dimecres, 20 de gener del 2010

Josep Samsó i Elias serà beatificat el proper dissabte


El màrtir va abraçar els seus botxins abans de ser afusellat, i va perdonar els qui l'assassinaven.


El sacerdot Josep Samsó i Elias es convertirà dissabte vinent en la primera persona beatificada a l'arxidiòcesi de Barcelona, a la qual pertanyia.


Rebutjat tot esperit d'enfrontament, és bo conèixer la seva història.


Samsó (1887-1936) «fou un model de sacerdot entregat totalment al seu ministeri », han assenyalat en una carta pastoral els tots els bisbes de les diòcesis barcelonines. «Era afable i bondadós. Era sever amb si mateix, per temperament i per virtut, però comprensiu amb els altres, i dotat de les qualitats de govern per regir les comunitats que li van ser encomanades.

Va destacar en el ministeri de la caritat i de la catequesi, de manera que el bisbe 'Manuel Irurita’ va dir: "El doctor Samsó és el primer catequista de la diòcesi"».

Persecució religiosa

El seu caràcter afable no el va alliberar de les ires dels comunistes. Va ser detingut el 30 de juliol de 1936. El primer de setembre, un grup de milicians el va treure de la presó per acabar amb la seva vida.

No és aquest un espai per detallar els fets, però no està de més que se sàpiga que no va ser una simple actuació d'incontrolats amb el que tan sovint es cobreix amb un mantell de comprensió la represàlia republicana.

Encara que els executors directes del sacerdot fossin 'Bruguera', 'el Geperut', i 'el gitano Cadiraire', darrera d’ells però al capdavant de la columna de milicians figurava en 'Malatesta', el qual, en un agitat debat a l'Ajuntament, va exigir la mort del rector.

A més a més, cal afegir l'obcecació antirreligiósa d'alguns dirigents, inclosos els moderats com l'antic treballador del forn del vidre de Mataró Joan Peiró, líder anarquista i després ministre, que mes tard diria que mossèn Samsó "era una bona persona". ...

Samsó es va acomiadar dels seus companys de presó amb un «Déu sobretot» i va ser conduït al cementiri de Mataró.

Allà va voler abraçar els que anaven a matar-lo, va perdonar els seus botxins i es va disposar a morir amb els braços en creu. Un tret va acabar amb la seva vida i, des d'aquell moment, va començar la seva fama de santedat.

Ara, del cel estant, ens hi podem encomanar.

El fet que posi aquest vídeo, potser una mica llarg, no és altre que el record de quan ens vam conèixer amb la meva dona, justament fent catequesi després de la guerra i, m’ha agradat sentir avui els testimonis d’aquells que van viure aquella època.







Tema d'avui programa 733, Dr. Josep Samsó i Elias from Creure Avui TV on Vimeo.