divendres, 12 de juny del 2009

La Sagrada Hòstia que va sagnar a Bolsena, un miracle en l'origen del Corpus.



Fa pocs dies varem visitar ‘Bolsena’ i ‘Orvieto’ i vam poder presenciar els preparatius per a la celebració de la solemnitat del Cos i la Sang de Crist.

Aquestes dues ciutats assoleixen un relleu especial, molt important, per les sagrades relíquies que conserven.

Varem contemplar el Corporal amb les taques de Sang, que amb gran fervor popular treuen en processó en una custodia.

La festa de ‘Corpus Christi’ celebra de forma solemne la presència real del Cos i la Sang de Jesucrist sota l'aparença de pa i vi en l'Eucaristia.

El Papa Urbà IV va implantar aquesta solemnitat en 1264, en part mogut per una petició insistent de la monja Santa Juliana de ‘Mont Cornillon’.

El va acabar de convèncer un miracle aquell mateix any en la ciutat italiana de ‘Bolsena’.

Pere de Praga, un sacerdot que dubtava de la presència real de Crist en el pa i el vi, va veure sagnar la Sagrada Hòstia mentre celebrava la missa.

La sang va caure sobre el corporal que es fa servir en l'Eucaristia i el va xopar completament, així com unes lloses del terra.

Urbà IV, que estava en la veïna ciutat d’’Orvieto’, va examinar el corporal, i va entendre que el miracle era la confirmació al seu desig d'instituir la festa.

El Papa va encarregar a Sant Tomàs d’Aquino himnes (sobretot el «Lauda Sion») que encara el cantem per aquestes dates.

A partir del segle XIV, en molts llocs d'Europa es va popularitzar la pràctica de treure l'Eucaristia en processó, engalanant els carrers i llançant pètals de flors al pas de la Custodia.


L'escorta del vídeo es fa una mica difícil, perquè és en un altre idioma, però al cap i la fi, el que compte és la visió.