divendres, 25 de setembre del 2015

Els 10 missatges més impactants del Papa Francesc al Congrés dels EUA


La primera intervenció en la història d'un Papa al Capitoli va estar molt centrada en els problemes actuals dels Estats Units i el món d'avui. Els presentem la selecció d'alguns de les frases més destacades.

1.- Himne nacional

"Els agraeixo la invitació que m'han fet a que els dirigeixi la paraula en aquesta sessió conjunta del Congrés en« la terra de la llibertat i en la pàtria dels valents »".

2.- Política

"Estan cridats a defensar i custodiar la dignitat dels seus conciutadans en la recerca constant i exigent del bé comú, ja que aquest és el principal desvetllament de la política. La societat política perdura si es planteja, com a vocació, satisfer les necessitats comunes afavorint el creixement de tots els seus membres, especialment dels que estan en situació de major vulnerabilitat o risc ".

3. Fonamentalisme
"El món és cada vegada més un lloc de conflictes violents, d'odi nociu, de sagnant atrocitat, comesa fins i tot en el nom de Déu i de la religió. Som conscients que cap religió és immune a diverses formes d'aberració individual o d'extremisme
ideològic. Això ens empeny a estar atents davant de qualsevol tipus de fonamentalisme de caràcter religiós o del tipus que sigui ".

4. Refugiats
"Cuidem-nos d'una temptació contemporània: descartant tot el que molesta. Recordem la regla d'or:« Facin vostès amb els altres com vulguin que els altres facin amb vostès »

5. Pena de mort
"Cada vida és sagrada, cada persona humana està dotada d'una dignitat inalienable i la societat només pot beneficiar-se en la rehabilitació d'aquells que han comès algun delicte. Recentment, els meus germans Bisbes aquí, als Estats Units, han renovat la crida per a la abolició de la pena capital. No només em un amb el meu suport, sinó que animo a quants estan convençuts que una pena justa i necessària mai ha d'excloure la dimensió de l'esperança i l'objectiu de la rehabilitació ".

6. Avortament

"Volem vida, donem vida; volem oportunitats, brindem oportunitats. El paràmetre que usem per als altres serà el paràmetre que el temps farà servir amb nosaltres. La regla d'or ens recorda la responsabilitat que tenim de custodiar i defensar la vida humana en totes les etapes del seu desenvolupament ".

7. Canvi climàtic
"Estic convençut que podem marcar la diferència i no tinc cap dubte que els Estats Units -i aquest Congrés- estan cridats a tenir un paper important. Ara és el temps d'accions valentes i d'estratègies per implementar una« cultura de tenir cura » i una «aproximació integral per combatre la pobresa, per tornar la dignitat als exclosos i simultàniament per tenir cura de la natura» ".

8. Trànsit d'armes

"I sobre això hem de posar-nos un interrogant: ¿per què les armes letals són venudes a aquells que pretenen infligir un greu sofriment sobre els individus i la societat? Tristament, la resposta, que tots coneixem, és simplement per diners; uns diners impregnats de sang, i moltes vegades de sang innocent. Davant del silenci vergonyós i còmplice, és el nostre deure afrontar el problema i acabar amb el tràfic d'armes ".

9. Família
"Quan fonamental ha estat la família en la construcció d'aquest País. I quan digna continua sent el nostre suport i ànim. No puc amagar la meva preocupació per la família, que està amenaçada, potser com mai, des de l'interior i des de l'exterior. Les relacions fonamentals són posades en dubte, com el mateix fonament del matrimoni i de la família. No puc més que confirmar no només la importància, sinó per sobretot, la riquesa i la bellesa de viure en família ".

10. Valors americans

"Una Nació és considerada gran quan defensa la llibertat, com va fer Abraham Lincoln; quan genera una cultura que permeti als seus homes« somiar »amb plenitud de drets per als seus germans i germanes, com va intentar fer Martin Luther King; quan lluità per la justícia i la causa dels oprimits, com va fer Dorothy Day en el seu incessant treball, sent fruit d'una fe que es fa diàleg i sembra pau, a l'estil contemplatiu de Merton ".