dilluns, 19 de desembre del 2011

El pessebre de Torreciutat

Agraeixo la felicitació de Nadal que m’envien del Santuari de Torreciutat amb imatges del Pessebre instal•lat a la cripta i figures d’alabastre de Joan Mayné, escultor autor del retaule.




"Quan l'espectador el contempli, de primer, dirigirà la seva mirada vers Jesús", explicava el seu autor, el cèlebre escultor català, Joan Mayné, que va realitzar també el monumental retaule de Torreciutat. El Betlem del santuari destaca fonamentalment pel seu atractiu artístic, ja que les tres figures que componen la Sagrada Família són escultures esculpides en alabastre. En concret, aquestes imatges de Sant Josep i la Verge amb el Nen en braços són de mida gairebé natural i d'un enorme valor, perquè van inspirar l'artista a l'hora de fer el retaule de 15 m. d'alt per 12 m. d'ample.

L'actual pessebre de Torreciutat es va col•locar per primera vegada fa vint anys, substituint a un altre anterior més senzill. El estable que acull les escultures està inspirat en l'estructura d'una cabana tradicional del Pirineu, i amida 6 m. d'ample per 4 m. de profunditat. El cobert s'aixeca sobre diverses bigues i travesses de fusta de pi, amb parets revestides per costals -envellits amb una lleugera aplicació de betum de judea - i culminat amb una teulada a dues aigües cobert amb palla. A la part posterior de l'estructura es pot veure un poble de petites dimensions situat sobre una muntanya, localitat que el visitant aprecia a través del buit que deixa l'obertura del full superior d'una finestra. A l'interior de la casa ressalten les imatges de la Sagrada Família, representada per les talles de Maria, que apareix asseguda sostenint a la falda a Jesús, i de sant Josep en peu al seu costat.
Com explica el propi Mayné, "La Verge està fent el bressol al Nen, i tota la llum va a parar a Jesús, perquè totes les mirades vagin a parar aquí amb l'objecte que, quan l'espectador les contempli, també dirigeixi la seva mirada a Jesús ".

L'escena nadalenca es completa amb la presència d'un pastor, portant en els seus braços un xai, el bou i la mula recolzats sobre el farratge i la palla, a més de catorze àngels daurats de diferents mides que voletegen pel portal, particularitat que es repeteix en altres llocs del santuari ja que la titularitat de la Verge de Torreciutat correspon a l'advocació de la Mare de Déu dels Àngels.

Entre els detalls que serveixen per a adornar el pessebre nadalenc hi ha elements típics del món rural, com una forca de fusta per ventar la palla, un parell de menjadores -regal d'un veí- llums d'oli, fanals antics i elements de cuina, com la paella sobre un cavallet de ferro, al costat de la xemeneia que caldeja i escalfa el menjar per als seus estadants.