dimarts, 19 de febrer del 2013

19 de febrer

Sant Josepmaria y Don Álvaro del Portillo. Guatemala. 19 de febrer de 1975
 
El maig de 1974, sant Josepmaria va començar el seu segon viatge a Amèrica i va tenir com etapes Brasil, Argentina, Xile, Perú, Equador i Veneçuela. Però l'empenta de l'ànima del fundador de l'Opus Dei superava la resistència del seu cos que començà flaquejar. Després d'un intens treball a Brasil i Argentina, va patir una faringitis a Xile que es va anar complicant en arribar al Perú, a això es va sumar després el mal d'altura a l'Equador, i la seva salut se’n va ressentir notablement.
.
Recorda Mons Xavier Echevarría que van haver «anar retardant el viatge, pel que fa als plans inicials, unes vegades per les condicions atmosfèriques, altres vegades perquè la salut de sant Josepmaria estava bastant malmesa, i no hi havia possibilitat d'atendre les reunions multitudinàries previstes. En tots els casos, va ser exemplar el comportament de don Álvaro, animant, sostenint, sabent guardar silencis quan sant Josepmaria no podia amb el seu cos, i s’havia de sotmetre a tractaments mèdics que el deixaven esgotat.
Si sempre havia estat un fill fidel del fundador, durant aquests mesos d'autèntic calvari físic per sant Josepmaria, va estar sempre al seu costat amb una atenció que demostrava la seva fidelitat a Déu, a través del seu servei lleial a qui el Senyor havia escollit per iniciar el camí de l'Opus Dei ».

El 29 gener 1975 sant Josepmaria va voler reprendre la catequesi per terres de Veneçuela i Guatemala, que es va perllongar al llarg del mes de febrer. A la capital guatemalenca es va produir un petit succés, carregat de significat. El 19 de febrer era el sant de don Álvaro, i, durant una tertúlia en la qual participaven un bon grup de fidels de l'Opus Dei, algú va preguntar al Pare: - Què fer per ser fidels com Álvaro? Immediatament, tots els presents van esclatar en un fort aplaudiment, al qual es va unir sant Josepmaria amb gran content.
Font: "Álvaro del Portillo. Un hombre fiel". Javier Medina Bayo / / Edicions Rialp - 2012