dimecres, 20 de febrer del 2013


Jornada catxetera pels rodals de Calonge i Palamós

En què consisteix?

Geocaching” oGymkhana GPS’ és l'activitat d'amagar i trobar "tresors" en qualsevol lloc, amb l'ajuda d'un GPS. Objectes que han anat deixant els descobridors del contenidor. La persona que troba el catxé registra el seu nom i data en un bloc de notes que queda dipositat amb la resta d'objectes.
Els contenidors solen ser estancs i de plàstic per evitar la degradació.
Consisteix, per part d'una persona, en amagar objectes al camp o a la ciutat i posteriorment apuntar les coordenades geogràfiques d'aquest punt mitjançant un receptor GPS i fer-les públiques (en general en llocs web especialitzats) perquè altres persones puguin fer la seva recerca. En aquests llocs on es publiquen les coordenades, la gent pot entrar a consultar tresors amagats prop de casa o per alguna zona on vagi a fer un viatge.

Dijous passat vam fer un tros de camí de ronda pel voltants de Calonge i Palamós fent una passejada, gaudint de les vistes i cercant catxés.

Vam visitar un seguit de llocs molt bonics i amb molta història, com ara:

Cap Roig es unes de les imatges més conegudes de la Costa Brava. Un indret de gran bellesa. És la penúltima cala de Calonge direcció Platja d'Aro.

La cala pren el nom l'illot. Es molt recomanable durant tot l'any, però els colors de l'hivern i poder gaudir del camí de ronda, sense la gentada de l’època estival, no té preu.

Roques Planes és una magnífica cala de Calonge

La cala pren el nom de la forma de les roques. És molt concorreguda durant tot l'any, sobretot a l'estiu. Durant la resta de l'any es un indret amb encant per passejar i gaudir del mar, amb molt bones vistes de la badia de Palamós - St. Antoni i de la resta de cales de Calonge a Platja d'Aro.

La Torre Valentina és un dels monuments més emblemàtics de la localitat de Calonge. Es una torre de guaita que estava destinada prevenir els atacs de pirates . No té porta, s'arriba per una escala de mà.

Castell de Calonge

El castell figura esmentat a començament del segle XII. Després, a començament del segle següent, passa a ser propietat de la casa de Cruïlles. Amb Berenguer de Cruïlles (mort cap el 1330) el castell passa a la branca secundària dels Cruïlles de Calonge, que amb més o menys sort aconsegueixen mantenir la seva propietat junt amb altres beneficis, com ara la jurisdicció civil i criminal sobre el territori, etc.
El 1477 el castell fou incendiat pel conflicte dels remences, que també van atacar la vila. Poc més endavant torna a ser incendiat (1485), però és restaurat amb rapidesa. Pere Galceran el va vendre a Galceran de Requesens (1439-1505), passant llavors dels Cruïlles a mans de la casa dels Requesens, després va passar als Cardona i d'aquests al ducat de Sessa. El 1899 passa a ser propietat d'una família de Calonge, i s'utilitzava com a casino i teatre. Ara és propietat de la Generalitat de Catalunya que s'encarrega de la seva adequació.

Dolmen de Puig Ses Forques.

El Dolmen de Puig ses Forques es troba situat al municipi de Calonge, al cim d'un turó d'on pren el nom. El puig ses Forques s'anomena així perquè antigament hi penjaven els que no complien les normes del règim. I els penjaven fins que els corbs els feien desaparèixer. Aquest dolmen és el més voluminós de la zona, i va ser egirit cap als anys cinquanta, perquè es trobava a terra. A prop, a uns metres, també es pot visitar el Cromlec.

El Far de Palamós

La llum del Far de Palamós guia als navegants des de l’1 de setembre de l’any 1865. Es va començar a construir l’any 1863. El far de Palamós, també era conegut com a “far del molí” perquè antigament en aquest indret i havia un molí de vent. Aquest molí dóna nom a la rocam on està situat el far, anomenada “punta del molí”. Aquesta orografia protegia el port de Palamós dels vents de llevant i gregal. Quan el llevant bufa amb força, les onades poden arribar fins als peus del far. L’edificació es troba integrada al nucli urbà de Palamós i va ser, juntament amb el far de Calella (Sant Sebastià )a ser electrificat (1917). L’any 1975 va ser reformat dels desperfectes ocasionats pels bombardejos de la Guerra Civil.
Des de la placeta del far, es pot observar la badia de Palamós - Calonge/Sant Antoni, les illes Formigues, la balisa lluminosa de la Llosa i en la llunyania la Punta Prima, prop de Sant Feliu de Guíxols. La Llosa de Palamós es una gran roca submergida a 3,4 metres de profunditat situada molt a prop de l’entrada del port. Als peus de la Llosa a uns 30 metres descansa el Boreas, vaixell que va ser enfonsat com a escull artificial entorn l’any 1988.