dimecres, 8 d’abril del 2009

La Setmana Santa


La Passió, Mort i Resurrecció del Senyor constitueixen en aquests dies el centre de la vida cristiana en les comunitats creients arreu del món.

A Espanya, aquests misteris impregnen la cultura popular, i la seva manifestació no es limita a l'interior dels temples, sinó que s'obre al carrer en una significativa mostra de testimoniatge de fe.

Temps enrere, per aquestes dates, tradicionalment es guardava un cert aire de dol, de recolliment, d'oració.

S'acompanyava al Crist i a la Verge en el viacrucis de la seva Passió al so d'orquestres que seguien els misteris pels carrers de ciutats i pobles.

No existia aquest afany delerós de daurar la pell al sol a les platges, ni estava ben vist sortir de viatge o altres divertiments.

El dejuni i l'abstinència del Divendres Sant no s'han derogat, encara que molts –tenim de suposar- potser no se n’han assabentat.

Del Diumenge de Rams al Diumenge de Resurrecció, moltes ciutats es converteixen en una petita Jerusalem, on grans i petits, celebren la seva fe dins les esglésies, i ja en el carrer, reviuen junts els últims moments de la vida de Crist, contemplen la presència propera de la seva mare, Maria, i en aquest diàleg fe i cultura, actualitzen el misteri de la Salvació.