dilluns, 6 de desembre del 2010

Sant Nicolau

.
Sant Nicolau de Myra (com se'l denomina a Orient) o Sant Nicolau de Bari (com se'l denomina a Occident) va ser un bisbe que va viure el segle IV. Més de dos mil temples estan dedicats a ell a tot el món.

Va néixer a Patara, la regió de Lícia (actualment dins del territori de Turquia) en el sí d’una família adinerada i des de petit va destacar pel seu caràcter pietós i generós. Els seus pares, fervorosos cristians, el van educar en la fe.

Després de la mort dels seus pares, Nicolau va heretar una gran fortuna que va posar al servei de les necessitats, segons l'hagiografia escrita per Sant Metodi, arquebisbe de Constantinopla.

En morir els seus pares va repartir tota la seva fortuna entre els pobres i se'n va anar a viure a Myra (Anatòlia, actualment Turquia), on seria consagrat bisbe d'una forma molt curiosa.

Durant la seva època com a bisbe, i en el seu afany per eradicar els cultes pagans, va ordenar enderrocar el temple d'Artemisa a Myra; el temple més gran i famós de Lícia, així com d'altres diversos edificis pagans.

Fou pres per un decret de l'emperador Licini contra els cristians per la qual cosa va ser empresonat i la seva barba cremada, sent alliberat més tard per l'emperador Constantí.

Va participar en el Concili de Nicea, condemnant les doctrines d'Arrio, que es negava a admetre el dogma de la divinitat de Crist.

Per combatre els errors, utilitzava una dolcesa exquisida, aconseguint conversions grans i sinceres, malgrat el seu discret talent especulatiu i orador que tant agrada als orientals.
.
Tanmateix, quan es tractava de protegir els més febles dels poderosos, Sant Nicolau, malgrat la seva edat avançada, actuava amb gran valentia i vigor.

Va morir el 6 de desembre de l'any 345 a Myra, però les seves restes descansen a la ciutat portuària italiana de Bari ja que allà van ser transportades durant la invasió musulmana.

Després de la seva mort es va convertir en el primer sant, no màrtir, en gaudir d'una especial devoció a l'Orient i Occident.

Sant Nicolau de Bari, la festa del qual se celebra avui a mig Europa i també a l'Opus Dei on se'l venera com a Intercessor.

.