intuir. Quan la forta pujada comença declinar cal fixar el rumb i seguir direcció sud fins el fons de la vall i pujar el Coll Roig. Val a dir que la pujada és dura. Arribats a Coll Roig paga la pena entretenir-se una estona contemplant unes vistes panoràmiques. No cal dir-ho gaire alt, perquè els esbufecs t’hi obliguen i recrear-se una estona contemplant el panorama s’agraeix.  Continuar per la carena del Puig Roig Oriental, Solana Carnissera, Coll dels Andorrans i finalment una grimpada bastant exigent per pujar el cim del Carlit.
La baixada la vam fer pel cantó nord en direcció a l’estany Foradat i Lanòs, per continuar després pel camí de la solana –ponent- seguint les marques vermelles i blanques de gran recorregut, per deixar-les tan bon punt tinguem el llac de Font Viva ben bé a sota nostre, llavors baixar per una drecera ben marcada fins l’estany –el camí és molt evident i no té pèrdua-,  tot seguit un viarany al costat del rierol per on desguassa l’aigua del llac ens portà just a l’aparcament on havíem deixat els cotxes. Una volta circular, molt original, amb bastant desnivell i potser per això t’assegures no trobar ningú fins arribar al cim del Carlit. La baixada pel Lanòs i Font Viva tampoc és massa sovintejada. Potser per això és tan desconeguda.
 
 
 

diumenge, 8 de setembre de 2013

Una pregunta molt original


El prelat de l'Opus Dei va mantenir el passat  31 d’agost una trobada a la tradicional sala Gürzenich de Colònia amb 1.200 persones procedents de tot Alemanya, algunes de Bèlgica i també d'Holanda.
Un nen de vuit anys va estar aixecant la mà durant uns minuts fins que va aconseguir fer una pregunta molt original al prelat de l'Opus Dei.


dissabte, 7 de setembre de 2013

Algunes idees per viure la major jornada de dejuni i oració de la Cristiandat en dècadesÉs extraordinària l'acollida en el món sencer a la jornada d'oració i dejuni convocada pel Papa per demanar el do de la pau per a Síria i el món sencer . Aquí teniu algunes idees per viure la major jornada de dejuni i oració de la Cristiandat en dècades .


"Porto aquí 23 anys i no recordo res semblant d'aquesta dimensió a la Plaça de Sant Pere" , ha explicat als periodistes aquest dijous el director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu , ‘Federico Lombardi’
 
La petició del Papa Francesc perquè aquest dissabte 7 de setembre, vigília de la festa de la Nativitat de la Mare de Déu ( celebrada a tots els països catòlics sota centenars d'advocacions locals ) , es celebrés a tot el món una jornada de dejuni i oració "
per la pau a Síria , a l'Orient Mitjà, i en el món sencer " , ha tingut un ressò excepcional .


Encara que els canonistes coincideixen que el dejuni aquest dia no constitueix una obligació estricta per als catòlics , i de fet el Papa va estendre l'anomenat , " segons la manera que consideren més oportú , als germans cristians no catòlics , als pertanyents a les altres
religions i als homes de bona voluntat " , l'acollida per part de les diòcesis ha estat activa i militant a tot el món .
 
La jornada culminarà a la Plaça de Sant Pere . A partir de les 17.45 hores , cinquanta sacerdots començaran a confessar als fidels sota la columnata de Bernini , de manera similar a les confessions massives ofertes als joves durant les JMJ .

A les 19.00 hores es cantarà l' himne ‘Veni Creator’ a l'Esperit Sant, i el Papa rebrà la imatge de la Verge Salvació del Poble Romà , que portarà a coll la Guàrdia Suïssa .
 .
Després es resarà el rosari , llegint l'inici de cada misteri una oració de Santa Teresina de l'Infant Jesús , i després d'una al·locució del Sant Pare començarà l’exposició del Santíssim, i amb la benedicció acabarà la jornada .
divendres, 6 de setembre de 2013

El Sant Pare convida a tots a participar en la Vetlla de Pregària per la pau


El Papa Francesc continua reclamant amb força i insistència la pau. Durant la primera audiència general després de les vacances va convidar a tots a participar en la vigília de dejuni i oració per la pau que ha convocat a la plaça de Sant Pere per demà dissabte 7 de setembre.
 El Papa a líders mundials: Abandoneu la hipòtesi d'intervenció militar a Síria
El Sant Pare està dedicant totes les seves energies per evitar un atac militar a Síria. Per això, ha escrit un text molt incisiu als líders del G-20 que es van reunir ahir a Sant Petersburg, Rússia. El Papa Francesc lamenta des que va començar el conflicte a Síria "interessos particulars" han impedit trobar una "solució que evités la massacre  inútil a la qual estem assistint".


Us aconsello entreu en aquesta pàgina i, per descomptat,  ens unim tots en la jornada d'oració i dejuni a la qual ens ha convocat el Sant Pare per demà dissabte.