dijous, 1 de setembre del 2011

Anècdota del Sant Pare: un secret molt ben guardat



Publicat en el bloc ‘ANECDOTAS Y POESIAS’ per ‘Juan Ramón Domínguez’

.

Hi han actes oficials que es publiquen amb temps i tothom els coneix. Generalment acostuma passar així. Però hi ha detalls d'aquests actes que, per prudència i seguretat no surten a la llum pública, però que al final s’acaben sabent. Fa dos dies vaig tenir l'oportunitat de parlar amb un dels que participaven en l'operatiu de la seguretat del Papa en la celebració de la JMJ. Vaig poder saber que tot estava perfectament organitzat, i que tenien previstes qualsevol de les eventualitats que poguessin succeir, fins la més insòlita i absurda.
Poca gent sap que sota la gran tarima de ‘Cuatro Vientos’, on va presidir el Papa, hi havia un comando de policies experts en explosius per evitar qualsevol atemptat. En cas d'emergència el setial on seia Benet XVI automàticament es desplomava, amb el Sant Pare inclòs, a una fossa on un matalàs d'aire esmorteïa perfectament la caiguda. El van provar amb un sacerdot i va funcionar perfectament. I detalls d'aquesta índole van cobrir tots els llocs on el Papa va estar present. Els accessos a llocs propers a Sa Santedat estaven rigorosament controlats. Més d'un Monsenyor es va quedar sense poder entrar a alguns dels recintes per no tenir la documentació perfectament en regla.
Aquests són els treballadors silenciosos, que sense aparèixer enlloc estaven a tot arreu. Com ja s'ha informat tot estava dissenyat pel cap de seguretat del Vaticà. M'explicava aquest expert policia que alguns companys, en l'estada del sant Pare a la Basílica de la Sagrada Família a Barcelona, van estar diverses hores penjats d'arnesos en alguna de les torres per vigilar les teulades.
Però hi ha un secret molt ben guardat que em va revelar aquesta amic meu, el nom del qual em reservo. Quan van acabar els actes en la visita a Barcelona, el Papa es va traslladar a l'aeroport amb el seu seguici que el va acomiadar en el seu viatge de retorn a Roma. L'avió es va enlairar del Prat, però no va anar cap a Roma, sinó que aterrà en el proper aeròdrom de Reus, perquè el Papa volia fer una visita privada de diversos dies al Monestir de Montserrat. Un helicòpter, ja previst, el va traslladar a l'Abadia de Montserrat, on va passar uns dies convivint amb els monjos. Volia compartir aquest ambient benedictí, del qual el Papa és molt devot.
Aquesta notícia pot semblar de ciència ficció, però quan el conte un testimoni directe te l'has de creure, perquè no té cap raó per inventar-se-la. L'he contrastat amb algun dels membres que treballen a la Cúria Vaticana, i només s'han limitat a dir que el dimecres següent el Papa havia estat a l'audiència habitual, però sense parlar de la seva arribada a Roma.
Això no té res de particular, encara que sí d’insòlit. També altres caps d'Estat fan les seves visites privades al marge de les oficials. Per a Espanya, i molt especial per a Catalunya, és un gran honor. Encara que la notícia revelada no deixa de ser sorprenent. És un secret del Papa molt ben guardat, encara que gairebé tot s’acaba sabent.
Aquest Papa, tan silenciós, fa el que ha de fer sense sorolls ni publicitat la majoria de les vegades. De portes endins del Vaticà es continua treballant en silenci vetllant per tota l'Església i el bé del món. El Regne de Déu actua generalment en el silenci de l'oració i el tracte personal amb les ànimes.


Juan García Inza