dissabte, 8 de gener del 2011

Carta del Prelat de l’Opus Dei ( Gener 2011)

.
Fent-se ressò del missatge del Sant Pare per l’any nou, el prelat de l'Opus Dei parla en la carta de gener de la llibertat, necessària per a "estimar Déu i per Ell tots els homes" .
.
Després de recordar la invitació a l'alegria en aquest temps de Nadal, que té un motiu clar: el naixement del Fill de Déu, que s'ha fet home sense deixar de ser Déu, per aconseguir-nos la veritable llibertat (...) , per poder servir a Déu per amor, moguts interiorment per l'Esperit Sant, que ens ha fet "fills en el Fill", recorda Mons Echevarría les paraules de sant Pau: vau ésser cridats a la llibertat (...). Per a aquesta llibertat Crist ens ha alliberat. Mantingueu-vos, ferms, i no us deixeu subjectar de nou sota el jou de la servitud, i el que va escriure sant Josepmaria comentant unes paraules de l'Evangeli – ‘veritas liberabit vos’ , la veritat us farà lliures -: «¿Quina veritat és aquesta , que inicia i consume en tota la nostra vida el camí de la llibertat? Us la resumiré, amb l'alegria i amb la certesa que provenen de la relació entre Déu i les seves criatures: saber que hem sortit de les mans de Déu, que som objecte de la predilecció de la Trinitat Beatíssima, que som fills d’un Pare tan gran. Jo demano al Senyor que ens decidim a donar-nos-en compte, a assaborir-ho dia a dia: així obrarem com a persones lliures. No ho oblideu: qui no se sap fill de Déu, desconeix la seva veritat més íntima, i manca en la seva actuació del domini i del senyoria propis d’aquells qui estimen el Senyor per sobre de totes les coses » .

Afirma així mateix el prelat que la llibertat d'estimar Déu i, per Ell, tots els homes, sorgeix com una de les principals conseqüències de la filiació divina. Per això hem de defensar-la, respectar-la i promoure-la en tots els ordres de l'existència , i fa esment al missatge 'La llibertat religiosa, camí per a la pau' que Benet XVI ha dirigit amb motiu de la Jornada Mundial de la Pau , que ha tingut lloc el passat 1 de gener, on el Papa dirigeix un vibrant crida als estadistes, als líders religiosos i a tots els homes i dones de bona voluntat, perquè promoguin i defensin aquest bé grandíssim, propi dels qui han estat creats a imatge i semblança de Déu, que -juntament amb el bé de la vida -constitueix el fonament més profund de tots els drets de la persona .

Ens ve a la memòria, continua el Prelat, l'apassionada defensa del do diví de la llibertat, que sant Josepmaria va dur a terme durant tota la vida. Molt clarament es manifesta en la seva resposta a la pregunta d'un periodista. Deia el nostre Fundador: «l'Opus Dei, des que es va fundar, no ha fet mai discriminacions: treballa i conviu amb tothom, perquè veu en cada persona una ànima a qui cal respectar i estimar. No són paraules solament, la nostra Obra és la primera organització catòlica que, amb l'autorització de la Santa Seu, admet com a Cooperadors els no catòlics, cristians o no. He defensat sempre la llibertat de les consciències. No entenc la violència: no em sembla apta ni per vèncer ni per convèncer; l'error se supera amb l'oració, amb la gràcia de Déu, amb l'estudi, mai amb la força, sempre amb la caritat »

Referint-se a les dificultats en molts països per honorar i servir a Déu segons el dictat de la pròpia consciència , afirma: No penseu que la situació actual sigui inèdita. Potser en els nostres dies es palesa amb major extensió i amb matisos nous, també perquè les comunicacions són més fàcils i ràpides, encara que no sempre en l'opinió pública s'atribueix a la intolerància religiosa el relleu que mereix. Però no suposa una cosa nova en la història, com Jesús mateix va advertir: «si el món us odia, tingueu present que m'ha odiat primer a mi que a vosaltres (...). El criat no és més important que el seu amo. Si m'han perseguit a mi, també a vosaltres us perseguiran. Si m’han perseguit a mi, també us perseguiran a vosaltres; si haguessin guardat la meva paraula, també guardarien la vostra » , i assenyala com a tasca d'importància cabdal la de ensenyar a tots -especialment a les joves generacions - a comportar-se d'aquesta manera ...

Com que el proper dia 9 se celebra l'aniversari del naixement de Sant Josepmaria, suggereix que podem fer-li el "regal" de ser-ne molt fidels als seus ensenyaments i de difondre, de manera que s'escampi més i millor el coneixement de la figura i dels seus escrits. Els que hem viscut al seu costat i l’hem tractat personalment, podem testificar la veritat d'aquelles paraules que va deixar escrites: «durant tota la meva vida predicant la llibertat personal, amb personal responsabilitat. L'he buscada i la busco, per tota la terra, com Diògenes buscava un home. I com més va, més l'estimo, l'estimo sobre totes les coses terrenals: és un tresor que mai no avaluarem prou ».

Acaba la seva carta Mons Echevarría fent partícips a tots de la seva recent viatge a Bucarest, on les persones de l'Obra que hi resideixen es desenvolupen gustosament, amb alegria, enmig de dificultats d'espai, del mínim necessari de comoditat, com repetia el nostre Pare recolzant-se en la doctrina de Sant Tomàs d'Aquino, i aquesta realitat comporta molts fruits d'ànimes.

Conclou demanant per l'Església i pel Papa, ben units a totes les meves intencions, ¡que són moltes!

Text complet de la Carta del prelat de l'Opus Dei (Castellà)

Text complet de la carta del prelat de l’Opus Dei ( Català)

OPUSDEI.ORG / ALMUDÍ.ORG

.