dimecres, 4 de febrer del 2009

“Una campanya per promoure una mort digne amb mitjans no tan dignes”.



Després d’uns dies en què no he pogut editar cap article en el bloc per problemes amb el meu ADSL i que encara no han estat del tot resolts, he decidit tirar endavant per veure què passa, ho faig amb un tema de prou actualitat, però que gairebé sempre s’hi acostuma a passar de puntetes.


Periòdicament es desenvolupen campanyes pro eutanàsia que, orquestrades en diferents diaris de més tirada a cada país, atien, a cop de presentar casos límit, aferrissadament explotats de forma “mediàtica” que molt bé podríem dir, mantenen el seu propi “corredor de la mort”, i pel qual van desfilant alguns malalts que desitgen morir i algun que altre, sense desitjar-ho, ja hi ha qui se n’ocupa de decidir-ho.
Alguns, són persones que no troben sentit a seguir vivint, per ser invàlids, ancorats a una cadira de rodes, prostrats en un llit o pateixen una malaltia que s’anirà agreujant sense esperança.
No sempre són malalts terminals. Tots recordem ‘Ramón Sampedro’, tetraplègic espanyol que durant una pila d’anys va enarborar la bandera del dret a morir, no estava pas en pitjors condicions que molts d'altres tetraplègics que van optar viure dignament la seva discapacitat.
El fi que se’n vol treure, és l’exemple que s’hi vol donar a la seva mort, i cal destacar que, fets tan tràgics com excepcionals, serveixin de palanca per a legalitzar l’eutanàsia.
Un cop el malalt entra en el “corredor de la mort”, és sotmès a un ben estudiat protocol "mediàtic"; que si la història clínica, entrevistes a manta, reportatges a vessar –aquí juguen un paper clau les declaracions de l’Associació pro dret a Morir amb Dignitat, que acut sol·lícita a la capçalera del malalt, i també, val a dir, cobra uns redits propagandístics importants- per esbombar els fets a so de bombo i platerets etc., seguint un reguitzell de preguntes intencionades dirigides a les autoritats sanitàries per veure ¿què s’està fent amb tot aquesta qüestió?
Articles d’opinió per a reivindicar la legalització de l’eutanàsia.
I no falta un reportatge final quan el malalt aconsegueix per fi “una mà amiga” que li faciliti la mort.