divendres, 5 de juliol del 2013

Excursió amb 'Geocaching'

 
Dijous vam fer un ruta mini circular per Castellterçol a la recerca d’uns catxés que havien posat en aquell indret.
Aquesta curta ruta d'uns 4 km pensada per fer a peu o en bici,  ens permeté conèixer quatre llocs interessants pels voltants de Castellterçol: El Roquer, Les Esplugues, font de la Vinyota i La poua de la Vinyota.
El Roquer: Es tracta d'una bellíssima construcció feta amb pedra, en la qual destaca una volta de mig punt amb dovelles de pedra picada que formen un arc, entregat pels dos costats a sengles parets de pedra, que tanquen la balma o cova que acull l'edificació . En el seu interior hi ha dos canals d'aigua i unes taules que revelen l'ús que se li va donar al lloc: el rentat i assecat de llanes.
El lloc va haver d'estar actiu des del segle XVI fins a principis del segle XX, època daurada en la indústria tèxtil de Castellterçol. Amb l'arribada del vapor, va començar el declivi de la indústria artesanal i l'auge de les ciutats industrials veïnes.
En els tres primers catxés hi ha una petita descripció, la poua està a prop de la Font de la Vinyota, val la pena visitar aquesta típica construcción que es feia servir per guardar el gel que es produïa a la riera de Fonts Calents abans de transportar-lo a Barcelona.
Les Esplugues: Els dòlmens que es troben per la zona, les restes humanes de la cova del Toll mostren que l'home primitiu ja habitava per aquestes contrades. Aquest lloc reunia tots els requisits perquè establissin en ell un dels seus assentaments. La peça que els acollia, possiblement, amb el pas del temps evolucionaria fins a esdevenir l'actual Esplugues, ja que la façana principal tanca la cavitat d'una gruta permetent el seu màxim aprofitament com a habitatge.
Com a mínim va haver d'estar habitada des del segle XI, que és l'època en què es va construir el pont romànic de seus voltants. Els últims habitants, hi viure fins  l'any 2002.
 
Actualment és una de les seus del eco museu del Moianès i pertany al municipi de Castellcir, el seu àmbit temàtic se centra en l'aprofitament humà dels recursos naturals del bosc, fusta, carbó, plantes medicinals i com era la vida autosuficient, els estris que utilitzaven , les dependències i el tipus de vida al camp.
He començat amb la foto del pastor i el seu ramat que es troba a l’entrada del poble on també hi havia un catxé.
Aquest senzill catxé només pretén ensenyar-vos un bonic i curiós monument que hi ha a l’entrada de Castellterçol venint des de Sant Feliu de Codines.Es tracta d’un monument al pastor fet amb diferents materials: fusta, pedra, ciment, ferro, roba, llana, pedres…  Es va inaugurar l’octubre de 2010 coincidint amb el concurs de gossos d’atura que es fa cada any al poble.
Si teniu ocasió no us perdeu el concurs, val la pena