dilluns, 28 de juny del 2010

Bisbat de Terrassa


Ordenació episcopal de Mons. Salvador Cristau: un regal en la cloenda de l’Any Sacerdotal.
.

El dissabte dia 26 de juny a les 11 del matí la Catedral del Sant Esperit de Terrassa s’omplí a vessar per acollir la solemne cerimònia de la ordenació episcopal de Mons. Salvador Cristau Coll com a bisbe auxiliar de Terrassa.

Va presidir la cerimònia Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, bisbe de Terrassa i foren els concelebrants principals Mons. Lluís Martínez Sistach, cardenal arquebisbe de Barcelona i Mons. Renzo Fratini, Nunci Apostòlic de Sa Santedat a Espanya. També concelebraren i imposaren les mans Mons. Ricard Maria Carles, cardenal arquebisbe emèrit de Barcelona, Mons. Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona i primat, Mons. Joan Enric Vives, arquebisbe- bisbe d’Urgell, Mons. Javier Salinas, bisbe de Tortosa, Mons. Jaume Traserra, bisbe de Solsona, Mons. Fidel Herráez, bisbe auxiliar de Madrid, Mons. Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic, Mons. Demetrio Fernández, bisbe de Córdoba, Mons. Vicente Juan, bisbe d’Eivissa, Mons. Salvador Giménez, bisbe de Menorca, Mons. Rafael Zornoza, bisbe auxiliar de Getafe, Mons. José Ignacio Munilla, bisbe de San Sebastián, Mons. Juan Antonio Martínez Camino, bisbe auxiliar de Madrid i secretari de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. Gerardo Melgar, bisbe d’Osma- Soria, Mons. Francesc Pardo, bisbe de Girona, Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Pere Tena bisbe auxiliar emèrit de Barcelona i Mons. Joan Godayol, bisbe emèrit d’Ayaviri. Hi assistí el P. Abat de Montserrat, vicaris generals i episcopals, secretaris generals i provincials i superiors religiosos, i preveres en nombre proper als 200, provinents de les diòcesis catalanes i de la resta d’Espanya.

El poble fidel omplí el temple i les capelles adjacents des de molt abans de l’inici de la cerimònia. Hi fou present la Sra. Roser Coll, mare de Mons. Cristau.

El Sr. Alcalde de Terrassa encapçalà la representació de les autoritats civils, completada amb el Vicepresident del Congrés dels Diputats i diversos diputats i regidors d’ajuntaments. La Sra. Montserrat Coll, Directora General d’Afers de Religiosos de la Generalitat representà el Sr. President.

Després de la lectura de l’Evangeli, el cant del 'Veni creator' i la petició de l’ordenació, es va procedir a la lectura de la butlla de nomenament de Mons. Cristau com a Bisbe auxiliar de Terrassa i titular d’Insula Viridis (Algeciras). En les seves paraules a la homilia el Sr. Bisbe agraí al Sant Pare la concessió d’un bisbe auxiliar com a regal en la cloenda de l’Any Sacerdotal i glossà la importància del ministeri episcopal en l’Església des de l’actitud de servei i entrega davant els reptes de la nova evangelització en els inicis del segle XXI. Adreçà paraules de proximitat el nou bisbe.

Seguiren els ritus de la consagració episcopal amb les promeses del nou ordenand i la lletania dels sants. El moment central fou la imposició de les mans per part dels bisbes presents i la oració consecratòria amb el llibre dels evangelis posta sobre el cap del nou bisbe auxiliar. Seguiren els ritus complementaris amb la unció amb el Sant Crisma i el lliurament de les insígnies al nou bisbe: l’anell, la mitra i el bàcul. El bes de pau dels bisbes completà els ritus d’ordenació.

Després de la comunió el nou bisbe acompanyat per dos dels bisbes presents va beneir els fidels passant per la nau central i les capelles laterals, moment especialment emotiu amb els aplaudiments continuats per part de tots els cristians que omplien el temple.

Mons. Renzo Fratini adreçà la seva paraula a Mons. Cristau, a la seva mare i a tots els assistents recordant la missió del bisbe auxiliar com a primer col•laborador del bisbe diocesà en el govern de la diòcesi. Finalment Mons. Cristau es dirigí a l’assemblea donant gràcies a Déu per la vida, per la fe i per la vocació sacerdotal que ara porta a la plenitud, i agraint la presència de bisbes, preveres, religiosos i poble fidel a la cerimònia. Paraules d’agraïment especial tingué a Mons. Saiz Meneses i a Mons. Renzo Fratini.

En acabar la celebració el nou bisbe rebé la salutació de totes les persones presents en el temple.