divendres, 17 de setembre del 2010

Papa a ‘Westminster Hall’: “La fe no es un problema sinó una contribució”


Aquesta ha estat la trobada política més delicada del viatge de Benet XVI al Regne Unit.
El Papa s’ha reunit a ‘Westminster Hall’ amb 1.800 persones entre polítics, empresaris i intel•lectuals britànics.

En aquest mateix lloc va ser condemnat a mort l'any 1535 Sant Tomás Moro per no acceptar l'Acte de Supremacia del Rei sobre l'Església d'Anglaterra.

El Papa ha aprofitat aquest episodi per reflexionar sobre el lloc apropiat de les creences en el procés polític.

“Si els principis ètics que sostenen el procés democràtic no es regeixen per res més sòlid que el mer consens social, llavors aquest procés es presenta evidentment fràgil. Aquí resideix el verdader desafiament per a la democràcia”.

El Papa ha recordat com la falta d'ètica ha provocat la crisi econòmica, i com la presència de principis ètics ferms basats en la llei natural va provocar l'abolició del tràfic d'esclaus.

Segons el Papa, el paper de la religió en el debat públic no és proporcionar solucions polítiques concretes sinó ajudar la raó a descobrir els principis morals objectius.

“És a dir, la religió no és un problema que els legisladors hagin de solucionar, sinó una contribució vital al debat nacional. Des d'aquest punt de vista, no puc menys que manifestar la meva preocupació per la creixent marginació de la religió, especialment del cristianisme, en algunes parts, fins i tot en nacions que atorguen un gran èmfasi a la tolerància”.

Finalment, el Papa ha convidat a la classe política i intel•lectual britànica a buscar maneres de diàleg entre la fe i la raó.

.