dissabte, 8 de novembre del 2014

25è aniversari


La caiguda del mur de Berlín va agafar desprevinguts els alemanys i també el mateix govern de l'RDA. El 9 de novembre al vespre, en una accidentada roda de premsa, el portaveu de politburó anunciava que els alemanys de l'est tenien permís per creuar la frontera. La norma entrava en vigor immediatament. Milers d'alemanys estaven en aquell moment mirant la televisió i escoltaven aquell missatge, incrèduls. Molts es van dirigir als passos fronterers, agafant els policies per sorpresa. Els guàrdies, desconcertats, van aixecar finalment les barreres. L'alegria es va desfermar, especialment a Berlín. La nit va ser llarga. Ciutadans de l'est i l'oest van començar a enderrocar aquella paret que tant patiment els havia provocat.
D'això ja fa 25 anys. La desaparició del mur de Berlín és un dels capítols més rellevants de la història del segle XX.
El cardenal Jean Louis Tauran, actual president del Pontifici Consell del Diàleg Interreligiós, era número dos del 'ministeri d'Exteriors de la Santa Seu' quan el Mur de Berlín va caure el 9 de novembre de 1989.
Aquell any era subsecretari per a les Relacions amb els Estats, i ho va ser de 1988 al 1990, i secretari del 1990 fins al 2013 . Recordo el que deia el papa Joan Pau II: tots sabien que el sistema comunista no funcionava i que anava a caure, però ningú havia pensat o previst que seria així de ràpid i sense vessament de sang. Quan el papa Joan Pau II va ser escollit jo vaig dir: "el comunisme ha mort" .
Benet XVI també va parlar en dos discursos sobre la caiguda del Mur de Berlín