divendres, 31 de desembre del 2010

Feliç Any 2011!


Aquest pensament de la Mare de Déu ‘faci’s, o que es faci...’, pot servir per començar l'any, amb la cançó una de les millors dels Beatles, i per al meu gust de les més boniques.


.
‘Jean Lauand’, catedràtic de filosofia de l'educació de la Universitat de Sao Paulo, ha publicat un article on defensa la cançó «Let it be» de 'Paul McCartney' - que dóna títol a l'últim àlbum dels Beatles-, és una oració a la Verge Maria .

Cançó religiosa
L'ex-component del grup va explicar que l'origen d'aquesta cançó era una visió que va tenir una nit de la seva mare Maria, morta quan ell tot just tenia 10 anys.

La cançó, però, segueix en el disc a una altra, titulada «Lady Madonna», dedicada a les dones treballadores de Liverpool, però, com el mateix Paul va contar en una entrevista, la majoria de les dones treballadores que ell coneixia a Liverpool eren catòliques i hi havia una gran vinculació entre elles, els seus fills i la Verge Maria, «per tant, el concepte original era la Verge Maria com a símbol de tota dona, la imatge de la ‘Madonna’ aplicada a la dona treballadora, és realment un tribut a la figura de la mare».

Segons aquest professor brasiler, és des d'aquesta clau com cal llegir la lletra «Let it be», que no només significa «deixa -ho estar», com molts tradueixen literalment, sinó també «que es faci així », atès que és en anglès l'expressió del «faci's» de Maria davant l'anunci de l'àngel. La mare li ho repeteix al llarg de la cançó constantment aquest lema «Let it be».

La cançó se n'anava titular en un inici «Mother Mary», i segons ell mateix confessà, «la vaig fer com alguna cosa quasi religiosa».

Una lletra espiritual
‘Lauand’ fa una lectura del contingut de la cançó. La primera estrofa comença descrivint «quan em trobo en moments de tribulació, Mother Mary em diu, paraules de saviesa (...). I a l'hora de la foscor ella s'alça davant meu, xiuxiuejant-me paraules de saviesa».
Aquestes paraules, «Let it be», «faci's» segons aquest professor, expressen la saviesa per excel•lència de Maria, la imatge de tota dona.

Per aquella època ‘Paul McCartney’ travessava moments de dificultats molt especials, com ell mateix confessa en una entrevista: «Era un període molt difícil. John estava amb Yoko tot el temps, i la nostra relació estava començant a esfondrar-se : John i jo travessàvem un període molt tens. La ruptura dels Beatles es feia palès en l'horitzó i jo estava molt nerviós. Personalment era una època molt difícil per mi: les drogues, l'estrès , el cansament i quasi tot al respecte començava pesar-me de valent.»

Música per a l'esperança
La cançó «Let it be» conclou amb una invocació a l'esperança per a tots els que sofreixen «Encara que se separin continua havent-hi una possibilitat per comprendre que hi haurà una resposta, faci's».
.