dilluns, 1 de febrer del 2010

USA: el poble recolza el matrimoni home-dona


Als Estats Units l'estat de Maine va rebutjar en referèndum una llei aprovada pel parlament que autoritzava el matrimoni entre persones del mateix sexe. El passat 3 de novembre una majoria del 53% dels votants d'aquest estat nord-americà van aconseguir una victòria aclaparadora davant el moviment pro-matrimoni gai que, com assenyalava el New York Times * tenien "molts més diners i molts més voluntaris" i a més, jugaven a casa i el terreny els era favorable, ja que "Nova Anglaterra, fins el moment, havia estat sempre més receptiva al matrimoni homosexual que cap altra regió dels Estats Units".

Enguany, quan es consulta al poble gairebé ja no és notícia , i menys si aquest rebutja que el matrimoni pugui ser entre persones del mateix sexe. Ja s'ha votat en 31 estats i els 31 han dit SÍ que el matrimoni estigui format entre un home i una dona. Amb Maine ja són 43 estats (d'un total de 50) els que prohibeixen el matrimoni homosexual: 29 per esmena constitucional i 14 per llei comuna. És curiós que en l'edició digital de ‘El País’ ni tan sols ho el destacava en titulars i ho posava al final d'una notícia en la qual parla de l'alcalde de Nova York, com aquell que constata quelcom rutinari.

Aquí Espanya sembla que no tenim una tradició democràtica prou assentada que permeti consultar al poble temes d'entitat com aquest. Se’n consulten d’altres amb unes dades de participació descoratjadores.

A la campanya, els defensors del matrimoni van aconseguir desmuntar l'argument que els homosexuals estaven discriminats. Un dels anuncis publicitaris que van crear per la televisió insistia que, actualment, Maine pot reconèixer els drets civils de tots els ciutadans sense necessitat de canviar la definició legal del matrimoni.