dilluns, 22 de novembre del 2010

La Santa Seu afirma que les paraules del Papa no suposen cap "canvi revolucionari" sinó que reafirmen l'ensenyament de l'Església

.
Copio íntegre un article que va publicar ahir 'D. Juan Ramón Domínguez Palacios' en el seu bloc

S'ha organitzat una gran polseguera en els mitjans de comunicació a propòsit que el Papa hagi canviat la postura de l'Església sobre l'ús del preservatiu. Res d'això és cert. La seva utilització en certs casos extrems no implica cap novetat. Reprodueixo una informació d'avui de la Santa Seu sobre aquest tema .

Així ho ha manifestat el portaveu vaticà, el jesuïta ‘Federico Lombardi’, en un comunicat, en què va assegurar que les manifestacions de Benet XVI "no reformen o canvien els ensenyaments de l'Església, sinó que les reafirmen, en la perspectiva del valor i de la dignitat de la sexualitat humana com expressió de l'amor i la responsabilitat ". Lombardi va precisar que el Papa no justifica moralment l'exercici "desordenat" de la sexualitat, però considera que l'ús de profilàctic per disminuir el risc del contagi de la sida "és un primer acte de responsabilitat, un primer pas cap a una sexualitat més humana ".

El portaveu va subratllar que nombrosos teòlegs morals i personalitats eclesiàstiques ja han mantingut postures anàlogues, però que "és veritat que mai abans" s'havien sentit "amb tanta claredat dites per un Papa, encara que sigui en una forma col•loquial i no de magisteri".
.
En una àmplia nota, Lombardi va explicar que les declaracions del Papa són la resposta a una de les preguntes de l'escriptor alemany ‘Peter Seewald’ -que les inclou en el seu llibre "Llum del món", que sortirà a la venda el 23 de novembre- sobre la lluita contra la sida i l'ús del condó, temes tractats per Benet XVI en el seu viatge a Àfrica el 2009. En aquella ocasió, camí del Camerun, el Papa va afirmar que "la sida no es combat només amb diners, ni amb la distribució de preservatius, ben al contrari, ja que augmenten el problema".

La sida, segons Benet XVI, es venç amb "una humanització de la sexualitat i noves formes de conductes". El Papa Ratzinger, segons Lombardi, reitera en el llibre que no va pretendre posicionar-se sobre el problema dels profilàctics en general, sinó que va pretendre dir que el problema de la sida "no es pot resoldre amb la sola distribució" de condons, sinó que cal fer molt més: prevenir, educar, ajudar, aconsellar, estar a prop de les persones afectades.

Lombardi va afegir que el Papa va més enllà " està clar que el condó no és la solució del problema" i que en la seva resposta a Seewald insisteix que "concentrar-se només" en el preservatiu significa "trivialitzar" la sexualitat i que aquesta " trivialització "fa que moltes persones no vegin en la sexualitat l'expressió de l'amor, "sinó només una espècie de droga, que se subministren a si mateixos".

Segons el portaveu, amb aquestes paraules el Papa reafirma "naturalment" que l'Església "no considera els profilàctics com la solució autèntica i moral" contra la sida i que, per això, "no reforma o canvia l'ensenyament de l'Església" en aquest camp. En el llibre, segons l’avançat pel Vaticà, el Papa afegeix que "pot haver-hi alguns casos justificats, per exemple quan una prostituta utilitza un profilàctic".

"Això pot ser el primer pas cap a una moralització, un primer acte de responsabilitat, conscient que tot no està permès i no es pot fer tot el que un vol ", afirma.

Lombardi ha precisat en la seva nota que el Papa "no justifica moralment l'exercici desordenat" de la sexualitat i que aquest raonament no pot ser vist com un canvi revolucionari.

Segons el portaveu, el Papa ofereix una "valerosa" clarificació: d'una banda, manté fidelitat als principis morals i demostra "lucidesa" en rebutjar el "camí il•lusori" de la "confiança en el profilàctic", i per altra manifesta una visió comprensiva i previsora, per dur a la humanitat "cap a un exercici més humà i responsable de la sexualitat".

‘LA GACETA’

El Papa justifica el preservatiu en alguns casos, però confirma el Magisteri (Zenit): LLEGIR-NE MÉS

Nota vaticana sobre les paraules del Papa i el preservatiu (Zenit): LLEGIR-NE MÉS

Què ha dit realment el Papa sobre el preservatiu?: LLEGIR AQUÍ
.