dissabte, 8 de maig del 2010

Santuari de la Mare de Déu de Hostýn


Hostýn és el lloc de peregrinació més visitat de Moràvia a l'Orient de la República Txeca.

La llegenda explica que aquest lloc de devoció coincideix amb la invasió de Moràvia pels Tàrtars el 1241, una població bàrbara que va sembrar mort i destrucció al seu pas. Els moravians van trobar refugi a la muntanya, escapant-se miraculosament dels saquejadors.

Aquest episodi va ésser interpretat com un senyal de la intervenció divina, i va ser atribuït a la intercessió de la Verge Protectora de l'Assumpció o Verge de ‘Svaty Hostýn’, que els va socórrer.

L'estàtua de la Verge Protectora també anomenada Verge Victoriosa es troba dalt de l'altar central de la Basílica. Se la representa sostenint als seus braços al Nen Jesús, que sembla tenir un raig a la mà. L'estàtua va ser erigida com a gest d'agraïment per tots aquells que van trobar refugi al lloc.

La coronació de la imatge, el 15 d'agost de 1912, va ser un moment de gran alegria. La corona, adornada amb moltes pedres precioses, va ser beneïda a Roma pel Papa Sant Píus X.

Pels voltants hi han altres santuaris dedicats a la Mare de Déu, com el de 'Velehrad', l'antiga seu de Sant Metòdi, on es venera la "Mater Unionis, Mare de la unitat de tots els cristians".



.