divendres, 21 de gener del 2011

Per Sant Sebastià el fred ve, o se’n va

.
Ahir , vaig llegir un article en el ‘bloc de Dani, cara cara’ - que publica un basc de soca-rel-, i comentava la festa de Sant Sebastià, deia així:

Diuen alguns de Bilbao, que la humilitat de Nostre Senyor va ser tan gran, que, havent pogut néixer a Bilbao, ho va fer a Betlem. Els de Sant Sebastià, però, pensem que els donem mil voltes als de Bilbao. A la Verge del Cor encomano tots els donostiarres i a Sant Sebastià, que bona falta ens fa.
.
Història de la 'tamborrada de Donostia'
.

Com sabeu, visc a Matadepera, i també celebrem la festa del copatró Sant Sebastià, per això, tot i no voler entrar en comparacions la nostra Festa Major d’Hivern és molt participativa, i l’assaborim d’allò més.

Així doncs, tal com diu la dita popular: 'cadascú a casa seva', jo em quedo amb la del meu poble.

La Germandat de Sant Sebastià, amb la col•laboració de l'Ajuntament de Matadepera organitza des del divendres 14 i fins el dilluns 24 de gener, una nova edició de les Festes de Sant Sebastià, unes celebracions que pretenen recordar l’element rural que tenia el poble fins fa molt pocs anys a través del simbòlic protagonisme del pi.

Entre moltes activitats la més destacada són totes aquelles que giren a l’entorn del pi que es planta al bell mig de la plaça de cal Baldiró per a la famosa “grimpada”. L’arbre es talla el cap de setmana anterior a la seva pujada. Es fa de vespre i el pi es baixa des del llindar del parc fins el mig de la plaça, a les espatlles dels nombrosos voluntaris i a la llum de les torxes. L’endemà, el tronc es “pela” (es deixa ben llis) i es “planta” (es posa dret al mig de la plaça). El cap de setmana següent, es dansa el “ball de l’arbre” i es fa la grimpada, consistent a pujar el tronc del pi fins a tocar el pernil que s'hi penja al capdamunt, emportant-se’l aquell qui ho fa amb menys temps. Altres actes arrelats a aquestes festes locals són: L’ofici solemne a l’església parroquial, el repartiment del tortell, els “tastets” o el “show de Sant Sebastià”.

.